Kazılar durmadı

Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın “ivedi” notuyla tüm kazı başkanlarına kazıları durdurması yönünde yazı gönderdiği iddiları kafaları karıştırdı. Alexandria Troas Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Erhan Öztepe, “Kazılar durmadı. Sadece bakanlık yeni bir düzenleme yapacak” dedi.

737
Kültür ve Turizm Bakanlığı izinleriyle 2012 yılında, Bakanlar Kurulu Kararlı 116 Türk, 39 yabancı kazı, 84 Türk, 18 yabancı yüzey araştırması, 47 müze kazısı, 151 kurtarma kazısı, 28 kamu yatırım alanı kurtarma kazısı, olmak üzere toplam 483 arkeolojik çalışma olduğu ve bu çalışmaların son bakanlık yazısı ile durduğu ileri sürüldü. Bakanlıktan yapılan ‘‘Bakanlığımız İzinleri İle Müze Müdürlükleri ve Kazı Başkanlıklarınca Yürütülen Kazı Çalışmalarına İlişkin Duyuru: Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca, 18.06.2005 tarih ve 25849 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Kapsamındaki Kültür Varlıklarının Rölöve, Restorasyon, Restitüsyon Projeleri, Sokak Sağlıklaştırma, Çevre Düzenleme Projeleri ve Bunların Uygulamaları ile Değerlendirme, Muhafaza, Nakil İşleri ve Kazı Çalışmalarına İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Yönetmelik” in yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Bakanlığımız izinleri ile Müze Müdürlükleri ve Kazı Başkanlıklarınca yürütülen kazı çalışmalarında ve her türlü yapım, hizmet ve mal alımlarında adı geçen yönetmeliğe dayalı olarak yapılan işlemlerin yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar durdurulmasının yerinde olacağı mütalaa edilmiştir. İlgililere önemle duyurulur" açıklaması, “kazılar durdu” olarak değerlendirilirken kafalar da karıştı.
 
 
“Kazılar durmadı”
Alexandria Troas Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Erhan Öztepe, konuyla ilgili olarak gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklama yaparak, kazıların durmadığını dile getirdi. Öztepe, “Kazıların durması gibi bir durum söz konusu değildir. Hem Alexandria Troas Antik Kenti`nde hem de bölgemizde kazılar devam etmektedir. Bakanlığın bu konuda yeni bir çalışma ve düzenleme yapılacağı tahmin ediliyor. Söz konusu yazı, kazıların durduran bir yazı değildir” dedi.   
Paylaş