Size de bu yakışır

Emekçisine sahip çıkan Çanakkale Belediyesi, toplu iş sözleşmesiyle kendi işçisine sağladığı imkanların bir bölümünü taşeron işçiye de yansıtarak taşeron sisteminin getirmiş olduğu olumsuzlukları biraz da olsa ortadan kaldırıyor. Daha önce büyükşehirlerden İzmir ve Diyarbakır`da hayata geçen uygulamada Çanakkale Belediyesi il belediyeleri arasında ilk belediye olma özelliği kazandı.

792
 
 
Çanakkale Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şubesi, belediyede çalışan taşeron işçilere sahip çıkmak için yaptığı görüşmelerini sonuçlandırdı. Diğer belediyelere de örnek olacak olan bu uygulama ile birlikte Çanakkale Belediyesi, mevcut norm kadrolarının dışında istihdam ettiği 304 taşeron işçisinin yüzünü güldürdü. Çanakkale Belediyesi`nde çalışan işçilerin elde ettiği hakların bir bölümünün taşeron işçilere de yansıtılacak olması taşeron işçiler için umut olurken, Türkiye`de sadece iki büyükşehir belediyesinde var olan uygulamanın Çanakkale`de de hayata geçirilmesi büyük takdirle karşılandı. Belediye Meclis Toplantı Salonu`nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Yerel yönetimlerde en büyük sıkıntılardan bir tanesi istihdam konusunda kadrolarımız olmasına rağmen personel ve işçi istihdamında yeteri kadar bu kadrolarımızı kullanamıyoruz. Çünkü yasal sıkıntılar var. Halbuki biz yerel yönetimlerde daha ziyade kendi yöremizin insanlarını istihdam etmek istiyoruz. Dolayısıyla kenti bilen emekçilerle çalışmak istiyoruz. Ama maalesef bu şansı yakalayamıyoruz. Çünkü çeşitli kısıtları var. Kadromuz olmasına rağmen işçi istihdamında istemesek de taşeron işçi sistemini kullanmak zorunda kalıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi sayın Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere partinin sürekli taşeron işçiliğin kaldırılması noktasında hep söylemleri var. Ama maalesef bu güne kadar taşeron işçiliğin kaldırılması noktasında bir adım atılabilmiş değil” dedi.
 
 
“Kıdem tazminatı hakkı elde edecekler”
“Çanakkale Belediyesi`nde de mevcut norm kadrolarımızın dışında şu an itibariyle taşeron firmalardan 304 adet hizmet alımı şeklinde istihdam ettiğimiz personel var. Diğer kadrolu işçilerimizin elde etmiş olduğu hakların önemli bölümlerinden de maalesef taşeron işçiler yararlanamamakta ve sendikal haklarına kavuşamamakta. Bu da elbette sıkıntı yaratıyor” diyen Başkan Gökhan; “İş güvenliği açısından da ayrıca kendi özlük hakları itibariyle de diğer normal kadrolu işçilerden çok daha aşağıda hak elde etmiş oluyorlar. DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan ile beraber bu konuyu irdeledik. Sonra yasal bir düzenleme çıktı. Bizim bu noktada taşeron işçi sağlayan firmalarla 3 yıllık sözleşme yapabilme şansı elde ettik. Bunun avantajı, bir yılı geçkin sürede çalışacağı için işçiler, kıdem tazminatı hakkı elde edecekler. Taşeronda çalışan işçilerin izin hakları yoktu. İzin hakkı elde etmiş olacaklar. Artık yeni taşeron ihalesinde bu şartları koyduk. Bizim normal sendikalı işçilerimizin en azından asgari temel unsurlarını bu taşeron işçilerinde faydalanması gerektiğini düşündük ve ona göre ihaleye çıktık. Yılda iki kere ikramiye alma hakları doğdu. Çünkü, işçilerin bu hakkı var iken taşeron işçilerin yoktu. Fazla mesai ücreti alabilme şansını elde ettiler. Giyim yardımı yapılacak. Bizim normal kadrolu işçilerimizin elde ettiği temel hakların bir bölümünü bu taşeron ihalesinde ön şart olarak koyduk. Taşeronda çalışan işçilerinde sendikaya üye olabilmesini sağladık. İsterlerse sendikaya da üye olabilecekler. Sendika onlar için toplu sözleşme yapamayacak ama en azından Çanakkale Belediyesi`ndeki normal sendikalı işçiler ile bir arada işçi haklarıyla ilgili onlarda katkıda bulunabilecekler” şeklinde konuştu.
 
“Taşeron işçiliğin diğer adı emek sömürüsüdür”
Gökhan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Cumhuriyet Halk Partisi bizzat kendisi parti olarak Türkiye`de yegane sendikalı işçi çalıştıran partidir. Başka siyasi partilerin sendika üyesi işçileri yok. Cumhuriyet Halk Partisi`nin temel prensibinden bir tanesi de taşeronlaşmaya karşı hep mücadele ediyor. Biz buradan işi başlatmış oluyoruz. Taşeronda çalışan işçilerinde haklarının olabildiğince çalışan işçilere yaklaşması noktasında bir hamle yapmış oluyoruz. Taşeronda çalışan işçilerde, bizim işçi arkadaşlar gibi onlarda Çanakkale halkı için çalışıyorlar. Böyle bir ilave iyileştirme almak onlarında hakkıdır. Sendika üyesi olmak onlarında hakkıdır. Taşeronda çalışan işçi arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Bunlar önemli atılımlar. Temennimiz taşeron işçiliğinin tamamen ortadan kaldırılması ve yerel yönetimlerin kendi norm kadrolarındaki boşluklara rahatlıkla işçi alabilmeleridir. Doğrusu da budur. Ama maalesef bu hükümet özellikle sağda siyaset yapan hükümetler, buna şiddetle karşı duruyorlar. Çünkü, sendikalaşmaya karşı oldukları için genelde böyle bir yol izliyorlar. Niye? Çünkü işten çıkartması kolay. Özlük hakları daha az. Sendikal hakları yok. Dolayısıyla taşeron işçiliğin diğer adı da emek sömürüsüdür. Biz buna şiddetle karşıyız. Ama şu anda yasalar bize el vermediği için ancak ihale sürecinin içerisine bu şartları koyarak bizim normal işçilerimizin elde ettiği hakların bir kısmını en azından diğer işçi arkadaşlarımıza da sağlamaya çalışıyoruz. 21. yüzyıl Türkiye`sinde iş güvenliğinin, iş sağlığının, özgürce örgütlenme hakkının olduğu ve çalışanların komik asgari ücrete muhtaç kalmamalarını diliyoruz.”
 
Uslan; “Çanakkale için önemli bir gün”
DİSK Genel İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan ise; “Bugün Çanakkale için gerçekten önemli bir gün. DİSK olarak tüm Türkiye`de başlatmış olduğumuz `Taşerona Hayır` kampanyasının güzel sonuçlarından bir tanesini Çanakkale`de almaktan dolayı çok büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Özellikle sendikal faaliyetler ve sendikal mücadeleler adına önemli bir gün. Yıllardır söylediğimiz gibi emeğin ve emekçinin yanında yer alan ve çalışanları her zaman kollayan ve sendikal anlayışa bu güne kadar en büyük desteği veren sayın Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan`a teşekkür ediyorum. Her gün yaşanan iş cinayetlerine bir başka iş cinayetinin eklenmesi ve günahsızca sadece ekmek parası için çalışan insanların bu uğurda canlarını vermesine şahit olduğumuz bir ülkede yaşıyoruz. Böyle bir ülkede taşeronla mücadelenin ne kadar önemli olduğunu vurgulayan ve bunun için sokaklara çıkan tek sendika DİSK ve DİSK`e bağlı sendikalardır” ifadelerini kullandı.
Paylaş