havadurum

İHD’de kadın devrimi

İnsan Hakları Derneği 15. Genel Kurulu Prof. Türkan Saylan Belediye Sosyal tesislerinde yapıldı. Genel kurulda kadın devrimi yaşandı.

501
İnsan Hakları Derneği 15. Genel Kurulu Prof. Türkan Saylan Belediye Sosyal tesislerinde yapıldı. Genel kurulda divanın oluşturulmasının ardından konuşma yapan İHD Çanakkale Şube Başkanı Kenan Döner, “İnsan haklan demeği kentimizde, ülkemizde ve dünyada insan haklan ve özgürlükleri için mücadele eder ve evrenseldir. Irk, din, dil, mezhep, ideoloji, sınıf ayrımı gözetmeden sadece insanı merkeze alır. Demeğimiz insan haklarının her alanında faaliyet gösteren bir kuruluştur. İnsan haklarının al ani an; evrensel bildiride sıralanan hakların yanı sıra bu bildirge esas alınarak hazırlanan diğer uluslar arası insan haklan belgelerinde sayılan haklardır. Ancak İHD. Türkiye insan haklan hareketi konferanslarında ve başka yerlerde yapılan kavramsal çalışmaları da göz önünde bulundurur” dedi.
 
Başkan Döner şunları söyledi; “Birinci kuşak haklar; kişisel ve siyasi haklar, yaşam hakkı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, keyfi gözaltı yasağı, insanlık dışı ve onur kinci cezalandırma yasağı, kölelik ve kulluk yasağı, düşünce, vicdan ve din özgürlüğü, ifade özgürlüğü hakkı, inanç ve inanmama özgürlüğü, adil yargılanma hakkı, dernek kurma ve toplanma hakkı, kamu yönetimine katılma ve kamu hizmetine giriş hakkı, gizli, serbest, eşit oy hakkı, yerleşme yer değiştirme ve seyahat özgürlüğü, iltica hakkı, özel yaşam, aile ve haberleşmenin gizliliği ve dokunulmazlığı hakkı, her türlü ayrımcılık yasağı, hasa önünde eşitlik hakkı. İkinci kuşak haklar; Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar ve özgürlükler, ekonomik, toplumsal güvenlik hakkı, çalışma hakkı, örgütlenme, toplantı ve gösteri hakkı, anadilde öğrenim ve basın yayın hakkı, sendika kurma, sendikaya girme hakkı, ayrımcılık olmaksızın eşit işe eşit ücret hakkı, barınma, beslenme ve sağlık hakkı, dinlenme ve düzenli, ücretli tatil hakkı, sağlıklı ve güvenlik içinde yeterli bir yaşam düzeyi hakkı, ana ve çocuğa özel koruma hakkı, eğitim görme hakkı, kamu yaşamına eşit katılma hakkı, toplumun kültürel etkinliğine eşit katılma hakkı. Üçüncü kuşak haklar; Dayanışma hakları, kolektif hakları ve özgürlükler. Üçüncü kuşak haklar olarak tanımlanan bu haklar, 1982 yılında dayanışma haklarına ilişkin uluslar arası üç paket önerisi ile, barış hakkı, çevre hakkı, gelişme hakkı ve insanlığın mal varlığına saygı şeklinde belirlenmiştir.
 
1968 Tahran bildirgesi 1989 lahey bildirgesi, 1992 rio dünya çevre konferansı bildirgesi, 1993 viyana insan hakları konferansı bildirgeleri bu hakların somutlaştırılması ve biçimlendirilmesinin belgelerini oluşturmaktadır. Ülkemizde yaşanan silahlı çatışmaların sona ermesi ve buna bağlı olarak yaşam hakkı ihlalleri, yargısız infazların bitirilmesi için Kürt sorununa anayasal çözüm üretilip ateşkesin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor ki üçüncü kuşak hakların da uygulama alanı bulunabilsin. Sözün özü; kirli iç savaşı sona erdirelim, ancak o zaman evrensel boyutta insan haklarına daha fazla yaklaşabilelim. Barış, insanlık ailesinin en yüksek değeri olarak kabul edilmekle birlikte, insanlık tarihi boyunca ulaşılması ve dünya üzerinde kalıcı bir barışın sağlanması da mümkün olmamıştır. İnsanlık halen bunun çabası ve arayışı içindedir. Bölgede 30 yıl boyunca yaşanan çatışma ortamı, arkasında ağır tahribatlar ve travmalar bırakarak devam ediyor. Roboski katliamı toplumda en büyük tahribat ve travma oluşturmuştur. Bu katliamı yapanlar acilen yargı önüne çıkarılmalıdır. İHD, Ayrıca zorunlu göç mağdurları, mülteciler, tutuklu ve hükümlüler, kadınlar ve cinsel ayrımcılığa maruz kalabilecek diğer cinsel kimlikler, etnik, dinsel ya da dilsel bakımdan çoğunluktan farklı olanlar, bedensel ve zihinsel engellilerin, insan haklarının korunması için çalışmaktadır ve çalışma yapmaya devam edecektir. İHD, Özgürlüklerin kullanılması ve geliştirilmesi çalışmalarını gerçekleştirerek Türkiye gündemini etkileme çabalarında bulunacaktır.”
 
İnsan Hakları Derneği yeni yönetim kurulu  Sevim Ateş, Serpil Bayar, Hatice Okyar Iğlı, Ayla Doğan Öztürk, Meliha Danacı, Hayrettin Pişkin, İnsan Kanat’tan oluştu.
Paylaş