havadurum

Sözde, basınç odamız var!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde büyük umutlarla kurulan basınç odası hizmet veremiyor. Ekim ayında kurulumu tamamlanan basınç odasına Sağlık Bakanlığı’nın hala ruhsat vermediği ortaya çıktı. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne, vurgun yiyen dalgıçların tedavisi için kurulan basınç odası Sağlık Bakanlığı’nın ruhsat vermemesi nedeniyle faaliyete geçemezken, şu an için ruhsatsız olan söz konusu basınç odasına acil hastalar kabul edilemiyor.

837
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi’ne bağlı, Kepez’deki Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne, vurgun yiyen dalgıçların tedavisi için kurulan basınç odası Sağlık Bakanlığı’nın ruhsat vermemesi nedeniyle faaliyete geçemedi. Basınç odasına ruhsat verilmediği için acil hastalar da kabul edilemiyor.
 
2010 yılı Mart ayında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deniz ve Sualtı Hekimliği Ana Bilim Dalı basınç odası için ihale açtı. Başta soba ve şofben zehirlenmeleriyle deniz kazalarında vurgun yiyenlerin hayata döndürülmesi için "hiperbarik tedavi" uygulanan basınç odası, Marmara ve Kuzey Ege bölgelerindeki kamu hastaneleri arasında üçüncü olarak hizmete girmesi planlanıyordu. 2011 yılı Nisan ayında üniversite hastanesine getirilen basınç odasının kurulumu Eylül-Ekim aylarında yerinin hazırlanmasının ardından tamamlandı. Ancak Sağlık Bakanlığı’ndan beklenen denetmenler henüz gelmediği için ruhsatlandırma işlemi tamamlanmadı. Bakanlıktan gelecek ekibin denetimlerini tamamlaması bekleniyor.
 
Bu arada geçimini denizden dalarak kazanan dalgıçlarımız karşılaştıkları vurgun olayları karşısında yine İstanbul ve İzmir yolunu tutmak zorunda kalıyorlar. Geçen süre nedeniyle bu konuda ciddi mağduriyetlerin yaşandığını düşünürsek her şeyi hazır olan bir imkanın kullanılmasının sorumlularının yorumlarını size bırakıyoruz.
Paylaş