Nalbant; "Atikhisar için 50 sayfalık rapor sunduk"

675

 

Çanakkale’nin tek içme ve sulama suyu olan Atikhisar Barajı Havzası içerisinde altıncı şirket Kanadalı Alamos Gold tarafından yapılmak istenen altın madeni işletmesine karşı mücadele devam ediyor. Son olarak Valilik tarafından işletmeye ‘Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı’ (GSMR) onayı verilmişti. 21 Eylül günü Doğu Biga Madencilik (Alamos Gold)’un ‘Kirazlı Altın Madenciliği’ kapasite artırımı ile ilgili Danıştay’dan dönen dava kapsamında Kirazlı’da mahkemece ‘Bilirkişi İncelemesi’ yapıldı.Keşfe, Ziraat Müh. Odası ve Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği adına Av. Engin Balıkçı, Ziraat Müh. Odası ve İda Dayanışma Der. YK üyesi Hicri Nalbant, Tarım Orman-İş Sendikası adına Hüseyin Berkan gözlemci olarak katıldı. Keşifte yer alan CHP İl Genel Meclisi üyesi veZMO eski Şube Başkanı Hicri Nalbant, yapılanincelemeyle ilgili düşüncelerini gazetemiz Çanakkale OLAY’la paylaştı. Alana dair daha önce keşif yaptıklarını ve hazırladıkları 50 sayfalık raporu mahkeme heyetine sunduklarını belirten Nalbant, mahkemenin vereceği kararı bekleyeceklerini ifade etti.Keşif heyetindeki çoğunluğun Gümüşhane Üniversitesi’nden seçilmesine itirazda bulunduklarını ifade edenNalbant,gelecek olan bilirkişi kararına göre itiraz edip etmeyeceklerine karar vereceklerini ifade etti. 

 
“Mahkeme, kapasite artışı düşükken karar verdi”
İnceleme kararı ile ilgili bilgilendirmede bulunan Nalbant; “Keşif yapıldığı zamandaha önceki dava küçük ölçekli bir davaydı. Daha sonra ise kapasite artışına gidildi. Mahkeme daha önceki küçük ölçekli kapasite artışında karar verdiği için Çanakkale İdare Mahkemesi’nin kararı bozuldu. Danıştay, bozma gerekçelerini anlattı ve yenide keşif yapılmasına karar verdi. Keşif sırasında da bütün bilirkişileri sayarak, hangi mesleklerdenbilirkişiler olması gerektiğini belirtti. Bu doğrultuda Cuma günü yeni bir keşif yapıldı. Keşfe ZMO adına bende katıldım. Orada görüşlerimizi söyledik” dedi. 

“Keşfimizi daha önce yaptık”
Bilirkişi heyetinden önce alana giderek incelemede bulunduklarını ve mahkeme heyetine sunmak üzere 50 sayfalık rapor hazırladıklarını belirten Nalbant; “Hatta biz keşiften önce bu işin bozulduğunu öğrendiğimizde, Orman İş, Ziraat Mühendisleri Odası, KimyaMühendisleri Odası, Orman Mühendisleri Odası ile Murat Türkeş ile Ali Osman hocanında katıldığı bir heyet oluşturduk. Biz keşfimizi daha önce yaptık. Bununla ilgili bir 50 sayfalık rapor hazırlamıştık. Bu 50 sayfalık raporu keşif sırasında mahkeme heyetine sunduk.  Bundan sonra bilirkişiler bir yıl içerisinde rapor hazırlayacaklar. Bu rapora göre itiraz edeceğiz ya da tamam diyeceğiz. Ancak bir durumu orada belirttik. Bilirkişilerin büyük bir bölümü Gümüşhane Üniversitesi’nden seçilmişti. Onada itiraz ettik. Bilirkişilerin kişilerin seçilme biçimini doğru bulmadığımızı belirttik. Şu anda beklemedeyiz. Bilir kişilerin kararı gelecek ona da göre ya itiraz edeceğiz yada kabul edeceğiz. Ondan sonra mahkeme bir karar verecek. Bu karar gerekiyorsa tekrar Danıştay’a taşınabilecek” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş