havadurum

`Memleket sandıkları`ndan bugüne; kooperatifçilik

Çanakkale Ticaret İl Müdürü Ergin Aksak, Uluslararası Kooperatifler Günü nedeni ile yaptığı açıklamada Türkiye`deki kooperatifçiliğin gelişimi ile ilgili bilgiler verdi.

781
Çanakkale Ticaret İl Müdürü Ergin Aksak, Uluslararası Kooperatifler Günü nedeni ile yaptığı açıklamada, kooperatifçiliğin küresel krizlere bağlı olarak üçüncü sektör olduğunu dile getirdi. Aksak, “Demokratik olarak yönetilen, sorumluluk, eşitlik, adalet, yardımlaşma ve dayanışma gibi değerlerin kılavuzluk ettiği girişimler olarak diğer işletmelerden ayrılan kooperatiflerin temelinde topluma hizmet anlayışı vardır. Etkinlik merkezinde insanın yer aldığı kooperatif işletmeler, bireylerin ekonomiye kazandırılması ve toplumsal kalkınmanın sağlanmasında önemli bir rol oynar. Bu sayade kooperatifler 10 yıllık süre içinde dünyanın yaşadığı krizlerde göstermiş olduğu direnç sayasinde `Üçünçü Sektör` olarak kabul edilmeye başlanmıştır” dedi.
 
Türkiye`de memleket sandıkları ile başladı
“Ülkemizde 1863 yılında Mithat Paşa`nın kurduğu `Memleket Sandıkları` ile başlayan kooperatifçilik hareketi, ülkemizin varoluşundan gelen imece ruhunu pekiştirerek ekonomik hayatta bireylerin söz sahibi olmasını sağlamıştır” diyen Aksak, “Zamanla artan nüfus ve ekonomik ihtiyaçlar, dünya ile birlikte ülkemizde de kooperatifleşmenin önemini ortaya çıkarmıştır. Kooperatifçilik, hızla değişen dünyamızda gelişen ihtiyaçlara göre yenilenerek sektörde alternatif çözümler sunar bir modele dönüşmektedir. Kendine özgü ilke ve değerler ekseninde çalışan kooperatifçiliği, gelişmiş batı ekonomilerinde olduğu gibi çağdaş ekonomik girişim modellerinden biri haline getirerek ekonomik aktivitelerin zenginleşmesini sağlamak, özellikle bireyleri ve küçük sermayeleri kooperatifler aracılığı ile ekonomik faaliyetlere dahil ederek ekonomide alternatif alanlar yaratmak amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bünyesinde Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü   kurulmuştur. Böylece ülke kooperatifçiliğinin daha sağlam ve hızlı adımlarla geleceğe yürümesi ve en önemlisi ülke kooperatifçiliğinin uluslararası standardlarda  faaliyet göstermesi hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.
 
Enerji ve eğitimde de koperatifçilik!
Çanakkale Ticaret İl Müdürü Ergin Aksak, enerji ve eğitim gibi sektörlerde de kooperatifçiliğin gelişmesinin önemli olduğuna vurgu yaptı. Aksak, “Türkiye`deki kooperatifler ; geleneksel olarak kredi, üretim, alış ve satış, toptan ve perakende ticaret konut yapım, alanlarında yer almaktadır. Yeni dönemde özellikle enerji, eğitim ve gayrimenkul işletmeciliği gibi yeni sektörlerde kooperatifçiliğin aktif roller üstlenmesi önem arz etmektedir. Bu çerçevede Türkiye ekonomisinin değişik sektörlerinde farklı çözüm ve alternatifler sunan koooperatifler aracılığı ile; Sigorta, Eğitim, Enerji, Sağlık, gayrimenkul gibi sektörlerinde kooperatif işletme modeli ile alternatif çözümler üretilerek, başka bir modelle ekonomik faaliyetlere dahil edilmeyen kesimlerin ekonomik aktivitelere katılımı hedeflenmektedir. Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı ile ticari hayatın ihtiyaçları doğrultusunda yeni örnek anasözleşmeler hazırlanarak Bakanımızın Onayı ile yürürlüğe konulmuştur. Hazırlanan örnek anasözleşmeler Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanmıştır” dedi.
Paylaş