havadurum

“Çanakkale’nin huzuru bozulmasın”

Çanakkale`de geçtiğimiz Cumartesi günü, İskele Meydanı`nda gerçekleşen ve Kobane`ye destek olmak için yapılan basın açıklaması sonrası devreye giren provokatörlerin çıkardığı olaylara ilişkin emek ve meslek örgütlerinden açıklama yapıldı. “Bizi en çok üzen ise, yıllardır barış içinde yaşayan ve Barışın kenti olmasını dilediğimiz bir kentte yurttaşlarımızın karşı karşıya getirilmesidir” denilen açıklamada “Bu olaylar son derece üzüntü vericidir, dileğimiz kentimizde huzurunun bozulmamasıdır” ifadelerine yer verildi.

669
IŞİD isimli terör örgütünün Kobane`ye yönelik saldırılarını protesto etmek ve Kobane için gerekli olan girişimlerin hükümet tarafından başlatılmasına çağrı yapmak amacıyla Cumartesi günü Çanakkale`de düzenlenen basın açıklamasında çıkan olaylar ile ilgili açıklamada bulunan emek ve meslek örgütleri Türkiye`nin adım adım savaşa sürüklendiğinin altını çizdiler. “Bizler, DİSK-KESK-TMMOB-TTB emek ve meslek örgütleri olarak: Kobane‘de yaşanan terörü ve son günlerde giderek kontrolden çıkan, birçok vatandaşımızın yaralanmasına ve hayatını kaybetmesine neden olan olayları endişe ile takip etmekteyiz” denilen açıklamada “IŞİD terör örgütü, Irak`ta Kerkük-Musul bölgesinde tüm dünyanın gözü önünde vahşi saldırılar gerçekleştirerek Türkmenleri ve Ezidileri katletmesinin ardından, şimdi de Suriye sınırımıza 250 metre mesafedeki Kobane kentinde yaşayan Kürt halkına saldırmaktadır. Geçtiğimiz günlerde IŞİD`in rehin tuttuğu vatandaşlarımızın serbest bırakılmasından günler sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri`ne Suriye ve Irak`ta sınır ötesi operasyon yetkisi veren ve aynı zamanda yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye`de bulunmasına da izin veren tezkerenin TBMM`de 98`e karşı 298 oyla kabul edilmesiyle ülke adım adım savaşa sürüklenmektedir” ifadelerine yer verildi.
 
“41 kişi yaşamını yitirdi, 6 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi”
“Sayıları 2 milyona yaklaşan mültecilerle birlikte militanlara kapılar sonuna kadar açılırken Türkmenler ve Ezidiler`e kapılar kapatılmış, Kobane`ye yönelik insani yardımlar dahi engellenmeye çalışılmıştır” denilen açıklamada “Kobane`de yaşanan insanlık dehşetini protesto etmek için sokağa çıkan kesimler arasındaki gerilim, bayrak, Atatürk büstü, Okul, kamu binaları, Araç yakma, İşyerlerini talan olayları ile halkın malına ve canına kast ederek Kobani`ye destek olunamaz, provokatörler tarafından tırmandırılmaya çalışılan olaylara ilaveten, güvenlik güçlerinin şiddetli müdahalesi de kontrolün kaybedilmesine yol açmıştır. Çıkan olaylarda ilk belirlemelere göre 41 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi de yaralanmıştır. Bunun neticesinde Mardin, Van, Batman, Muş, Diyarbakır ve Siirt olmak üzere 6 ilde Türkiye`yi 1980`lere döndüren bir sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Olaylar Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük iller dahil yurdun büyük bir bölümüne sıçramıştır” ifadeleri kullanıldı.
 
“Çanakkale`de huzur bozulmasın”
Yapılan açıklamada Çanakkale`deki olaylara da değinilerek, kentin huzurunu kaçırmak isteyenlere fırsat verilmemesi gerektiği de vurgulandı. Yapılan açıklamada “Bizleri en çok üzen ise Cumartesi günü Çanakkale`de farklı düşüncede, Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkez’i, Alevi ve Sünni’siyle, genciyle, yaşlısıyla yıllardır barış içinde yaşayan ve Barışın kenti olmasını dilediğimiz bir kentte yurttaşlarımızın karşı karşıya getirilmesidir. Bu olaylar son derece üzüntü vericidir, dileğimiz kentimizde huzurunun bozulmamasıdır. Kobane`ye yönelik saldırıları protesto eylemlerinin çeşitli provokasyonlarla amacının dışına taşınmaması ve Kobane`deki gelişmelerin hassasiyetle değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Yaşananlar karşısında tüm halkımızı soğukkanlı ve sağduyulu davranmaya; etnik, dinsel, mezhepsel ve gerici odaklara karşı demokratik, özgür ve laik bir ülke mücadelesinde ortaklaşmaya davet ediyoruz” dendi.
Paylaş