Futbolun Evrimi

657

DÜNDEN BUGÜNE DEĞİŞİM

Çok da uzun sayılmayacak bir süre önce futbolun yıldızları Diego Maradona, Pele ve Carlos Valderrama gibi oyunculardı. Dünyanın kralı hala Michel Platini iken, tribünlerde hala meşaleler yakılıyor, biralar içiliyor ve hepsinden önemlisi oyunun içinde bulunduğu her şeyin merkezinde para ve sponsorlar yer almıyordu.
Daha iyi mi oldu, daha mı kötü bilinmez ama bir şey kesin: Futbol değişti. Artık Güzel Oyun`un yeni finansal ve sosyal boyutları var elbette ama saha içinde de çok şey değişti. Günümüzde futbol tarihinde Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi gibi daha önce görülmemiş tipte oyuncular sahalarda top koşturuyor.
Peki, bugünkü futbol geçmişe kıyasla daha mı iyi? 
 
HOCALAR
Bir zamanlar teknik direktörlerin altlarında eşofman, ellerinde kronometre ve not defteri olmadan sahaya çıkmaları düşünülemezdi. Bugün en önemli hocaların en büyük dostu tablet ve diğer teknolojiler. Artık ellerinde elektronik gereçler, üstlerinde şık kıyafetler ya da janti takımlarla oyuncularının performansını analiz ederken saha kenarında arz-ı endam ediyorlar.
 
TARAFTARLAR
Eskiden taraftarlar tribünlerde ne isterlerse yapar, politik pankartlar açar, göz kamaştıran koreografiler hazırlar, sis bombaları atar, meşaleler yakarlardı. Başlarında polis ve denetim haricinde her şey vardı. Bugünse kulüplerin taraftarları zapt etme çabası yüzünden stadyumlar adeta çay bahçesine dönmüş durumda. Herkes kendi koltuğunda oturuyor, eline tutuşturulan küçük bir bayrağı sallıyor ve ne olursa olsun sahadan galip ayrılıyor. Ya da en azından, buna inanmaları bekleniyor.
 
FUTBOLCU MODASI
Bir zamanlar her oyuncunun saç kesimi neredeyse aynıydı: Uzun saçlar arkaya doğru taranırdı, oldu bitti. Şimdi her türlü acayipliği görmeye alıştık. Artık futbolcuların kafalarında şekiller görmemiz öyle sıradan bir şey ki futbol sahaları kuaförler için bir laboratuara dönüştü diyebiliriz.
 
REKLAMLAR
Futbolcuların öylece gülümseyip arabaları ya da petrol istasyonlarını tanıttıkları günler geride kaldı. Bugünlerde iç çamaşırı satmak için heykeltıraş elinden çıkmış gibi görünen vücutlarıyla seksi pozlar veriyorlar.
 
SPONSORLAR
Geçmişte sponsorlarla kulüplerin gelişimine yardımcı olsunlar diye anlaşılır, getirdikleri paraya genel bütçeye eklenmiş bir bonus olarak bakılırdı. Bugün bütün rekabetçi kulüpler için birincil para kaynağı konumundalar, üzerlerine markalarını koyabilecekleri hiçbir şey logolarından kaçamıyor. Antrenman formaları, maç günü giyilecek eşofmanlar, stadyum isimleri... Futbolun içindeki her şey reklam için satılık. Basın toplantılarında arkada duran duvardan tutun su şiş elerine varana kadar akla gelebilecek en küçük detay, kameralar döndüğünde üzerlerindeki markayı en iyi şekilde göstersinler diye hazırlanıyor.
 
TARAFTARLARLA İLİŞKİLER
Eskiden futbolcuların posterler veya formaları imzalayarak taraftarlarla uzun uzun vakit geçirmesi sık rastlanan bir şeydi. Şimdi, hala istisnalar olsa da oyuncular taraftarlarla sosyal medya ve dizi dizi selfie üzerinden iletişim kuruyor.
 
VÜCUTLAR VE FORMALAR
Gürbüz oyuncuların atletik rakiplerle aşık attığı günler geride kaldı. Bugün vücudunda fazladan yağ bulunan futbolcudan sayılmıyor, her birinin fazladan kilolarını atması için ağırlık antrenmanları ve programları günü gününe planlanıyor. Formalara gelince, kulüplerin geleneksel renklerine gösterilen saygı günden güne azalıyor. Her sene akla hayale gelmez tasarımlar piyasaya çıkıyor.

SOSYAL MEDYA ETKİSİ
Bir zamanlar kırmızı kart görmenin hemen uygulanan ve net bir cezası vardı. Artık kulüpler ve başkanları disiplin komitelerini agresif tweet`lerle, montajlanmış videolar ve fotoğraflarla, hatta sayısız itirazla etkileri altına almaya çalışıyor

MAÇ SONRASI
Oyuncuların maç sonrasında bira yudumlayarak kutlama yapmasına izin verilmiyor artık. Şimdilerde galibiyetin keyfini çıkarmanın yerini `arka planda` yapılan hummalı çalışmalar aldı. Futbolcular maç bitince soğuk bir bira içmek yerine -80 derece soğuklukta odalara girip kaslarını güçlendiriyor. 

FORMA NUMARALARI
İşlerin çok basit olduğu o günleri hatırlar mısınız? Sahadaki 11 oyuncu 1`den 11`e mevkilerine göre sıralanmış formalar giyerdi: Kaleciye 1, ön liberoya 6, sol kanada 11 diye giderdi. Şimdi kim hangi numarayı isterse o.
 
SEVİNÇLER
Eskiden gollerin ardından oyuncuların iki ellerini havaya kaldırarak tribüne koştuğu coşkulu ama klasik anlar izlerdik. Şimdi her gol sevinci ayrı bir olay. Taklalar, taraftarlar arasında selfie`ler ve daha neler neler...
 
YAZI TURA
Penaltı vuruşları yokken maçların sonucu bir yazı tura atışıyla belirlenirdi. Bugün... Şey, aslında bugün de bu hala oluyor. Çok kimse hatırlamasa da 2015 Afrika Uluslar Kupası`nda bir bozuk paranın düşüşüyle Gine`ye karşı turnuvaya Mali Milli Takımı veda etmişti. 

BASINLA İLİŞKİLER
Eski günlerde gazetecilerin maçlardan sonra soyunma odasına girip oyuncularla röportaj yapması rastlanan bir şeydi. Şimdi mixed zone`larda, bariyerler arkasında oyuncuların birkaç dakikalığına durup sıkış tıkış bir alanda birkaç kelime söylemesini bekliyorlar. Tabii oyuncu bir de maçtan mağlup ayrılmışsa, boşa bekliyorlar. Futbolcular o bariyerlerin önünden rüzgar gibi geçip gidiyor.

İMAJ
Geçmişte futbolcular resimlerini yalnızca posterlerde, dergilerde ya da yalnızca Panini çıkartmalarında görebileceğiniz kahramanlardı. Şimdi açıyorsunuz Instagram ya da Snapchat`i, en sevdiğiniz oyuncuları tek tıkla (veya dokunuşla) tek başına ya da arkadaşlarıyla, uyanmış ya da uykuya dalmak üzereyken görebiliyorsunuz. 
Ee, ne dersiniz? Futbol eskiden daha mı güzeldi sanki?
(Kaynak: Goal)

 
 
 
 

 

Paylaş