Mutan’dan hodri meydan

“Seçim sathında bakalım bu meydanlar kime dar gelecek?”

Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Kasım ayı olağan toplantısında AKP`lileri sert bir dille eleştirdi.

1069
 
Kepez Belediyesi`nin hizmet binasında düzenlediği basın toplantısına depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan Daniş Acar Huzurevine değinerek başlayan Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Kepez beldesine yıllardır huzurevi yapımını engelleyenlerin hem Çanakkale`ye hem de Kepez`e yazık ettiğini söyledi. Mutan; “Daniş Acar Huzurevi Terzioğlu Vakfı`na devredilmişti. Geçen hafta itibariyle yapılan tespitlerde binanın çürük olduğu ve depreme dayanıklı olmadığı iddiaları var. Mevcut şu anki huzurevi sakinlerinin ilçelere dönük naklinin olduğu gündeme geldi. Buradan yola çıkarak 3-3,5 yıldır hazineden bize tahsisli olan bir alanımızı ilgili bakanlığa devretmiş olmamıza rağmen, 6 trilyon gibi bütçesinin gelmiş olmasına rağmen, bir siyasi tarafından engellenen Kepez`deki huzurevi, 3 yıl önce kazma vurulsaydı bugün Çanakkale`deki huzurevi sakinleri huzursuz olmayacaktı. Hepsinin barınacağı ve sığınacağı bir liman olarak Kepez`deki huzurevi hayata geçmiş olacaktı. Ama maalesef aklı, zihni hizmetin ötesinde entrikasal bir siyaseti kendine ilke edinmiş akıllar, bu yatırımları getirme yerine huzurevine engel olarak hem Çanakkale`mize hem de Kepez`imize yazık etmekteler. Her ay işlediğim bu konuyu defaatle tekrar işliyorum. Bakın, eğer bu yaşlılar bugün huzursuz ediliyorsa, sağa sola savruluyorlarsa bu doğru değldir. Zaten bu insanlar hassas, bunların incinmemesi adına, bu kez de onlar adına bunları dile getiriyorum” dedi.
 
 
“Bu ayıp sizin suratınızda duruyor”
“Para orada, yer orada, zemin etüdleri de yapıldı, hala neden bekleniyor” diyen Mutan; “Buradan sayın valimize de seslenmek istiyorum. Sayın valim, geldiğiniz il gün makamınızda size arz ettim, takipçisi olacağınızı söylediniz. Ancak bu olay siyaseten hayata geçirilmiyor. İnatla söylüyorum, bunca yıl içinde bir kazma vurulsaydı, burada inşaatta çalışanlar ekmek yiyeceklerdi, bitmiş halinde 10-15 kişi istihdam edilecekti, en azından 100`e yakın yaşlımız barınacaktı ve burada en azından Kepez esnafımız için buradan alış veriş yapılacaktı. Burada hayat bulunacaktı, yaşam bulunacaktı. Burada o insanlara burada yaşamı çok gören ve bu konuyu siyasi olarak engelleyenlere yazıklar olsun diyorum. O nedenle sayın valime tekrar sesleniyorum, ilin en büyüğüsünüz, devletin temsili noktasındasınız ve devletin parası burada yatıyor. Yüzde 7-8 enflasyon algısıyla bile getseniz, üç yılda yüzde 30 gibi bir değer kaybetti. Yani o 6 trilyon indi 4 trilyona, yazık değil mi. Huzurevi konusunu göreve taşımak benim görevim, bu görevimi de inatla devam ettireceğim. Bu konuyla ilgili Çanakkale ve Kepez kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğim” şeklinde konuştu.
 
“AKP artık seçim oyunlarına başvurmakta”
Yerel seçimler öncesi iddia edilen seçmen kaydırmalarına da değinen Başkan Mutan; “Bir diğer konu yaklaşan yerel seçimlerle ilgili seçmen kaydırmalarının olduğu iddiasıdır. Burada isim zikretmeyeceğim, birebir seçmen kaydırıldığını iddia eden bir vatandaşın ifadelerinden yola çıkarak konuşacağım. Bu konu zaman zaman Çanakkale kamuoyunda da dillendirildi. AKP ilçe başkanı `ben elimdeki adamlara iş bulamıyorum, onlara nereden bulayım` dedi. Zaten bu memleketin en büyük sorun işsizlik. Kaydırmaların bir sanayi kuruluşundan geldiği söyleniyor. Merkez köylerden kaydırmalar var. rakamlar dillendiriliyor. Bu konuda savcıları da sayın valimizi de göreve davet ediyorum. Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğü orada. Özellikle kümesel kaydırma iddiaları üzerinden, Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğü üzerinden yapılacak bir incelemenin sonuçları ortaya koyacağına inanıyorum. Biz hiç kimsenin oy kullanmaması taraftarı değiliz. Özellikle yerel seçimlerde herkes, yaşadığı mahal ile ilgili sorun ve çözümler noktasında, kendi Belediye Başkanı, il genel meclisi, belediye meclisi, muhtar gibi yerel yöneticilerini seçmeliler. Bu tip taşımalar bilerek yapılıyorsa bu doğru değildir. Ciddi duyumlar var, bu işin de takipçisiyiz. Nereye kadar giderse oraya kadar gidecektir. Merkez ilçeyi alamama sendromu yaşayan AKP artık bu tür seçim oyunlarına başvurmakta ve bu oyunlardan da onlara bir şey çıkmaz, yine çırak çıkacaklar” dedi.
 
“Halkın her zaman sağduyusuna inandım, güvendim”
Kepez beldesinde AKP`nin düzenlediği temayül yoklamasını da eleştiren Başkan Mutan şu şekilde konuştu: “Bir diğer konu, AKP`nin Kepez`de yapmış olduğu temayül ile ilgilidir. Aday adaylarından biri de dün geldi beni ziyaret etti. Şu bir aylık süreç ile alakalı olarak basında sürece kadar herhangi bir yorumda bulunmadım. Sadece bir gazeteden aradım orada bir yorumum oldu, onun dışında beni ilgilendirmez ki. Bir siyasi parti kendine göre bir usul bulmuş, kendi adayını belirlemeye çalışıyor. Bu partinin beldemizde bin 360 tane oyu var. Bu bin 360 oyun 642`si sandığa giriyor. Dört tane aday var. bir tane aday olsa 50 kişi de çıksa zaten o seçilecek diye katılım olmayabilir. Ama dört tane aday var, harıl harıl üye taşıyorlar. Biri alıyor 400`e yakın ikisi alıyor, ikisi alıyor yüz küsur, hanımefendi alıyor 5-6 oy. Hadi onu geçtim, bin 360`ın 642`sı yüzde kaç yapıyor? Yüzde 46`sına falan denk geliyor. Sen, daha kendi partinden, kendi seçim organizasyonundaki sandığa partilinin yarısını götürememişsin, götürdüklerinin de yarısını almışsın. Sen kendi partilinden aldığın oy yüzde 23. Sen bunu düşün. Sonra çıkıp, `Ömer Faruk Mutan sandığa müdahale etti` diyor. Sevgili il başkanları da çıkıp, `Ya bu ne menem iş. Ben Ömer Faruk`un aklına uyup da onu dinleyen partilimin aklına şaşarım` diyor. Şimdi sen kendi partilinin yüzde 23 oyunu almışsın. Sonra çıkıp, `gönüllere taht kurdum, önce ınsan, çivi çakmadı` deyip demeç veriyorsun. Taht kurduysan o bin 360 üyenin en az bin tanesini o sandığa girmeliydi. Bence AKP`li üyeler de sağ duyulu. İnsanların doğru bir hareket yapması için birilerinin bir şey demesi gerekmiyor. Ben halkın her zaman sağduyusuna inandım, güvendim.”
 
“Ben hiç değişmedim, değişmeye de niyetim yok”
AKP`den Kepez Belediye Başkanlığı`na aday adayı olan İsmail Yaşar Oğuz`a da göndermelerde bulunan Başkan Mutan; “Şimdi gazetede diyor ki, `Toplanamayan çöpler toplandı, belediye araçları göstermelik dolaşıyor.` Kendisi görüyor araçları, bakıyor, `Benim dönemimde bu kadar araç yoktu, bunlar nereden çıktı` diyor. Belediye bütçesinden fakirlere para dağıtıldığını söylüyor. Biz ilk defa belediye bütçesinden insan onuruna yakışır bir destek veriyoruz. `Seçimden sonra ise Mutan, yine halkı unutacak, kendi çıkarına bakacak` yaeni diyor ki, `Mutan, yine seçimleri alacak, ama bu paraları kesecek` diyor. Ben hiç bir şey demeyeyim, sevgili Oğuz`a beni şimdiden kutladığı için teşekkür ediyorum. Ben demiyorum kendi diyor, `Mutan yine seçimleri alacak` diyor. `önce insan, önce insan` demiş ne güzel. Demek ki siyasette tutarlılık, insanları bir yere taşıyor. Ben sayın Oğuz`un `Önce insan, önce insan` diyerek benim bir önceki seçimdeki ana sloganıma gelmesi güzel bir olay. Siyaset kurumu çözümleyici bir kurumdur. Çanakkale kamuoyu beni idareciliğimden tanır, sendikal çalışmalarımdan tanır, Kepez Belediye Başkanlığı`ndan tanırlar. Ben hiç değişmedim, değişmeye de niyetim yok. Siyaset kurumu tiyatral bir oyun değildir, yaşamın ta kendisidir. O yüzden insanlar 7`sinden 70`ine siyasetin ortasında olmalı” dedi.
 
“Ayıp, yazık, günah”
“Belleklerimizi tazelersek, bundan yaklaşık 1-1,5 yıl önce Kepez`de inşaatlar durmuştu” diyen Başkan Mutan; “Belediye Meclisi belli ölçülerde inisiyatif kullanırlar, plan tadilatı yaparlar. 5000`lik plan tadilatımız vardı, en son yapmış olduğumuz. İki kişi gitmiş, Çanakkale İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdikten sonra, Edirne Bölge İdare Mahkemesi yapmış olduğumuz itirazı reddetti. Yani bugünden itibarden Kepez`de yaklaşık 5-6 aksta, 5000`lik revizyondan etkileniyordu buraları, inşaatlar 2-3 ay gibi bir süre durdurulacak. Durdurulunca kime yarayacak? Bırakın müteahhitleri, ekmek yiyen, aş yiyen müteahhitler var. Gurbetten gelmişler, üç kuruş biriktip çoluğuna çocuğuna yolluyor. Bu ayıbı kim işliyor biliyor musunuz? Bir AKMP il yöneticisi avukatlığını yapıyor. Adı Avukat Namık Ergin. AKP yöneticisi, peki başka bir özelliği ne? Kepez`in önceki dönem belediye başkanı olan sayın Oğuz`un birlikte avukatlık yaptığı, aynı büroyu kullandığı bir arkadaşı. Aynı AKP zihniyeti. Aşta ekmekte gözleri var. Ne olacak, bu böyle kalacak mı? Çözüm ürettik mi? Ürettik. Yine üretecek miyiz? Üreteceğiz. Ne olacak? Ne yapmaya çalışıyorsunuz? Amacınız ne? Siz ekmek, aş yiyen işçilerin ekmeğine kan doğruyorsunuz. Siyaset böyle yapılmaz. `Değiştim.` Ne değiştin? Değişmedin. Değiştin, maşa kullanmaya başladın, kullandıklarına da kadro diyorsun. Ne kadrosu. Ayıp, yazık, günah. Ne olacak bu işçilerin hali. Hadi bulun bakalım iş. Aş bulun. Bakın bunlar siyaseti tıkayan akıllar. Bu tıkanıklık geçeci. Seçim sathına da gireceğiz, bakalım bu meydanlar kime dar gelecek. Kızdım, öfkelendim. Ben emek zemininden gelen bir adamım. Emeğin ne oldunu, karşılığının ne olduğunu buluyorum. Bunların hesabını sandıkta, siyaseten, politik olarak vereceksiniz” şeklinde konuştu. Başkan Mutan daha sonra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Paylaş