Soma’nın etrafındaki “sessiz katil”!

Soma`daki kömür madenleri can almaya devam ediyor. Somalıları tehdit eden sadece kömür madenleri de değil, Soma`ya birkaç dakikalık mesafedeki termik santral de Somalıları sessiz sessiz zehirlemeye devam ediyor. 2010`da Avrupa`nın en öldürücü termik santrallerinden biri olan Soma Termik Santrali, kara bir duman gibi çökmüş Soma`nın üzerine. Evlerin çatılarında bulunan baz istasyonları da cabası. Bunların hepsinin birlikte Soma`da olması bir tesadüf mü?

529
Greenpeace`in uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı kömürlü termik santrallerin sağlık etkilerini inceleyen “Sessiz Katil” adlı raporu geçen hafta yayınlandı. Çanakkale`de Biga ve Karabiga bölgesinde yoğunluklu olarak yatırım gösteren termik santraller nedeni ile bölgeyi de yakından ilgilendiren termik santrallerin insan ve çevre sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekiliyor. “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2012 yılında dünya çapında 7 milyon erken ölüme neden olduğu belirtilen hava kirliliği, kansere yol açan çevresel sebepler arasında birinci olarak ilan edildi” denilen raporda, Avrupa Sağlık ve Çevre Birliği’nin (HEAL) de 2013 tarihli raporunda belirttiği gibi; kömürlü termik santraller ortaya çıkan parçacık kirliliği nedeniyle hava kirliliğinin en büyük endüstriyel sebebi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre de Türkiye’de 64 ilde trafik, endüstri vb. sebeplerle oluşan yüksek hava kirliliği potansiyeli bulunuyor” bilgilerine yer verildi.
 
 
“Göremiyor, önlem alamıyoruz”
“Saç telinden bile daha küçük olduğundan gözle görülemeyen parçacık maddeler (PM); santrallerden kaynaklanan toksin parçalar, ozon ve ağır metaller içinde insan sağlığını en fazla etkileyenlerdir” denilen raporda, “PM2.5 daha tehlikelidir çünkü uzun mesafeler boyunca taşınabilir ve solunduğunda akciğerin derinlerine ulaşarak gaz alışverişine müdahale edebilirler. Fakat henüz ülkemizde PM 2,5 seviyeleri sadece 1-2 yerdeki istasyonlarda ölçülebiliyor, sağlık için tehlikeli boyutlarda olsa bile bu `sessiz katilleri` göremiyor, bilemiyor ve önlem alamıyoruz” denildi.
 
En öldürücü santral Soma`da
Greenpeace`in raporuna göre, “Türkiye’de kömürlü termik santraller trafik kazalarından daha fazla” can alıyor! İlgili raporda, “Kömür, yakın zamanda yaşadığımız Soma felaketinde olduğu gibi sadece yer altından çıkarılırken değil; termik santrallerde yakılırken de ölümlere sebep oluyor. Örneğin, 2010 yılında Soma Termik Santrali’nden kaynaklı hava kirliliği 13 bin 400 yaşam yılı kaybına yol açtı. Afşin-Elbistan ve Soma termik santrali, modelleme sonuçlarına göre 2010 yılında Avrupa’nın en öldürücü santralleri oldular. Stuttgart Üniversitesi’nin hava kirliliği modellemesi kullanılarak hazırlanan rapora göre sadece 2010’da, Türkiye’de çalışmakta olan 19 tane kömürlü termik santrallerden kaynaklanan hava kirliliğinden dolayı 7 bin 900 erken ölüm gerçekleşti. Bu sonuçlar, Türkiye’de kömürden kaynaklı ölümlerin, 2010 yılında trafik kazalarında yaşanan can kayıplarının neredeyse iki katı olduğunu ortaya koyuyor” denildi.
 
 
Baz istasyonları evlerin çatılarında
Soma`da yine dikkat çeken bir konu ise baz istasyonları. Birçok evin çatısına konuşlandırılmış baz istasyonları da insan sağlığını tehdit ediyor. Kömür madenleri, baz istasyonları ve termik santral ile Soma`nın kısa bir süre sonra yaşanmaz bir yol alacağına dikkat çeken uzmanlar, Soma`nın her yandan sağlığa zararlı yatırımların merkezine haline geldiğini ifade ederek, “Soma`da insanların hayati tehlikesi var” uyarısında bulunuyor.
 
Peki ya Çanakkale?
Biga ve Karabiga bölgesinde yoğunlaşan, mahkemenin “ÇED iptal” kararına rağmen çalışmalarına, “Araçların paslanmaması” için devam eden termik santrallere ne demeli? Bölgede kurulan ve kümülatif değerleri ile ilgili hesapları görmezden gelinerek birbiri ardına faaliyete geçmeye hazırlanan termik santrallerin, yöredeki insan sağlığının yanı sıra bitki ve hayvanlar üzerinde de olumsuz etkileri olacağı ifade ediliyor. “Açıklanan her rapor, yapılan her bilimsel çalışma termik santrallerin yıkıcı etkisini gözler önüne sererken, biz modern çağın enerji ihtiyacını termik santrallerle karşılamaya çalışıyoruz” tepkileri de giderek artıyor.
Paylaş