Kent Müzesi’nde anılar paylaşılıyor

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivinde “Kentte Mustafa Kemal Atatürk II” konulu konferans gerçekleştirildi.

427
“Kentte Mustafa Kemal Atatürk” sergisine paralel olarak 11 Ocak 2012 tarihinde ilki düzenlenen konferans dizisinin ikincisi gerçekleştirildi. Konferansta Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay tarafından Atatürk’ün Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kente gelişlerine dair bilgiler ve belgeler paylaşıldı.
 
Atabay, Cumhuriyet döneminde Atatürk’ün kente gelişinin 5 kez olduğunu ve ilk seyahatin 1928 yılında gerçekleştiğini belirtti. İlk seyahatin, öncesinde kentte çıkan Muallimler dergisindeki Latin harflerine muhalif yazılar üzerine olduğunu ifade eden Atabay, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1933 senesindeki kısa süreli ziyaretinden sonra 1934 senesinde iki kere kenti ziyaret ettiğini söyledi.  Atabay’ın Başbakanlık Cumhuriyet arşivinden edindiği bilgiler ile konferans devam etti.
 
Sunumunda yer alan belgeleri bu konferans ile Kent Müzesi’ne kazandıran Atabay, Mustafa Kemal Atatürk’ün kente gelişinin 100. yılının kutlayan ilk kentin Çanakkale olduğuna vurgu yaptı. Atabay, kentte Mustafa Kemal Atatürk sergisi ile birlikte Kent Müzesi’nde başlayan konferans dizisinin bütün bir seneye yayılması düşüncesini ortaya koydu. Atabay’ın bu dileği Kent Müzesi Toplantı Salonunu dolduran konuklar tarafından olumlu tepkiler alarak ilgiyle karşılandı.
 
Öte yandan 08 Şubat 2012 Çarşamba günü saat 18.00’da Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi Toplantı Salonunda Atatürk’ün sevdiği şarkıların eşliğinde “Atatürk Fotoğrafları Gösterisi” yapılacak.
Paylaş