havadurum

Kadınları özgür ve huzurlu kent; Çanakkale!

1132

 Çanakkale Belediyesi’nde görevli kadın emekçiler dün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile bir araya geldi. Kahvaltı etkinliğine çocukları ile katılan belediyenin kadın emekçileri, bir arada olmanın mutluluğunu yaşadı. Etkinliğe, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, kadın belediye meclis üyeleri, kadın belediye başkan yardımcıları, kadın daire müdürleri, kadın muhtarlar ve kadın çalışanlar katıldı. Etkinlikte konuşma yapan Başkan Gökhan, Suriye’den gelen şehitlere ve şehit haberlerine değindi. Rusya ile olan mutabakatın sürmesini, TSK mensubu askerlerin sağ salim yurda dönmesini arzu ettiğini ifade eden Başkan Gökhan, “Biraz önce saygı duruşunda bulunduk. Bunun iki nedeni vardı. Birincisi; tabiatıyla şehitlerimiz! Yani bu ülkenin bağımsızlığı ve bütünlüğü için canlarını seve seve veren şehitlerimiz. Maalesef Suriye’nin içlerinde, oralarda Rusya’nın ve Suriye’nin bombaları ile şehit olmuş olan değerli askerlerimiz. Gerçekten çok önemsiyorum. Çünkü biz, hep ‘adet’ duyuyoruz ya, ‘üç şehit, beş şehit’ diye, bunlar tane değil, insan. İnsanlar şehit oluyor. Bunlar tek başlarına insanlar da değil, bunların anneleri var, babaları var, sevgilileri, çocuğu, eşi, komşusu, akrabası, mahallelisi, köylüsü, kentlisi var. Bütün bu insanlar bu durumdan etkileniyor ve çok üzülüyoruz. Onun için umuyoruz ki, Rusya’daki anlaşma devam eder, Suriye’den ülkemize gelir askerlerimiz, hiçbir şehit vermeden bundan sonraki yaşantımızı sürdürürüz. Onlar, hepimizin kardeşi, çocuğu, gibi hissediyoruz, üzülüyoruz, dertleniyoruz. Onun için buna çok önem veriyorum ve bir an önce Suriye bataklığının içinden hayırlısıyla çıkalım, askerlerimiz sağ salim dönsünler. Tabi aynı şey Libya için de geçerli” dedi. 

“Çanakkale Belediyesi olarak örnek olmaya çalışıyoruz”

Gökhan, “Saygı duruşumuzun ikinci nedeni ise, biliyorsunuz bu ülkede ne yazık ki ciddi oranda kadın cinayeti ile karşı karşıya kalıyoruz. Neden kalıyoruz? Çünkü bu toplumun maalesef, cahil, geri kalmış ya da dini motiflerle eğitilmiş kesiminde kadını hep ikinci planda görüyoruz. Hiçbir zaman eşitlik diye bir kavramı olmamış. Kadın, erkeğin elinin altında, onun hizmetinde bir kimlik, kimlik bile değil. Oysa ki bizler, kadınıyla erkeğiyle eşit yurttaşız.  Kadını olmayan bir toplum olabilir mi? Olamaz. Eşitlik düzeyinde yaşamımızı sürdürmek zorundayız. Bu geri kalmış anlayışı değiştirmemiz lazım. Kadın iş hayatına, sosyal hayata katılmalıdır. Toplum bu şekilde gelişebilir. Ama maalesef bu anlayışı değiştirme noktasında sıkıntımız var. Biz ama Çanakkale’de, belediyemizde bu anlayışın dışında, kadının var olduğu bir kenti yaratmaya çalışıyoruz. Çanakkale Belediyesi’nde 1270 çalışanımızın 380’i kadın! Kadın olmayan hiçbir birimimiz yok. Ama erkek olmayan birimimiz var. Bu önemli bir anlayışı ifade ediyor. 5 başkan yardımcımızın üçü kadın. 9 kadın müdürümüz var. Yani bunlara baktığımızda, Çanakkale’de, özellikle belediyemizde, kadınlarımıza fırsat verme noktasında çaba gösteriyoruz, örnek olmaya çalışıyoruz” dedi. 
 
“Kadınları özgür bir kent Çanakkale”
“Biz bu kente, özgürlüklerin ve barışın kenti diyoruz” diyen Başkan Gökhan, “Özellikle kadınların özgürlüğü çok önemli. Bir kentte kadınların özgürce yaşayabilme şansı olması, o kente barışı ve huzuru getirir. Kadını huzurlu olan yerde toplum da huzurlu olur. Biz her zaman kadınlarımızın, huzur içerisinde, özgür bir ortamda, herhangi bir mobinge uğramadan, dışlanmadan, kadınlığından dolayı küçümsenmeden çalışma ve kent ortamını yaratmaya çalışıyoruz, yarattığımıza inanıyorum. Bu bakımdan, sizlerin ve etrafımızdaki diğer yaşayanlara pozitif enerji verdiğinizi düşünüyorum. Çalışanlarımızın hiçbir dışlanmaya, şiddete ve mobinge uğramadan çalışma şartlarını sürdürdüklerini düşünüyorum. Kadınlara yapılacak olan, tacize, mobinge, şiddete asla ve asla hoşgörüyle bakmamız söz konusu değil” ifadelerini kullandı.
(Eren Aşnaz)
Paylaş