Dünya Yürüyüş Günü kutlanacak

Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle yapılacak olan yürüyüş, 18 Mart Stadyumundan başlayarak, Halk bahçesindeki çeşitli sportif gösterilerin ardından sona ereceğini söyledi.

602
Dünya Yürüyüş Günü`nün önemine dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük; “Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Düzenli fiziksel aktivitenin, sağlıklı kilonun sürdürülmesi, dayanıklılık, güç ve esnekliğin artmasındaki rolünün yanı sıra toplumda sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığı açıkça bilinmektedir. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölümlerin risk faktörü sıralamasında dördüncü sırada yer almakta ve dünya genelindeki ölümlerin % 6`sını oluşturmaktadır. (Meme ve kalın barsak kanserlerinin yaklaşık %21-25`inin, şeker hastalığının % 27`sinin ve iskemik kalp hastalığının %30`unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir.) Obezitenin günümüzde yaygınlaşmasının nedenlerinden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık %2`si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir” dedi.
 
Fiziksel aktivitenin yararları
Fiziksel aktivitenin sağlık açısından yararlarına da değinen Kütük; “Sağlık Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması" sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71.9`unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir. Fiziksel aktivitenin sağlık açısından yararlarını şu şekilde özetleyebiliriz; kas kuvvetinin korunması ve arttırılması, kas-eklem kontrolünü arttırarak dengenin sağlanması, iskelet yapısının düzgünlüğünün korunması, yorgunluğun azaltılması, kalp ritminin düzenlenmesi, damar direncini azaltarak kan basıncının düzenlenmesi, yüksek kan kolesterol düzeyini etkileyerek damar hastalıkları riskini azaltması, kan şekerinin düzenlenmesi, vücudun su, tuz, mineral kullanımının dengelenmesi, metabolizmayı hızlandırmak ve kilo alımının önlenmesi, bireylerin kendini iyi hissetmesini sağlaması ve mutluluk oluşturması, Depresyon ve kaygı bozukluğu riskini azaltması, denge reaksiyonlarının gelişmesi ile yaşlılıkta sık görülen düşmelerin önlenmesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın beş günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir. 5-17 yaş grubu için ise kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika Orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiği belirtilmektedir. Orta şiddette fiziksel aktivite solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren aktivitedir. (Örneğin: Tempolu yürüyüş-saatte yaklaşık 5 km) Yürüyüş, tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir. Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz. Gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir -iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. Size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü`ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz. Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız arkadaşlarınızla yürüyüş grupları oluşturabilirsiniz. Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz” diye konuştu.
 
“Yürüyüşe Çanakkale halkı davetlidir”
Kütük sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızın toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini arttırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanması teşvik etmek amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştır. Program aktivitelerinin %30`u fiziksel aktiviteyi içermektedir. Aktiviteler içerisinde toplumda fiziksel aktivitenin önemi, sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. 3-4 Ekim "Dünya Yürüyüş Günü" haftasında her yıl İlimizde de çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler kapsamında 4 Ekim 2013 Cuma günü saat:16.00?da 18 Mart Stadyumu önünden başlatılıp, Halk bahçesinde sportif gösterilerle (İp atlama, saha tenisi, kısa mesafe yürüyüş yarışması, jimnastik) sona erecek olan yürüyüş programına tüm halkımız davetlidir. Unutulmamalıdır ki; düzenli fiziksel aktivite toplumda sık görülen şişmanlık (obezite), kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, hipertansiyon, kemik erimesi vb. kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.”
Paylaş