CHP, Devrim Şehidi Kubilay’ı unutmadı

CHP, 23 Aralık 1930 Yılında öğretmen olarak İzmir’in Menemen İlçesi’nde askerlik görevini yaparken başlarında Derviş Mehmet olmak üzere Cumhuriyet Düşmanı bir grup şeriatçının başlattığı ayaklanma sonucu katledilmesini yayınladığı mesajlar ile lanetledi.

812
Sarıbaş’ın mesajı
Cumhuriyet Rejimimizin Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci irtica girişiminin Menemen İsyanı olduğunu belirten CHP Milletvekli Ali Sarıbaş; “Aradan 82 yıl geçmesine karşın, dinci-İslamcı siyasal akımların ve kanlı gerici saldırılarını hala sürdüğüne tanıklık etmekteyiz. Bir taraftan Cumhuriyetimizin tüm kazanımları yok edilmeye çalışılırken, diğer taraftan Laiklik kavramının içi boşaltılmaya çalışılmaktadır. Bu çabaların arkasında Ülkemizi çağın gerisine sürükleme ve halkımızı karanlığa mahkûm etmenin gayretleri vardır. Unutmayalım ki Cumhuriyeti Kolay kurmadık ve bu günlere de kolay gelmedik. Cumhuriyet Devrimlerine sahip çıkmamız tarihsel görevimizdir. Gericilik her zaman Aydınlık geleceğimizin en büyük düşmanıdır. Özellikle son yıllarda irtica etkinliklerinde gözle görülür artış kaydedilmektedir. Gün uyanık olma, Cumhuriyetimize sahip çıkma günüdür. Gün Devrim Şehidimiz Kubilay’ı anma günüdür. Bu vesile ile kara yobazlarca katledilişinin 82. Yılında Devrim Şehidimiz Kubilay’ın Şahsında tüm Devrim Şehitlerimizi en derin sevgi ve özlemle anıyor, manevi huzurlarında saygı ile eğiliyorum” dedi.
 
Türkiye’nin geleceği karartılamaz
“Tüm baskı, sindirme ve adaletsizliklere rağmen hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, Aydınlık Türkiye`nin geleceğini karartmaya geçmişte de kimsenin gücü yetmemiştir, bundan sonra da yetmeyecektir” diyen CHP Milletvekili Serdar Soydan, 23 Aralık 1930 günü Menemen`de bir grup yobazın başlattığı, Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay`ın katledilmesiyle sonuçlanan irticai kalkışmayı lanetledi.’ Her dönemde Cumhuriyet`i ve onun temeli Türk Devrimi`ni sindiremeyen oluşumlar ortaya çıktığını, Ulusumuzun ve Devletimizin kararlılığı ile bu oluşumların, hiçbir zaman çirkin emellerini gerçekleştiremediklerini belirten Soydan;” Cumhuriyet`e başkaldırı niteliğindeki bu olay, Cumhuriyet karşıtlarının çirkin yüzlerini gösteren ve hiçbir zaman unutulmaması gereken bir olaydır” dedi. Soydan mesajında şunları kaydetti:” Atatürk ilke ve devrimlerini hedef alan bu eylem, aynı zamanda, dinin ve dince kutsal sayılan değerlerin kötüye kullanılmasının her koşulda önlenmesi gerektiğini öğreten bir örnek olarak da belleklerdeki canlılığını korumaktadır. Unutulmamalıdır ki, Türkiye, ulus egemenliğine dayanan, lâik ve demokratik bir cumhuriyettir. Devlet`in temelini oluşturan bu yapının korunması, Türkiye Cumhuriyeti`nin ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütün olarak varlığını sonsuza kadar sürdürebilmesinin en önemli koşuludur.”
 
Emanetin bekçisiyiz
“Şeriat isteriz” diyerek Menemende ayaklanan gerici güçler tarafından 23 Aralıkta 1930 da katledilen Mustafa Fehmi Kubilay’ın anısına CHP İl Başkanı Hamza Karagöz bir mesaj yayınladı. “İnandılar, dövüştüler, öldüler, bıraktıkları emanetin bekçisiyiz. Devrim şehidimiz Kubilay’ı bir kez daha rahmetle anarken manevi huzurunda saygıyla eğiliyoruz” diyen CHP İl Başkanı Hamza Karagöz açıklmasında şu ifadelere yer verdi.”Derviş Mehmet isminde bir yobaz ve silahlı arkadaşları 23 Aralık 1930 günü Menemene gelerek Gazal Camiine girip, üzerinde dini ibareler yazılı yeşil bayrağı olarak halka “ Ey Müslümanlar ne duruyorsunuz Halife Abdül Mecit 70 bin halife ordusuyla hududa geldi. Sancak-ı Şerif çıktı gelin altında toplanalım Şeriat isteyelim.” Diyerek bu yalanına halkıda inandırdı. O sırada Menemen 43. Piyade Alayında yedek subay olarak görev yapan Mustafa Fehmi Kubilay bu isyanı bastırmakla görevlendirildi. Yedek Subay Mustafa Fehmi Kubilay, mürtecilerin karşısına tek başına ve silahsız olarak çıktı. Ancak yobazlar Kubilay’ı tüfekle vurdular. Derviş Mehmet Kubilay’ın başını keserek bir sırığa takıp Menemen sokaklarında dolaştırdı. Çıkan bu isyan bastırıldı. Derviş Mehmet ve iki adamı da öldürüldü. Sıkıyönetim ilanının ardından Divan’ı Harb de yargılanan gericilerden 36 sı ölüm cezasına çarptırıldı. Bunlardan 28 inin cezası Kubilay’ın şehit edildiği yerde infaz edildi. Mustafa Kemal Atatürk şöyle diyordu. “ Büyük ordunun Kahraman ve Genç zabiti ve Cumhuriyetin Mevküreci Muallim Heyeti’nin kıymetli uzvu Kubilay beyin temiz kanı Cumhuriyet’in hayatiyetini tazelemiş ve kuvvetlendirmiş olacaktır.”
 
İl Gençlik kolları mesajı
İl Gençlik Kolları Başkanı Barış Adak’da yayınlamış olduğu mesajında şunları kaydetti: “Mustafa Fehmi Kubilay, Atatürk’ün Laiklik ilkesini benimsemiş bir yurtseverdi. O’nun; “Vazifeye atılmak için içinde bulunduğun vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin” sözünü eyleme geçiren ve şeriatçılar tarafından başı kesilerek şehit edilen onurlu bir genç subaydı. Kubilay’a yapılan saldırı, düşmanlara karşı Birinci Kurtuluş Savaşı’nı başarıyla vermiş, batılı emperyalistleri ülkemizden atarak, saltanatı ve hilafeti kaldırmış yurtseverlere yapılan bir saldırıdır. O zamandan günümüze dek, onlarca Kemalist yurtsever aydınımızı karanlık ve hain pusularda şehit verdik. Bugün de tam bağımsızlığı, ulusal egemenliği, ülkenin bütünlüğünü savunanlar her türlü baskı ve sindirmenin hedefidirler. Bu mücadelede tüm şehitlerimizle birlikte, Laik Cumhuriyeti koruma ve kollama uğruna canını vermekten çekinmeyen Kubilaylar hiçbir zaman unutulmayacaktır.”
 
Özacar’dan Kubilay’ı anma mesajı
Başkan Özacar, “Türkiye Cumhuriyeti`nin yeminli düşmanları hedeflerine ulaşmak için 82 yıl önce bir kez daha harekete geçmişler ve asteğmen Kubilay`ı şehit etmişler ancak hak ettikleri yanıtı da almışlardır” dedi. Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica olayı olan "Kubilay Olayı"nın 82.yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yayımlayan Belediye Başkanı Mustafa Özacar, asteğmen ve öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın Menemen olaylarında Cumhuriyet değerlerini korurken canı pahasına gösterdiği kararlılıkla ‘devrim şehidi’ olarak simgeleştiğini, yurttaşların gönlünde ölümsüzlüğünü her zaman koruduğunu bildirdi. Başkan Özacar’ın yazılı açıklaması şöyle: “23 Aralık 1930 tarihinde gerçekleştirilen Menemen Olayı, Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına karşı yapılmış gerici bir olaydır. Laik Cumhuriyetimize ve onun yılmaz savunucularına karşı bir grup yobazın başlattığı Menemen olaylarında acımasızca katledilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı ‘devrim şehidi’ olarak aramızdan ayrılışının yıldönümünde en acı duygularımızla anıyoruz. 82 yıl önce canları pahasına Asteğmen Kubilay ve arkadaşlarının Türkiye Cumhuriyeti`ne sahip çıkma kararlılığı bugün de cumhuriyet ile ulusal birliği koruma ve savunma kararlılığının temel harcıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, Menemen olaylarında ‘Kubilay temiz kanı ile Cumhuriyet hayatiyetini tazelemiş ve kuvvetlendirmiştir.’ Mustafa Kemal Atatürk`ün gösterdiği aydınlık yoldan hiçbir zaman sapmayacağımızı, tam bağımsızlık, toprak bütünlüğü, ulusal birlik ülküsünden ayrılmayacağımızı belirterek, Türkiye Cumhuriyeti`ni canı pahasına savunan şehit asteğmen Kubilay`ı ölümünün 82. yıldönümünde bir kez daha saygıyla anıyorum.”
Paylaş