havadurum

Ayasofya’da Tarihi Değişiklik!

Ayasofya’da ibadete gelenlerle turistik amaçla gelenler için girişler birbirinden ayrıldı. 15 Ocak’ta konulacak bilet gişesinde turistler için giriş 25 euro olacak.

1074

Ayasofya, Türkiye’nin en önemli tarihi ve kültürel miraslarından biridir. 2020 yılında cami olarak yeniden ibadete açılan Ayasofya, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Ancak Ayasofya’ya girişlerde yeni bir düzenleme yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’ne ibadete gelenler ile kültürel amaçlı ziyaret eden kişilerin girişlerini birbirinden ayırma kararı aldı. Buna göre, 15 Ocak 2024’ten itibaren Ayasofya’ya girişlerde bilet gişesi uygulaması başlayacak. Peki, Ayasofya’ya bilet gişesi nasıl olacak? Turistler için giriş ücreti ne kadar? Ayasofya’da ziyaretçi yönetim planı nedir? İşte, merak edilen soruların yanıtları…

Yeni Giriş Düzeni ve Güvenlik Önlemleri

Ziyaretçilerin ibadetle kültür turizmini ayrı girişlerle deneyimleyeceği Ayasofya'da, III. Ahmet Çeşmesi karşısına konumlandırılan bilet gişesi, 15 Ocak'ta faaliyete geçecek. Ayrıca, güvenlik kameraları, yangın algılama, ve acil anons sistemleri gibi modern önlemler de entegre edildi.

Restorasyon ve Koruma Çalışmaları

Galeri katındaki mermer kaplamalarda ve ahşap korkuluklarda Bilim Kurulu'nun onayıyla restoratörler ve konservatörler tarafından temizlik ve koruma çalışmaları gerçekleştirildi. Bu sayede, tarihî dokuya zarar vermeden, Ayasofya'nın özgünlüğü korunmuş oldu.

Yeni Ziyaretçi Yönetim Planı

Bakan Ersoy'un duyurduğu ziyaretçi yönetim planı ile artık Ayasofya'da uzun kuyruklar oluşmayacak. Ziyaretçiler, güney cephesindeki II. Beyazıd minaresi altındaki tünel ve rampa kullanarak kontrollü bir şekilde giriş yapacak, galeri katına ulaşacak ve kuzeydoğu yönündeki rampa ile çıkışlarını gerçekleştirecekler.

23 dilde bilgi alınabilecek

Yeni uygulama ile turistler, camideki ibadet ortamını bozmadan gezebilecekler. QR kod uygulaması sayesinde, kulaklıklı sistemi kullanarak cep telefonlarından sessiz bir ortamda 23 dilde bilgi alabilecekler. Giriş ücreti ise turistik amaçla gelen yabancılardan alınacak ve 25 Euro olarak belirlenmiş durumda.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş