havadurum

Çanakkale Basketbolla Sallandı...

Sporun duayen ismi İsmet Badem`in kaleminden;

507
 
Tam unutmayı, hafızaların derinliklerine postalamaya çalıştığımız deprem sendromunu Türkiye’de Gökçeada kıyıları merkez üslenerek bir aşağı, bir yukarı olmadı! Ürküterek, biraz korkutarak sağa-sola sallamaya devam ediyor! Birkaç gündür sesi sedası kesilen sallantıların yerini TBF’nin Adidas ile birlikte düzenlediği 3X3 sokak basketbolunun sekizinci ayağı yer aldı. Katılım oranının rekor seviyede olduğu sokak basketbolu tam üç gün Çanakkale ve yöresini resmen salladı. Seyirci rekoru kırıldığı geceler tabiri caiz ise iğne atsan yere düşmezdi.
Yıllar önce Çanakkale’de basketbol denince ilk akla gelen ve hayatını gençlerin sportif ilgisine ve özellikle basketbola adayan Murat Firidinoğlu, beni çok iyi bir basketbolcu olmasına rağmen kanser olup vefat eden Çağlar Kaynak adına düzenlenen sokak basketboluna davet etmişti. Valiliğin önündeki alan kalıcı tribünlü basketbol sahası oldu. Çanakkaleli gençler gece gündüz burada basketbol oynuyorlar. Sahanın adı Ezine’den özel olarak getirilen bir taşın üzerine “Çağlar Kaynak Basketbol Sahası” diye yazıldı.
O gün oradaydım, bugünde buradayım. Çok sevdiğim, abartmadan söylemeliyim. Gerçekte aşık olduğum bir bölge, “Deniz, tarih ve çevre güzelliği, harika insanları” ile yıllardır yazlarımı buralarda geçiriyorum. Basketbol Federasyonunun, Adidas ile birlikte FIBA’nın 3x3 Sokak Basketbolunun en güzel gecelerinden bir kaçı yaşandı. Çanakkale Millet Vekili Ali Sarıbaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Gençlik Hiz. İl Md. Nüammer Uslu, Çanakkale ve çevre il ve ilçelerden gelenlerin katılımı ile resmen büyük bir şölen yaşandı. DJ XXXL Onur’da müthiş müzikli katılımı ile gecelerin unutulmaz olmasına yardımcı oldu.
Samer Şenbayrak’ın İstanbul’da yurt dışından gelen misafirlerle yaptığı basketbol organizasyonu nedeniyle, Serdar ve Hakan Şahin’nin mükemmel yönetimi, maç programlarının, fikstürlerin seçimi ve şampiyonların belli olmasına kadar tabiri caiz ise “tık” çıkmadan tamamlanan ve herkesin takdirini kazanan turnuva güzel anılarla tamamlanıp, Afyon’a yola çıktı.
Her katmanda bir çok basketbolcunun katıldığı gecelerin sonunda, seyircilerin önünde uzattığım mikrofona, hazır bulunan Millet Vekili, Belediye Başkanı ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Çanakkale’de eskisinden daha güçlü ikinci lig takımının kurulması için çalışacaklarına söz verdiler. Basketbol sadece basketbol değildir. Tribünden indirilen hanım efendilerin şut yarışları. Yıllardır evinden ilk kez basketbol seyretmek için çıkan engelli dostlar. Hepsi bizimleydi, kimi oynadı kimi ödül verdi ama herkes basketbolu soludu.
Tribünler Meksika gösterileri ile ve kaliteli maçlarla şenlenirken, benim motor az daha şut yarışından sonra el değiştiriyordu!
Basketbolun eğlence olduğunun belgesi Çanakkale’de bir kez daha belgelendi. Canım kardeşim Murat Firidinoğlu’na, Hocaların hocası Feridun Demirbilek’e çok ama çok emek veren ilerde önemli işler yapacak olan antrenör arkadaşlara, çok iyi düdük çalarak istikbal vadeden hakem dostların, Doğan Pastanesi ve Murat ve Kutsi arkadaşlarıma, sonsuz teşekkürler ve hepsinin eline sağlık.
Çok önemli not: Ligde takımı olmadan bir şehirde basketbolun bu kadar sevilmesine gerçekten inanamıyorum. Ah! kere ah! Bir basketbolun felsefesine çözen liderlerimizle el ele verebilsek her şey o kadar çok kolay olacak ki! Bir zamanlar bitmeyen spor salonu nasıl emeklerimizle bitmişse, şimdide Çanakkale’ye 2. Lig Takımı çok yakışır.
Bu nota bu son söz çok yakışır: Basketbol sokaktan başlar ve sokak basketbolun temel direğidir. ABD ve Avrupa’da bir çok ülkede sokak basketbolu seyrettim, hem de ne maçlar. TBF’nin büyük emek vererek sergilediği performans dünyanın hiçbir organizasyonunun gerisinde olmadığını gösterdi. Geçen 8 etap 3x3 bunun en büyük gösterisidir.
Paylaş