Yeni ‘kurban’ Kumburun!

Borusan A.Ş tarafından Ezine`ye bağlı Kumburun köyünde yapılması planlanan “Ezine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali” projesinin ÇED halkı bilgilendirme(!) toplantısı 5 Şubat Perşembe günü yapılacak. Yaklaşık 960 megawatlık kurulu gücündü olacağı öğrenilen santralin, bölgedeki zeytinlikleri, tarım alanları, insan ve hayvan sağlığını tehdit edeceği düşünülüyor. Sadece Kumburun değil, aynı zamanda Bozcaada, Ezine, Ayvacık ile bölgedeki belde ve köylerdeki yaşamı da olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor.

4444
 
 
Lapseki-Karabiga arasında yapılan ve yapılması düşünülen termik santraller için tepkiler giderek artarken bu kez de Ezine`ye bağlı Kumburun Köyü`nde yapılmak istenen Ezine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali Projesi tepki çekti. Borusan Ezine Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından Kumburun Köyü`ne yapılacak Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali`nin, başta Kumburun, Geyikli, Üvecik, Mahmudiye ve Ezine olmak üzere, Bozcaada, Ayvacık ve körfezi etkileyebileceği ifade ediliyor. Fosil yakıtlar arasında olan Doğalgaz Santrali`ndeki `Kombine` ibaresi de santralin sonradan kömür yakıtı ile de faaliyet gösterebileceğine işaret ederken, başta deniz çeşitliliği olmak üzere bitki, hayvan ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği ileri sürülüyor. 900 milyon TL proje bedelli Ezine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, başta zeytincilik olmak üzere, bölgedeki tarımsal üretimi ve hayvan sağlığını olumsuz yönde etkileyerek, bölgedeki çiftçilerin ekonomik kayba uğrayacağı ifade ediliyor.
 
 
“49 yıl boyunca çalışacak”
“Ezine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali Projesi” yapımına ilişkin ÇED Başvuru dosyasında da “Proje kapsamında düşük maliyetli ve yüksek verimliliğe (% 60) sahip bir enerji üretim tesisinin kurulması planlanmaktadır” denirken, “Projenin ekonomik kullanım süresi 25 yıl olarak öngörülmektedir ancak, santralde yapılacak bakım ve modernizasyon çalışmaları ile, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak bu sürenin uzatılması ve yatırımın ekonomik ömrünün ortalama 49 yıl olması planlanmaktadır” ifadeleri yer alıyor.
 
Projenin yapılacağı yer, `tarım alanı`ymış!
Yapılması planlanan projenin alanı, 1/100.000 ölçekli Balıkesir - Çanakkale Planlama Bölgesi İl Çevre Düzeni Planı’nda “Ağaçlandırılacak Alan ve Tarım Alanı” olarak gösterildiği öğrenilirken, santralde enerji üretiminde saatlik yaklaşık 100 bin sm3 doğalgaz tüketimi olacağı, söz konusu doğalgazın, proje alanının doğusundan geçen yaklaşık 10 km mesafedeki, BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi) boru hatlarından temin edilmesinin planlandığı projenin ÇED başvuru dosyasında yer aldı. Dosyada ayrıca; “Projenin inşaat aşamasında günde 10 saat, haftada 7 gün, yılda ortalama 360 gün, işletme aşamasında ise günde 3 vardiya üzerinden 24 saat, yılda 365 gün çalışılması planlanmaktadır. Proje kapsamında inşaat aşamasında maksimum 850 kişinin ve işletme aşamasında 65 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır” ifadeleri de yer alıyor.
 
“Bozcaada`da olumsuz etkilenecek”
Ezine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali Projesinin faaliyete geçmesi ile birlikte bölgedeki zeytin ve zeytinyağı üretimi ile, turizmin de ciddi bir şekilde zarar göreceği ifade edimiyor. Projenin gündeme gelmesi ile birlikte yapılan açıklamada; “Özellikle Bozcaada hakim rüzgarlarla birlikte santralin yaydığı zehri soluyacaktır” denildi. Bölgede kanser vakalarının artmasından ve yaşam alanlarının giderek yok olmasından endişe ediliyor.
Paylaş