“Kanun teklifi yok sayılmalı”

Milli Eğitim Komisyonundan kavga dövüş geçen 4+4+4 yasa tasarısına Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan’ın tepkisi sert oldu. CHP’li vekiller AKP’nin baskı ve zorbalıkla her alanda değişiklik yapmaya çalıştığını ifade ettiler.

524
CHP’li milletvekilleri, Milli Eğitim Komisyonu`nda kabul edilen kanun teklifinin yok sayılması gerektiğini belirtti. CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan, komisyonda yaşananların mecliste bir ilk olduğunu belirterek “Post modern denilen diktatörlükle bu ülkeyi yönetmeye çalışmak doğru değildir. AKP, zalimce gaddarca uygulama içerisine girmiştir” dediler.
 
“Hukuksal anlamda CHP gereğini yapacaktır”
Milli Eğitimde yapılması düşünülen değişikliğin hükümetin beş yıllık programı, Stratejik planları ve 12 Haziran seçimlerindeki vaatlerinde olmadığını ifade eden CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş; “Kapıdan içeri girme şansını bulamadık 20 dakika da indir parmak, kaldır parmak, sende kaldır madde onaylanıyor denilerek geçti. Muhalefetin içeriye sokulmadığı diğer muhalefet vekillerinin içeride oturamadığı bir yerde tek taraflı bir gündem okunup tartışılmadan geçildi. Bu tamamen komisyonun yok sayılmasıdır” dedi.
 
CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş şunları söyledi; “Bugüne kadar parlamento geçmişinde böyle bir olay yaşanmadı. Parlamentoda komisyonlar ve seçilen vekiller yasal süreçler içerisinde millet, demokrasi adına tartışırlar, konuşurlar, kanunlara lehte aleyhte her türlü katkıyı verirler. Bundan önceki, Milli Eğitim dahil olmak üzere geçmişimize baktığımızda kanun tasarıları geldiğinde bu tür komisyonlarda bundan daha fazla konuşmacı söz aldı. Daha fazla süre içerisinde çıktı. Bunlardan biri 11 maddenin değişmesidir. Buna örnek olarak 400 konuşmacı mili eğitim konusunda söz hakkı almışlardır. Parlamentoda konular da günler süren tartışmalar, uzun süreçlerden sonra geçmiştir. Hiç kimse buralarda darp ya da engelleme ile karşılaşmadı. Pazar gününe kadar buraya katılan CHP ve diğer muhalefet milletvekilleri oraya gittiğimizde hepimiz söz hakkı aldık, katkılarda bulunduk. Kimseyi darp etmedik, laf atmadık kaba kuvvette bulunmadık. Parlamentoda hiçbir zaman CHP kaba kuvvette bulunmadı. Türkiye’yi değiştirecek ciddi bir reform için mal kaçırır gibi parlamentoda tartışılmadan ve konuşulmadan kimse bunu geçirme hakkına sahip değildir. Bu uzun konuşmalarda tasarının doğru hazırlanmadığını gördüler. Çünkü kamuoyu, herkes Türkiye’nin geleceği ile ilgili kökten bir değişiklik olmasından dolayı tedirgin olmaya başladılar. Baktığımızda böyle bir değişiklik bu hükümetin beş yıllık programında yok. Stratejik planlarda yok. Son 12 Haziran seçimlerindeki vaatlerinde de yok”
 
Sarıbaş; “Hukuksal anlamda CHP gereğini yapacaktır”
Hukuksal anlamda CHP’nin gereğini yapacağını kaydeden Sarıbaş şu şekilde konuştu: “Hiç kimseyle bu konuşulmadan milli eğitim şuralarında tartışılmadan bakanlar kurulundan da talep gelmeden milletvekillerinin tasarısı ile bir gece yarısı kanun teklifi ile gündeme geldi. Bunun içinde gençliğin, milletin geleceği, kadınlarımızla ilgili Türkiye’yi etkileyecek eğitim reformu ile ilgili süreçte mutlaka bunun bilinmesi ve tartışılması gerekirdi. Son olay da gördüler ki bu süreç uzayacak. O gün kendileri kılık kıyafet kanuna uymadan deri ceket kravatsız halleri ile oraya gelerek söz hakkı bile almadan çünkü oraya gelen insanlar, söz hakkı durumunda katkı vermeli herkes söz hakkı alıp katkıda bulunsa her milletvekili katkısı ile daha iyi bir tasarı çıkar. Yemekli bir toplantı yaparak oturulan yerleri işgal etmeleri konuşmamaları, kapıya dikilerek CHP milletvekillerinin ve muhalefet milletvekillerinin girmesinin engellenmesidir. Söz haklarımızı kullanarak katkı vermek istedik. Bundan önceki çalışmalarda söz almıştık. Kapıdan içeri girme şansını bulamadık 20 dakika da indir parmak, kaldır parmak, sende kaldır madde onaylanıyor denilerek geçti.
 
Muhalefetin içeriye sokulmadığı diğer muhalefet vekillerinin içeride oturamadığı bir yerde tek taraflı bir gündem okunup tartışılmadan geçildi. Bu tamamen komisyonun yok sayılmasıdır. Demokratik değildir. Bu tamamen baskı ve tek adamlığın kararıdır. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü mutlaka çıkarın talimatı vermiştir. Bir başbakanın parlamentoya talimat vermesi kuvvetler ayrılığına aykırıdır. Bir başbakanın askerleri gibi yere düşenleri darp ederek tekme atarak parlamenterlere yakışmayan tavır içinde bulundular. Hukuksal anlamda CHP gereğini yapacaktır. Mutlaka hakkını aramaya çalışacaktır. Türkiye de ki bu gidiş doğru değildir. Post modern denilen diktatörlükle de bu ülkeyi yönetmeye çalışmak doğru değildir. Bunu bütün halkımız görmüştür.”
 
Soydan; “AKP’nin yaptığı zorbalıktır”
Milli Eğitim Komisyonu toplantısında Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinin kabadayılıkla, zorbalıkla engellendiğini ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan; “Tasarı usulsüz bir şekilde komisyondan geçirildi. AKP istediğini zorbalıkla kabul ettirme yoluna girmiştir. Sayısal üstünlüğünü kullanarak kafasındaki Türkiye’yi zorbalıkla diktatörlükle yaratma zoruna girmiştir” dedi.
 
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan şunları söyledi; “CHP milletvekili olarak ben de oradaydım. Komisyonlarda görüşler belirtilirdi. Ama o gün baktık ki, 150 milletvekili sabah dürüm yemişler, erkenden komisyonun yapılacağı salonu işgal etmişler. Milletvekili meclise gelirken kravatı ile ceketi ile gelir. Ama baktık ki bunların kimileri mont, kimileri hırka ile gelmişler. Salonu olduğu gibi işgal etmişler. Komisyonda görevli olan hiçbir milletvekili işgal nedeniyle salona giremedi. Orada arbede çıktı. Resmen kabadayılıkla, zorbalıkla Cumhuriyet Halk Partisi orada engellendi. MHP de engellendi. Usulsüz bir şekilde komisyondan geçirildi. İçeride kavga varken arkadaşlarımız yerlerde tekme yerken, dövülürken komisyon başkanı oldubittiye getirerek aynı zamanda oylamayı yaptırdı.
 
Tamamen usulsüz bir şekilde yapılan oylamadır ve bu resmen darbedir. Zorbalıktır. Adalet ve Kalkınma Partisi istediğini zorbalıkla kabul ettirme yoluna girmiştir. Sayısal üstünlüğünü kullanarak kafasındaki Türkiye’yi zorbalıkla diktatörlükle yaratma zoruna girmiştir. Ama CHP milletvekili olarak elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Halkımız bizi oraya görüşleri belirtmek hakkını savunmak için göndermiştir. Milletvekilinin konuşma talebi en doğal taleptir. Çünkü biz halkımız adına konuşuyoruz. Ama AKP sayısal gücünü kullanarak bizi konuşturmuyor arkadaşlarımızın üzerine saldırıyor. Yere düşen arkadaşlarımıza tekmeler atılıyor. Zalimce gaddarca uygulama içerisine girmiştir.”
Paylaş