Zeytinime Dokunma!

374
Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl 3`üncüsü düzenlenen Tohum Takas Şenliği büyük ilgi gördü. Ekolojik yaklaşımların ön plana çıkarak üreticiler ve vatandaşların Halk Bahçesi`nde bir araya geldiği şenlikte `Zeytinime Dokunma` resim sergisi büyük beğeni topladı. Ülkenin dört bir yanından gelen ressam aktivistler Tohum Takas Şenliği`nde koordinesini Çanakkale`de Filiz Arçukoğlu, Asude Bayram, Safiye Eraş`ın yaptığı zeytinime dokunma temasıyla farkındalık yarattı. Aynı aktivistler geçtiğimiz dönemlerde Kazdağlarında yapılan maden aramalarına karşı `Kazdağlarını Resmet` adlı etkinliğe katkıda bulunmuşlardı. Dernek yaptığı basın açıklamasında, "Mart 2022`de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca maden şirketlerinin önündeki son engeli de kaldıran yeni bir düzenleme yapıldı. Doğanın ve doğadaki tüm canlıların yaşam hakkını savunan Doğa İçin Sanat Derneği üyeleri olarak bizler, tüm doğa savunucuları gibi bu düzenlemenin hemen iptalini talep ediyoruz" denildi.
"Sıra şimdi de zeytinliklerimize geldi"
Açıklamada, zeytin ağaçlarının önemine değinilerek, "20 yıldır yapılan onca değişiklikten sonra artık daha fazla ne olabilir derken, sıra şimdi de zeytinliklerimize geldi. Yavaş ve zahmetli büyüyen, verimli hale gelmeleri 50-60 yıl süren, buna karşılık 300-400 yıla hatta bin yıllara varan ömürleriyle ölümsüz ağaç olarak adlandırılan zeytin ağaçlarına... Ekonomimize sağladığı 7,2 Milyar TL`lik katma değer nedeniyle ülkemizin siyah altını kabul edilen, 320 bin ailenin geçim kaynağı olan zeytin ağaçlarına. 1949 tarihli zeytinciliğin ıslahı kanununa göre halkın, kamunun malı olarak kabul edilen zeytin ağaçlarına. Evet dostlar, artık sıra zeytinliklere geldi ve Mart 2022`de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca maden şirketlerinin önündeki son engeli de kaldıran yeni bir düzenleme yapıldı. Hem de kamu yararı denilerek" ifadelerine yer verildi.
"Zeytinliklerin akıbeti ne yazık ki hala belli değil"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca getirilen yeni düzenlemenin iptali için davalar açıldığı belirtilen açıklamada, "Bu akıl tutulması düzenlemenin iptali için pek çok dava açıldı ve kısa bir süre önce Danıştay`dan yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bu Anayasaya aykırı bu düzenleme, kamuoyu duyarlılığı ve dayanışmanın gücü ile durdurulmuştu. Ama ne oldu, iki gün önce Anayasa`ya bağlı çalışmaktan ve doğayı korumaktan birinci derecede sorumlu bakanlık yetkilileri Danıştay kararını çok da önemsemediklerini, düzenlemede ısrarlı olacaklarını gösterir yeni bir açıklama yaptılar. Dolayısı ile sevgili dostlar, zeytinliklerin akıbeti ne yazık ki hala belli değil" denildi.
"Düzenleme bir an önce kesin olarak iptal edilmeli"
Açıklamada düzenlemenin bir an önce iptal edilmesi gerektiği vurgulanarak, "Unutmayalım, bir hukuk devletinde kanuna aykırı bir yönetmelik olamaz, yok hükmündedir, uygulanamaz. Demokrasilerde hükümetler gelir geçer ancak asıl ve kalıcı olan hukuktur. Asıl olan, iktidarı arkasına alan sermayeye rağmen doğasına, ormanına, deresine, gölüne ve son örnekte olduğu gibi zeytinine sahip çıkmaya çalışan halktır. Hatırlarsınız Akbelen`de halkın direnişi ve kamuoyunun baskısı sayesinde sökülen zeytin ağaçları tekrar yerine dikildi. Ama biliyoruz ki, bu sadece kısa süreli bir kazanım. Maden şirketleri ellerine geçen ilk fırsatta zeytinliklere kepçelerle, baltalarla saldırmaya çekinmeyecekler. Bunu önlemenin tek çaresi bu akıl almaz, hukuk tanınmaz düzenlemenin bir an önce kesin olarak iptalidir. Doğanın ve doğadaki tüm canlıların yaşam hakkını savunan Doğa İçin Sanat Derneği üyeleri olarak bizler, tüm doğa savunucuları gibi bu düzenlemenin hemen iptalini talep ediyoruz. Bizler, doğaya sahip çıkan sanatçılar olarak bu düzenleme kesin olarak iptal edilene kadar zeytinleri çizdiğimiz tablolarımız ve etkinliklerimizle sahalarda olacağımızı kamuoyuna duyururuz" denildi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş