"Köle değiliz, yollarda ölmek istemiyoruz"

394
Pandemi ile birlikte yoğunlaşan, sonrasında da devam eden ev ve iş yerlerine yapılan çeşitli siparişler motorlu kuryelerin de artmasına, yeni ve kitlesel bir sektörün yaygınlaşmasına neden oldu. Türkiye`nin her yerinde olduğu gibi Çanakkale`de de sayıları hızla artan motorlu kuryeler, sipariş adisyonlarındaki `hızlı` taleplerine, "katil bariyer" dedikleri, yol kenarlarındaki bariyerlere ve bazı araç sürücülerine yönelik eleştirilerde bulundular. "Katil bariyer istemiyoruz" diyen motorlu kuryeler, "siparişlerin hızlı değil güvenli" olması gerektiğini vurguladılar.
"Tehlikeli meslekler sınıfına girmeliyiz" 
Bazı motosiklet grupları ve motorlu kurye örgütlerinin temsilcileri Cumhuriyet Meydanı`nda bir araya gelerek açıklamada bulundular. Açıklamayı 1915Çanakkale Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Settar Yurdakul yaptı. Yıllardır motorlu kurye mesleğinin içinde bulunduklarını dile getiren Yurdakul, pandemi ile birlikte mesleğin giderek yaygınlaştığını söyledi. Yurdakul, motosikletli kuryeliğin oldukça tehlikeli olduğunu dile getirerek, "Sadece pandemiden itibaren 300`ü aşkın ölümlü kazanın, binlerce yaralanmalı ve felç gibi durumların yaşandığını biliyoruz. Henüz bir hafta önce 17 yaşında bir genç kardeşimizi daha kaybetmenin acısını yaşıyoruz. Motokurye mesleğinin sınıflandırılması, bir meslek sınıfına girmesi, mesleki kodumuzun bizlere verilmesi ve tehlikeli meslekler sınıfına girmek istiyoruz. Her ehliyet alanın çalışmasının veya ehliyetsiz çalıştırılmaların artık sona ermesini, bir an önce mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale gelmesi istiyoruz. P1 yetki belgesi artık zorunlu hale gelmelidir" dedi. 
"Tehlikeli bir iş yaptığımızın farkında olunmalı"
Daha fazla ölümlerin yaşanmaması için trafikte ve iş yerinde hak ettikleri saygıyı gördüklerini dile getiren Yurdakul, bunun için de mesleklerinin profesyonelce yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. "Bizler artık yollar da ölmek istemiyoruz" diyen Yurdukal, "Evimizden çıkarken `acaba bugün geri dönebilir miyiz?` diye düşünceye dalmak istemiyoruz. Bizler bu mesleğin ve içinde barındırdığı tehlikelerin farkında olunması ve tehlikeli bir iş yaptığımızın artık görülmesini istiyoruz" dedi. 
"İş yerlerindeki hız baskısı artıyor" 
Motorlu kuryelerin çalıştıkları iş yerlerindeki hız baskısının artığına, kurumsal şirketlerin puanlama usulü ile çalıştırdıklarını dile getiren Yurdakul, "Bizler köle olarak kullanılmak istemiyoruz. Sipariş adisyonlarına yazılan müşteri notlarındaki birbirinden saygısızca, insanı ölüme götüren yorumların yapılması ve bunun sırf komik bir şeymiş gibi paylaşılıp, beğeni alınması ve birçok insanı da buradan teşvik edilmesini kabul etmiyoruz. Bunun arka planında birçok meslektaşımızın, sırf bu nedenlerden dolayı baskı gördüğü ve kaza yapıp öldüğü bir yaşamı istemiyoruz. Bizler insanız ve insan gibi çalışmak, bir hiç uğruna ölmek istemiyoruz" dedi.
(Seçkin Sağlam) 
Paylaş