Koç; “Yeni YÖK tasarısı göstermeliktir”

Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, Üniversite Konseyleri Derneği’nin düzenlediği toplantıda ele alınan konular ile ilgili açıklama yaptı.

243
Kapalı kapılar arından görüşülen yeni YÖK Yasa Tasarısı’na tepki gösteren Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç; “Yeni YÖK Yasa Tasarısı uzun bir süre kapalı kapılar ardından hazırlandıktan sonra gündeme getirilen ve göstermelik bir şekilde yapılan bir tasarıdır. Bu tasarıda adının değiştirilmesinin ötesinde yeni bir şey yok. Daha doğrusu üniversite ortamını geliştirecek yeni bir şey yok. Aksine üniversite mantığının tam tersine işleyecek bir şekilde piyasanın emrine sunmak amaçlı bir çalışmadır. Buradan hareketle yeni YÖK tasarısı incelendiğinde eğitime ve bilime ayrılan kaynaklar sorgulanmıyor. Üniversiteleri nasıl piyasanın emrine açarız sorgulanıyor. 4+4+4 eğitim sisteminde bütün okulları bir ticarethane haline getirme sürecinde olduğu gibi aynı mantık üniversiteler içinde geçerli. Böyle olunca kaybeden yine üniversiteler olacak. Üniversiteler kaybettiğinde üniversitelerin bileşenleri kaybedecek. Devamında ise ülke kaybedecek” dedi.
 
“ÇOMÜ’de yaşanan sorunlar ortadır”
ÇOMÜ yönetiminin bazı hukuk dışı uygulamalarına da dikkat çeken Koç; “Yabancı üniversitelerin Türkiye’de şube açmasının önü açıldı. Ülkede yabancı üniversiteler şube açacak. O zaman yine bizim kaynaklarımız yine yurt dışına gidecek ve onlar kazanacak. Şu anda karar verenler en iyi becerdikleri iş olan taşeronluğu üniversite boyutunda da yapacaklar. Bunun dışında üniversiteye dönük herhangi bir iyileştirme yok. ÇOMÜ yönetiminin burada piyasalaştırmayı, özelleştirmeyi, itibarsızlaştırmayı en iyi uygulayacak kişiler olarak bu iddia ilegündeme geldikleri gibi bütün üniversitelerde aynı olay gerçekleşecek. ÇOMÜ yönetimi aslında bunu uygulamalarıyla çok iyi kanıtladı. İşten attığı akademik personeli ve işçilerle kanıtladı. Böylece yeni yönetimin bilimsel ortamın huzur ve verimliği adına herhangi bir kaygısının olmadığı bilakis başka görevlere soyunduğunu izliyoruz. Bütün bunlar çok açık. Ama değişik taktiklerle göz boyayarak bunu gizlemeye çalışıyorlar. ÇOMÜ’nün sorunlarının çözülmediği aksine sorunların giderek arttığı, bütün çalışanlarının huzursuz olduğu ve yüzlerce akademisyenin mağdur edildiği ortadadır” diye konuştu.
 
“Halkımızın desteğini bekliyoruz”
Koç konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bütün bunlara karşı hem toplumumuzun hem de üniversite bileşenlerinin bilimin yol göstericiliği felsefesine uygun bir şekilde dik durup durmadığı sorunu önem kazanmış durumdadır. Biz bütün bunları görüyoruz. Bütün bunlara karşı Eğitim-Sen olarak mücadele ediyoruz. Ama bu mücadele yalnız gerçekleştirilecek bir mücadele değil. Bu mücadeleye bütün Çanakkalelileri davet ediyoruz. Burada gerçekten evrensel niteliklere uygun bir üniversite oluşursa, Çanakkale planlarına uygun bir şekilde üniversite kenti olur. Bu nedenle halkımızın desteklerini bekliyoruz.”
Paylaş