havadurum

İş dünyası FORUM`u ve AVM`leri değerlendirdi...

Çanakkale’de havaalanı engeline takılan Forum Alışveriş Merkezi’nin yankıları sürüyor. Kente yapılması planlanan Forum Alışveriş Merkezi’nin yasal engele takılması ile ilgili gelişmeleri, iş dünyasının önde gelen isimleri değerlendirdi.

722
Çanakkale iş dünyasının ve esnafın yapması gerekenin kendini zaman geçmeden rekabet koşullarına hazırlamak olması gerektiğini ifade eden STK Başkanları, bunun çözümünün ise ortaklık ve birlikte hareket etme kültürünün geliştirilmesi olduğunu belirtiyorlar.
 
Engin; “Rekabet için çalışıyoruz”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin; “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak asli görevimiz iş dünyasının önünü açmak, kentimizin gelişimi için çalışmaktır. Bütün projelerimizi bu amaç için üretiyor ve Çanakkale ekono-misinin rekabet gücünün artmasını istiyoruz ki, sermaye de tabana yayılabilsin” dedi.
 
Çanakkale iş dünyasının ve esnafın yapması gerekenin kendini zaman geçmeden rekabet koşullarına hazırlamak olması gerektiğini ifade eden STK Başkanları, bunun çözümünün ise ortaklık ve birlikte hareket etme kültürünün geliştirilmesi olduğunu belirtiyorlar. Forum Alışveriş Merkezi’nin havaalanı engeline takılmasıyla ilgili iş dünyasının görüşleri şu şekilde:
 
 
Engin; “Rekabet için çalışıyoruz” dedi
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin;Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak asli görevimiz iş dünyasının önünü açmak, kentimizin gelişimi için çalışmaktır. Bütün projelerimizi bu amaç için üretiyor ve Çanakkale ekonomisinin rekabet gücünün artmasını istiyoruz ki, sermaye de tabana yayılabilsin. Biz değişimden yanayız. Çanakkale’nin alışveriş geleneği tarihi çarşımızdadır. Bu geleneğin sürdürülebilmesi, çarşı esnafımızın AVM’ler ile rekabet edebilmesi için 2011 yılında hazırladığımız Çarşı Projemizin son halini 16 Ekim 2012 günü Belediyemize bir kez daha teslim ettik, beklemedeyiz. Çarşımızın daha cazip hale gelmesi için yeni projeler de geliştirebiliriz, yeter ki esnafımız istesin, yeni durumlara kendini hazırlasın, yeter ki kentimizin tüm dinamikleri destek olsun. Üyelerimizin ve diğer esnafımızın önünü açmak bizim işimiz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak birlik ve beraberlik ile Avrupa’nın en iyi Alışveriş Merkezini kurabileceğimiz konusundaki fikrimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Bu defa adres de gösteriyoruz. Belediyemize ait Atatürk Caddesinde Göktürk Sokak’ta bulunan Cennet Oto Park olarak işletilen yer için sadece Çanakkale esnafının yer alacağı AVM projesini şu andaki işletmeci üyemizin tüm hakları saklı kalmak kaydı ile üstlenmeye talibiz. Odamız kar amaçlı bir kurum değildir. Tüm projelerimizde kamu yararı, üyelerimizin ticari faaliyetlerini kolaylaştırmak, Çanakkale ekonomisine ivme kazandırmak hedeflenmiştir. Çanakkale Belediyemiz de bu yaklaşım ile bize destek olur, asgari müştereklerde anlaşır isek Şehitler diyarı Çanakkale’miz için Çanakkale ruhu ile bu projeyi hazırlayarak ÇTSO Meclisimize arz edeceğiz. Gelişen dünyada, gelişen teknolojide yatırımlar gelecektir. Yasal çerçevede yapılan tüm yatırımları yasal çerçeve içerisinde kalmak kaydı ile desteklemek tüm Ticaret ve Sanayi Odaları’nın asil görevidir. Sürdürülebilir kalkınma, istihdamı arttırma, ekonomiyi geliştirme ve sermayenin tabana yayılması prensibi ile Çanakkale iş dünyasının önünü açmak ve değişim için çalışmalarımızı tüm gücümüzle sürdüreceğiz.”
 
 
Üzen, “Kaçış yok” dedi
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen: “AVM’ler toplumlarda alışveriş kültürünün de değişmesi sonucu bugün artık bütün metropollerde kabul görmüş durumdadır. Bu anlamda değerlendirildiğinde Çanakkale için geç kalınmış bir proje. Bu tür AVM’lere artık her ilde ihtiyaç vardır. Forum yapılsın yapılmasın, ya da o alanda yapılsın yapılsın önemli olan bu değildir. Çanakkale’de de olacaktır. Mevcut girişimcilerin de bu oluşuma adapte olması kaçınılmazdır. Bu durumda yapılması gereken sermaye ve altyapıyıı güçlendirmek, rekabet ortamına yavaş yavaş hazırlanmak, ürün çeşitliliğini artırmak ve en önemlisi de ortaklık ve birlikte iş yapabilme kültürünü geliştirmek gerekmektedir. Forum Alışveriş Merkezi ile ilgili havaalanından kaynaklanan bir engelleme olsa ve yasal bir süreç başlasa da netice kazanacaktır. Çanakkale iş dünyasının yapması gereken sağlıklı bir şekilde bu yapılanmanın yollarını bulmaktır. Bunun dışında Forum’da yerli yatırımcıların yer almaması konusu da çok gündeme geldi. Forum aslında bakarsanız mantıkta bir aile yapısındadır. Gittikleri her yeni ile iş ortaklarını da beraberinde götürürler. Çanakkale’ye de bu şekilde geleceklerdir. Ama yerli esnafa da belirli oranda yer vermek gerekmektedir. Bu durumda esnafların da kendi oluşumlarını sağlamaları lazım. Bir de Çanakkale’nin eski ama güzel bir çarşısı var. Bir takım yatırımlar yapıldığı takdirde çarşıda da alışveriş keyifli bir hale gelecektir. Doğru yatırımlar ve düzenlemelerle bu şekilde çarşı her zaman Çanakkale’nin gündeminde kalacaktır.”
 
 
Yıldız, “AVM olacaktır” dedi
Çanakkale Sanayici ve İşadamları (ÇASİAD) Başkanı Salih Yıldız; “Forum Alışveriş Merkezi ile ilgili havaalanı konusunda yasal engellemeler gündeme geldi, AVM burada yapılamaz deniyor ama dünyanın başka yerinde bu tür emsal olaylar var mıdır ve nasıl bir yol izlenmektedir, bunun tespit edilmesi gerekir. Gelişen her kentte olduğu gibi AVM Çanakkale’de de yapılacaktır. Yapılmadığı takdirde alışveriş eden potansiyel kitle başka illere gidecektir. Kendini ve vizyonunu geliştirmeyen işyerleri AVM açılsa da, açılmasa da yok olmaya mahkumdur. Çanakkale’de ticari hayatın hızlanması için bu kaçınılmazdır.”
 
 
Vurucu, “Küçük esnaf bitiyor” dedi
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu; “Orada kurulacak olan AVM Çanakkale’nin küçük esnafının ekmeğine mani olur. Dar sermaye ile ayakta durmaya çalışan esnaf, Forum’da kiralar yüksek olduğu için ilgi göstermedi zaten. Esnafın yükümlü olduğu fazla sayıda ödemesi var. Orası büyük markaların yer alacağı bir AVM olacağı için haksız rekabet de olacaktı. Büyük mağazalar çok sayıda ürünü alıp sattıkları için fiyatları düşük tutabiliyor. Bu da az sayıda ürünle hizmet veren esnafı olumsuz etkiliyor. Ben esnaf açısından değerlendirirsem açılmaması olumlu diye düşünüyorum, ama bunun yanında Çanakkale açısından olaya bakarsak Belediye belli anlaşmalar yapmış, planlamalar söz konusu, projelendirilmiş bir iş var. Ama yine de zaten yeri Çanakkale’nin çok merkezine yakındı. Bu tür AVM’lerin daha çok şehir dışında yer alması gerekir, doğru olan budur.”
Paylaş