AKP'de Sümerbank sıkıntısı...

1238

 Çanakkale Sümerbank Sentetik Deri Fabrikası 27 Ekim 2004 tarihinde 2 milyon 150 bin $ a özelleştirildi. Özelleşmeyi bir inşaat firması aldı. Firma yaklaşık 60 bin metre karelik araziyi imara açmak isteyince, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan kamuoyuna yaptığı açıklamada Sümerbank arazisinin kesinlikle imara açılmayacağını duyurmuştu. 2004 yılından beri zaman zaman Çanakkale gündemine gelen Sümerbank konusu yeniden konuşulmaya başlandı. Çanakkale kamuoyunda gündeme gelen, Sümerbank Sentetik Deri Fabrikasını özelleştirme idaresinde alan firmanın, araziyi Çanakkale’de bir araya gelen gruba satma aşamasına gelmesi sonrasında, AKP`nin Belediye Meclisi Grubundan AKP İl Başkanı Yeşim Karadağ “emir büyük yerden. Sümerbank arazisine okey verelim” dediği iddiası AKP`de büyük sıkıntıya neden oldu. Konunun whatsapp grubundaki biri tarafın-dan AKP Çanakkale Milletvekili Bülent Turan`a aktarılması ve Bülent Turan`ın, Karadağ`a CHP`nin desteklediği bir konuya evet denmesine tepki göstermesi iddiası sonrasında, Belediye Meclis üyeleri ve AKP teşkilatının katıldığı bir basın toplantısı ile Belediye Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tülay Ömercioğlu tarafından açıklama yapıldı. Ömercioğlu; "Bunu yapan, versiyon eden birisi var. Bunu biz bilmiyoruz bulamadık." diyerek telefondaki mesajların dışarıya kim tarafından sızdırıldığının bilinmediğini belirtti. Ömercioğlu konuşmasının devamında; "Fakat versiyon edilirken tek olarak mı yollanıyor, yoksa basın tarafından bunun tek bir nüshası çekilip de bu mu yayınlanıyor ben onu anlayamadım. Mesela ilk yazılan yazıda ben diyorum ki `arkadaşlar kim kime ilettiyse kimseyi töhmet altında bırakmadan yazsın` bu gazetede yayınlanıyor, arkasından yazdığım bir şey var ki `Olmayan şeylerin iletilmesi hoş değil. Bizin bir aile olduğumuza inanıyorum` bu yazı da telefonda mevcuttur. O günkü olayın olmadığı, daha o gün bizim tarafımızda geçen konuşmanın devamında da yer almaktadır. Biz Çanakkale Ak Parti olarak Milletvekilimiz Bülent Turan`la, Ayhan Gider`le, il yönetimimizle, il başkanımızla, Belediye Meclis üyelerimizle, İl Genel Meclisi üyeleri-mizle hepimiz bir birlik-teyiz. Bir bütün halindeyiz. Gelecek olan nifakların hiçbirisi bizim umurumuzda değil çünkü biz ne konuştuğu-muzu, ne yaptığımızı çok çok iyi biliyoruz. Önce-likle bunun herkesin kulağına küpe olmasını ben rica ediyorum. İşte burada bugün öğleyin bir laf çıktı, yarım saat sonra biz toplanalım dedik. Mahalle meclisi-mizden de, belediye meclisinden de, il yöne-timinden de arkadaşları-mız burada toplandılar. Ak Parti`yi bu şekilde olmayan sözlerle, için-den cımbızla çekilen sözlerle kimse sarsamaz" dedi.

 
Ömercioğlu, Sümerbank konusu ile ilgili açıklamada bulundu
Sümerbank arazisi konusu ile ilgili de açıklama yapan Ömercioğlu; "Biz bugüne kadar Belediye Meclis toplantılarımızda, gündemlerimizde hiç bir zaman için bu böyle söylediyse biz bunun reddini yapalım. biz şu söylediyse bunun tam tersini yapalım diye bugüne kadar hiç bir konuşmamız olmadı. Burada herkesin önünde, bütün arkadaşlarımızla birlikte söyleyebilirim ki en son bir yerel gazeteden bir arkadaşım beni Cuma günü ziyarete geldi. Siz burası ile ilgili itirazda bulunmuşsunuz neden itirazda bulunmuşsunuz dedi hatta alt yapısında deşmeler yapmaya çalıştı. Ben kendisine bu olayların hiç birisi yokken açık ve net dedim ki biz bunları kendi belediye meclisi grubumuzda tartıştık, burasını bölgesel olması bir bütün olarak ele alınması Çanakkale`nin menfaatine olduğu ve de Ak Parti bugüne kadar Belediye Meclisi`nde bu konunun tek tek parsel olarak getirilmesinin yanlış olduğunu yeni açılacak bir bölümde halka daha rahat inme, imar konularının daha hafiflemesi, bundan sonra aynı düzeyde yerlerin gelişmesi, çarpık yapılaşmanın olmaması amacıyla yeni açılacak bölgelerde bir bütün olarak yer almasını istiyoruz, biz bundan dolayı sadece itiraz ettik dedim" şeklinde konuştu.
 
"Arkadaşımızın istifasını biz de talep ediyoruz"
Konuşmaların basına yansıması üzerine konuşan Ömercioğu, toplu halde verdikleri istifaların İl Başkanı Karadağ tarafından kabul edilmediğini belirterek, parti içi meseleleri dışarıya yansıtan Belediye Meclis Üyesi`nin istifasını talep ettiklerini belirtti. Ömercioğlu; "Yanlış yazışmalar üzerine biz toplandık, birbirimize sorularımızı sorduk. İl binasında istedik. Bunu ben önerdim arkadaş-lara. Gelin İl`e güvenimizi sunalım. Tüm partilerde güven amacıyla verilen istifa dilekçeleri vardır. Ben bugün Grup Başkanvekili olarak arkadaşlarımdan rica ettim. İl başkanımızın nezdinde toplandık. Biz dedik ki bununla ilgili herhangi bir güven kırıklığınız var ise bu dilekçelerimizi istediğiniz gibi kullanabilirsiniz diyerek biz kendimiz verdik ama bunlar kullanılmadı, yönetimi-miz bunu istemedi. Kimse de istifa etmedi, kimse de meclisten şu an dışarıda değil. Nasıl böyle bir laf yayıldı biz hiçbirimiz anlamış değiliz. Bununla ilgili bizi yalanlayacak olanlar varsa o arkadaşımızı söylesinler de biz rahatlayalım. Bizlerden güvenle ilgili bir sorunu olmayan il başkanımız Ak Partimiz bizim istifa dilekçemizi zaten kabul etmedi. Bizim sunduğumuz sadece ve sadece bu çirkin yazışmalar neticesinde bir kendimize güvenimizi sunmak amacıyla verilen dilekçelerdir. Hepimiz yerindeyiz ama talebimiz bu çirkin olayları yanlış olarak aksettiren arkadaşımızın istifasını biz de talep ediyoruz." dedi. 
(Atakan Alkış)
Paylaş