havadurum

Çürüme Edebiyatı'nın Anatomisi

365

 Çanakkale NHKM Girişimi tarafından cuma günü ‘Çürüme Edebiyatı’nın Anatomisi’ konulu etkinlik düzenlendi. Gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılar arasında yazar Taylan Kara, Sol Haber Portalı yazarı Nevzat Evrim Önal ve İzmir NHKM Yönetim Kurulu üyesi Metin Tülü yer aldı. Yeni Dergicilik ve Yeni Edebiyatın Soykütüğü başlığında söz alan Taylan Kara, başlangıç olarak Ot, Bavul, Kafa gibi dergilerin yayın anlayışlarını eleştirirken, “Bu tür dergilerde kapağa solcu, sosyalist olan, tanınan bir ismi koyarsanız, örnek Nazım Hikmet, arka kapağa da bir Nilgün Marmara şiiri yerleştirirseniz arada kalan sayfalarda hangi savaş çığırtkanını akladığınızın bir önemi olmaz.” şeklinde konuştu.

Edebiyatta Lümpenleşme üzerine sunum yapan Nevzat Evrim Önal, sözlerine Lunaçarski’den bir alıntı ile başladı. Lunaçarski’nin “Sovyetler’de yaşayan herkesi sanatçı yapamayız ama herkesi bir sanat eleştirmeni yapmalıyız” sözünü hatırlattı ve buna ihtiyacımız olduğunu kaydetti. Kavramlar üzerine konuşan Önal şunları söyledi; “Lümpenleşmenin ne olduğunu konuşmamız lazım. Çünkü çok kullanılan pek çok kavram gibi bu da dejenere oldu. Bir kavramı ifade etmesi gerektiğinden daha az ya da tersi, daha çok ifade ettirirseniz o kavram dejenere olur. Lümpenleşmenin orijinal kullanımında `kabalaşma` ile bir bağlantısı yoktur. Lümpenleşme bilinçsizliktir. Neyin bilinçsizliği? İnsanın kendi maddi varoluşluğuna dair bir bilinçsizliği. Bir kural vardır, gerçek hayatta boşluk diye bir şey yoktur. İnsanlar doğayı gözlediler ama sıfırı icat etmeleri gerekti” dedi. 
Sonrasında Söz alan Metin Tülü, ‘Yeni Nesil Edebiyatçılar Ne Anlatıyor?’ başlığında konuştu. Sunumunu temel anlamda üç yazar üzerinde yapan Tülü, yeni nesil edebiyatçıların anlatmak istediği temalarda, emek süreçlerinin olmadığını, yoksulluk ve yoksunluk durumunun, masumiyetin olduğunu kaydetti. Yeni nesil edebiyat yazarlarının işledikleri konuların sinemada da örnekleri olduğunu kaydeden Tülü, Masumiyet ve Tabutta Röveşata filmlerinin özellikle bu başlıkta incelenmesi gerektiğini vurguladı. 
(Şenol Güven)
Paylaş