Kent Konseyi seçimlerindeki ince mesaj!

Seçim süreci itibariyle siyasi parti ve kişilerin de devreye girerek siyasallaştırılan, Kent Konseyi seçimlerinin ardından divan kurulunun tuttuğu tutanak önemli mesajlar içeriyordu. Öyle ki seçimi Kazanan Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz ile rakipleri arasındaki ilk iki turdaki oy farkı, yürütme kurulu adayları arasındaki oy farkına da yansıdı. Seçimin komedisi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıllarda yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu`na ve ünlü sanatçı Yıldız Tilbe`ye de birer oy çıkması oldu.

859
 
 
Kent Konseyi seçim süreci, yazılanlar, çizilenler, söylenenler ve `dedikodu`lar ile karmaşık bir hal alırken, siyasi partilerin ve kişilerin devreye girmesi ve siyasi parti seçimlerinde kullanılan argümanlarla siyasallaştı. Hal böyle olunca, önceki yılların üç katından fazla katılım ve ilgi gören Kent Konseyi seçimleri, Çanakkale`deki 10 yıllık tarihinde ilklerin de yaşanmasına sahne oldu. Seçim süreci kadar, seçim günü de hareketli geçen Kent Konseyi`nde yarışan üç aday da kendilerini destekleyen derneklerin oylarını alarak ilk iki turda üç, son turda ise iki adayın yarışması heyecan ile takip edildi. İlk iki turda üç adayın yarıştığı seçimlerde adaylara attığı oy farkı ile seçim sonucu sinyalini veren Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, ilk turdu 142, ikinci turda ise 132 oy aldı. İki turda da en yakın rakibi Kemalpaşa Mahallesi Muhtarı Şebnem Kumtepe`ye yaklaşık 40 oy fark attı. Son turda ise 147 oy alan Yavuz, ortalama aynı seviyede oya sahip olurken, Bünyamin Nami Tonka`nın elenmesi ile Yavuz`un karşısında tek rakip olan Kumtepe, oy oranına son turda 40`ın üzerinde artırarak 140 oy aldı.
 
Oy farkı yürütmeye de yansıdı
Başkan adayları arasındaki oy farkı, Kent Konseyi yeni yürütme kurulunun belirleneceği seçim sonucuna da yansıdı. Toplam 39 isme oy çıkarken, ilk dokuz sıradaki adayların 88 ile 97 oy arasında oluşan tablosu, 10-18 arasında oy alan en yakın ikinci dokuz kişilik tablonun çok ilerisinde olurken, sonrasındaki oylar ise 1-10 arasında dağıldı. “Kent Konseyi`ne sahip çıkacağız” diyerek ortaya çıkan adayların destekledikleri 9 kişilik yürütme kurulları arasındaki oy farkı da seçimlerin ne kadar ciddiye alındığının bir göstergesi oldu. Başkan adayları kaybeden destekçiler ve adaylar genel kurul salonunu terk ederken, Kent Konseyi Yürütme Kurulu için verilen oylar da 18`i geçemedi. Hal böyle olunca, Kent Konseyi`nin “ele geçirme operasyonu” olarak değerlendirenlerin tezlerini güçlendirecek bir sonuç ortaya çıktı. Başkanlığı kaybedenlerin salondu durmadıkları, listelerine sahip çıkmadıkları görüldü.
 
Güler misin, ağlar mısın?
Seçim sonucunda oluşturulan ve Divan Kurulu üyeleri Rıdvan Uz, Erdinç Uslan ile Lale Yılmaz Can`ın imzasını taşıyan genel kurul tutanağında `komedi` olarak değerlendirilen önemli ayrıntılar da vardı. Seçimlerde birçok isim birer oy alırken, onların arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıllarda bir uçak kazası ile yaşamını yitiren Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve ünlü sanatçı Yıldız Tilbe de bulunuyordu. “Güler misin, ağlar mısın?” yorumlarına neden olan oylamanın satır araları böyle oluştu.
Paylaş