havadurum

Biz de mi mülteci olalım?

YÖK’ün Suriye’den gelen öğrencileri sınavsız, belgesiz ve beyana istinaden üniversiteye yerleştirmeye karar vermesine tepkiler çığ gibi büyüyor.

444
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerin yarış sisteminde üniversiteye girmek için ter döktüğü, ailelerin fedakarlıklarla dershanelere kucak dolusu para harcadığı bir ortamda Suriye’den gelen öğrencilere bu hakkın tanınmasına öğrenciler ve veliler sert tepki gösterdi. Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler gazetemize: “Üniversiteye böyle giriliyorsa biz de Suriyeli olalım, biz de mülteci olalım” derken, aileler beyan esas alınmadan Suriyeli öğrencilerin üniversiteye yerleştirilmelerinin gerçek olamayacak kadar saçma olduğunu düşünüyor.
 
YÖK’ün bu uygulamasına özellik ile öğrencilerden sert tepki geldi. İşte o görüşler:
 
 
Sadullah Ayçil: “Ben de çocuğumu Suriye’ye göndereyim o zaman. Sınırdan mülteciyim deyip geçsin, elini kolunu sallaya sallaya üniversiteye girsin. Bir de beyana bağlı olacakmış. Haksızlık, adam tıpta okuyacağım diyerek doktor, ya da mühendis mi olacak? Ne bu yani? Şaka gibi, asap bozucu.”
 
 
Muhammet Işık: “Uluslar arası İlişkiler’de okuyorum. Ben bu bölüme girmek için ne kadar uğraştım biliyor musunuz? Haksızlık elbette. Emek vermeden değer de verilmez. Adam emek vermeden okula girse, mezun olsa, işe girse ne olur? İşini de hakkıyla yapamaz.”
 
 
Oğuzcan Erdoğan: “Ben toplam 13 senedir sınav sistemiyle uğraşacağım, kendi ülkemde bu ekonomik koşullarda dershaneye tonla para harcayacağım. Adam gelecek benim önüme geçecek. Şikayette bulurum, dava açarım. Benim bu sene dershaneye ikinci kez gidişim. Son derece saçma ve de moral bozucu. İnsanda motivasyon mu kalır?”
 
 
Esra Küçük: “Bu ülkede eşitlik ve adalet varsa biz neden o zaman dershaneye gidiyoruz? Ailemiz neden o kadar para veriyor? Bizde mi üniversiteye girmek için Suriyeli olalım, biz de mi mülteci olalım? Çok büyük haksızlık, aymazlık ve adaletsizlik, onlar da kimmiş?”
 
 
İhsan Koç: “2 yıldır dershaneye gidiyorum. Benim çabam boşuna mı? Mülteci elini kolunu sallaya sallaya benim ülkeme gelecek diploma ve belge bile sorulmadan istediği bölüme yerleşecek, ben de uğraşıp duracağım? Bu ülkede o kadar açıkta kalan Türk öğrenci varken, karar son derece yanlış.”
Paylaş