havadurum

En önemli argümanımız; 2018 Troia Yılı!..

894

 Son iki yıl turizm sektörü açısından iyi geçmedi... Türkiye`de yaşanan terör olayları ve yaşanan ekonomik sıkıntı en çok turizm sektörünü etkiledi. Ancak Çanakkaleli turizmcilerin bir fikri var. Turizmciler Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılının Troia Yılı olarak kabul edilmesi ile birlikte turizmin hareketleneceğini belirtiyorlar. 2018 yılın Troia Yılı olarak kabul görmesinin sadece Çanakkale turizmini değil Türkiye turizmini hareketlendireceğini düşünen turizmciler Şubat ayının başında Çanakkale`ye gelecek olan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı`ya 2018 yılının Troia Yılı olması için diyaloglarda bulunarak çeşitli sunumlar gerçekleştirecekleri öğrenildi. Çanakkaleli turizmciler 2018`den umutlu olduklarını belirterek, Troai Yılı`nın turizmin kötü gidişatına dur diyeceği konusunda hem fikir... Turizmciler, EMITT Fuarı ve 2018 Troia Yılı hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu.

 
"2018 Troia Yılı projesi en önemli argümanımız"
Mevcut turizm ortamında turizmciler olarak daha çok çalışarak proje üretmeleri gereken bir süreçten geçtiklerini belirten Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Çanakkale Körfez Bölgesi Genel Sekreteri Ahmet Çelik "Çanakkale turizmcilerine daha fazla görev düşen bir süreçteyiz" dedi. Çelik konuşmasının devamında şunları söyledi; "Biz Çanakkale TÜRSAB olarak EMITT Fuarı`ndayız ve var gücümüzle Çanakkale`yi temsil ediyoruz. 2018 Troia Yılı projesi buradaki en önemli argümanımız. Elimizden geldiğince tanıtımlara devam ediyoruz. 100`üncü yıldan sonra Çanakkale`de bir bujiye ihtiyaç var. 2018`de Troia Yılı`nın bunu sağlayacağına inanıyoruz. Büyük bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz. Dolayısıyla buradaki var olan potansiyeli çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. EMITT bizim için sezon başlamadan önce tabiri caizse köprüden önceki son çıkış. Elimizden geldiğince 12 saat çalışarak fuarda tanıtım yapmamız gerekiyor. Bütün birlikteler, bütün STK`lar Çanakkale standında. Gelen herkesi ağırlıyoruz, herkese Çanakkale`yi anlatıp tanıtmaya çalışıyoruz. Böylesine bir gücün, böylesine büyük bir birlikteliğin örneğinin daha önce görülmediğini düşünüyorum. Çanakkale turizminin içindeki bütün aktörler yapması gereken görevin şu an fazlasını yapıyorlar. Bunu gerçekten takdir etmek gerekir. Bu enerji ve sinerjiyle 2018 Troia Yılı`nın Çanakkale`mize çok fayda sağlayacağını, çok fazla potansiyeli çekeceğini düşünüyoruz." dedi. 
 
"Bu seneki en büyük arzumuz 2018 yılının Troia Yılı olması"
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Odası (ÇATOD) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Pazarbaşı her zaman turizm fuarı EMITT`in turizmciler için çok önemli olduğunu belirterek; "Hem iç pazar, hem dış pazar burası dünyada beşinci büyük fuar. Burası bir pazar, herkes birbirini görüyoruz, tanışıyor, ilişkilerini devam ettiriyor... Bu sene de Çanakkale Valiliğimiz büyük bir katılım ile önem verdiğini gösterdi. Sayın Valimize ve Belediye Başkanlarımıza teşekkür ediyoruz... Önemli olan Çanakkale. 2016 kötü bir sezon olarak geçti ama 2017 inşallah daha güzel şeylerin olacağı, bombalardan uzak, terörün olmadığı, güçlü bir Türkiye olması dileği ile diyoruz. Turizm zaten mutluluk demek ve bunun içerisinde insanlar kendilerini huzurlu ve mutlu hissettiği zaman zaten turizm oluyor. Çanakkale’mizde her şey var, olanları da EMITT`te sunuyoruz. Ancak bu seneki en büyük arzumuz 2018 yılının Troia Yılı olması... Truva bizim için çok önemli. Sadece bizim için değil, Türkiye`nin turizmdeki bir kapısı olarak görüyoruz. 2018`in Truva Yılı ilanı için burada çeşitli etkinlikler yapacağız. Bizden çok dünya biliyoruz Truva`yı. Yurtdışı fuarlara gittiğimizde Troia dediğimizde herkes biliyor. Çünkü insanlar bunu okuyorlar, geziyorlar. Türkiye`nin batıya açılan yüzü için Truva çok önemli bir konu. Bunun için de EMITT`te gayret gösteriyoruz." dedi.  
 
"2018 Troia yılı bu süreci aşmamızı sağlayacak en önemli araçlardan biri"
"2016 yılının küresel krizler ile, terör olaylarıyla herkesin hafızalarında kötü hatırlarla yerini aldığını söyleyen ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer, bundan sonraki sürecin turizmciler için çok önemli olduğunu kaydetti. Aydeğer konuşmasında; "2017 ve sonrası bizler için çok önemli ve Türkiye`nin çok önemli sektörlerinin başında gelen turizmin kalkınması için var gücümüzle çalışmaya, uğraşmaya, yeni pazarlar üretmek için gayret etmeye devam ediyoruz. Bu çerçevede özellikle çok önem verdiğimiz sadece Çanakkale bölgesinin değil, aynı zamanda Türkiye bölgesinin de önünü açacak, bu dar boğazı aşmamız için çok önemli bir vesile olacak 2018 Troia Yılı`nı önemsiyoruz. Troia`nın dünyadaki değerini hepimiz biliyoruz. Troia dünyanın 7 kıtasında, yüzlerce ülkesinde Kudüs`ten sonra bilinen en değerli marka değeri ve bu marka değerinin iletişim gücünü kullanarak stratejik bir planlama yapılmasını ve bir kültür, turizm hamlesi gerçekleştirilmesini ön görüyoruz. Bu çerçevede 2018 yılında gerçekleştirilecek onlarca etkinlikte Troia temasının işlenmesi ve Troia Yılı ile ilgili yurtdışında, yurt içersinde onlarca etkinlik, konferans, panel, sanat, spor, eğitim, bilim alanlarında etkinlikler silsilesinin düzenlenmesini planlıyoruz. Bu çerçevede de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile olan diyaloglarımızı, başvurularımızı gerçekleştirdik. Çanakkale ve genelinde gerçekleştirmiş olduğumuz yoğun kamuoyu çalışmaları ile birlikte, yakın zamanda siyasilerimizin de desteğiyle bu projenin hayata geçmesini sağlayacağımızı umut ediyoruz. Troia 2018 Yılı bahsetmiş olduğumuz sebeplerden ötürü sadece Çanakkale bölgesinin değil, tüm Türkiye turizminin önünü açacak çok önemli bir proje olacağına inanıyoruz. Özellikle yurtdışında yapılacak olan imaj çalışmalarında bölgemizin, ülkemizin kalkınmasında çok önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz. 2018 yıl boyu içerisinde Troia temalı onlarca uluslararası turizm fuarı, Troia temalı kitapçıklar, yazılı ve görsel mecraların üretiminden bahsediyoruz. Sadece Çanakkale`nin değil, tüm Türkiye`nin bu projeye sahip çıkmasının çok önemli olduğunu altına basarak söylüyoruz. Troia dünyanın 7 kıtasında yüzlerce ülkede karşılığı olan çok önemli bir değer ve bu değer bizlerin topraklarında... Buna sahip çıkarak bu sıkıntılı süreci aşacağımıza inanıyoruz. EMITT Fuarı ise oldukça yoğun bir ilgi ve katılım ile başladı. Tabi ki herkesin 2016 ile ilgili bir sürü sıkıntıları olmasına rağmen beklentilerimizi koruyoruz, önemli olan ülkemizin mevcut bölgemizdeki sıkıntıların en kısa sürede sona ermesi, terör ve saldırı olaylarının sona ermesi bütün turizm camiasının beklentisi... Bu konudaki etkinlikler çok önemli, 2018 Troia yılı bu süreci aşmamızı sağlayacak en önemli araçlardan biri olacağına inanıyoruz." dedi. 
 
Holywood yıldızı ile temas
Son zamanlarda turizm camiası olarak yoğun çaba içerisinde olduklarını belirten Çanakkale Rehberler Odası (ÇARO) Başkanı Adem Biçer; "Çanakkale`nin turizminin geliştirilmesi yönünde önemli adımlar atmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda EMITT Fuarı`nda herhangi bir kurum ve kuruluş ön plana çıkmadan tek marka Çanakkale yaratmaya çalışıyoruz. Bu hepimiz için önemli. Herkesin gayret göstermesi ve motive olması için de çok önemli. Önemi olan Çanakkale`mizin ve bölgemizin turizmi. Turizm faaliyetlerinin daha nitelikli hale gelmesi için elimizden gelen her türlü mücadeleyi vermeye hazırız. 2018 yılını hep beraber Troia Yılı ilan etmeye çalışıyoruz. 2018 Troia Yılı nedeniyle rehberlik eğitimlerine de ivme kazandıracağız." dedi. Biçer, Truva filminde Hector karakterini canlandıran Avustralyalı oyuncu Erik Bana ile 2018 Troia Yılı için temasa geçmeye çalıştığını belirtti. Biçer; "Erik Bana ile doğrudan temasa geçmeye çalıştım. Ondan dönüş bekliyorum. Dönüş aldıktan sonra ikili ilişkileri ile birlikte onu Çanakkale`de ağırlayarak 2018 Troia Yılı`nın dünya basınında biraz daha ilgi çekmesini, daha verimli geçmesini sağlamaya çalışıyoruz." dedi.  
(Atakan Alkış)
Paylaş