Karataş; “Tek kriter 2000 olmamalı”

Karabiga Belde Belediye Başkanı Muzaffer Karataş, nüfusu 2 binin altında olan belde belediyelerinin kapatılmasına isyan etti.

530
Türkiye’nin gündeminde yer alan ve uzun süredir tartışma konusu olan belde belediyelerinin kapatılması siyasilerin tepkisine neden oluyor. CHP’li Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş, belde belediyeleri için tek kriterin 2 bin olmaması gerektiğini söyledi. Küçük belediyelerin kapatılmasıyla halkın hizmet yönünden mağdur olacağına dikkat çeken Karataş; “TBMM Başkanlığı’na sevk edilen Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı ile, 13 il daha büyükşehir statüsü kazanırken, 29 büyükşehir belediyesindeki toplam bin 22 belde belediyesinin kapatılarak mahalle statüsü kazanması ve diğer 52 ilde nüfusu 2 binin altına düşen 559 beldenin de tüzel kişiliğini kaybederek köy olması öngörülüyor. Kapatılması planlanan belde belediyelerinin nüfus sayısı 2000’ in ne kadar altında, borcu var mı, hizmet üretiyor mu? Bunlar hakkında daha detaylı bir çalışma yapılmalı. Örneğin sahil kesimlerinde yerleşik nüfusu 2000’nin altında olmakla birlikte, yazlık nüfusu ciddi rakamlara ulaşan yerleşim yerleri var. Taşradaki küçük belediyeler kapatılmamalı. Küçük belediyeler kapatıldığında halkın hizmet yönünden mağdur olacağına inanıyorum. Belediyelerimizin kapatılması, vatandaşlarımızın kendi kendini yönetmesini, yerinden yönetimi sekteye uğratacaktır” dedi.
 
“Her şeyden önce halkın memnuniyeti sağlanmalı”
Belediyelerin kapatılmasında tek kriter olarak nüfusun baz alınmasının bir çok sıkıntıyı da beraberinde getireceğini dile getiren Karataş; “Çanakkale’de nüfusu 2 binin altında olduğu için kapatılması gündeme gelen, Merkeze bağlı Erenköy (İntepe), Kumkale, Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar, Ezine ilçesine bağlı Mahmudiye, Gelibolu’ya bağlı Bolayır, Biga’ya bağlı Balıklıçeşme, Kozçeşme, Yeniçiftlik, Yenice’ye bağlı Hamdibey, Akçakoyun ve Pazarköy beldeleri var. Sadece buralarda yaşayan vatandaşlarımızı göz önüne aldığımızda bile binlerce insanımızın mağdur olması kaçınılmaz bir gerçektir. Devlet olarak izlenmesi gereken politika ise yerel yönetimlerin desteklenmesi, katılımcı demokrasinin artırılması yönünde olmalıdır. Ancak bahse konu beldelerde nüfus aşırı düşmüş, yürütülmesi gereken kamu hizmetleri yerine getirilemiyorsa, kısacası sistem tıkanmış ve tüm olumsuzluklar mevcutsa ancak bu durumda kapatma düşüncesi gündeme gelebilir, fakat bu son çare olmalıdır. Sonuç olarak Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı ile gündeme gelen, Belediyelerimizin kapatılmasında tek kriter olarak nüfusun baz alınması beraberinde bir çok sıkıntıyı da meydana getirecektir. Yıllarca emek ve kaynak harcanarak meydana getirilen kurumsallaşma bir çırpıda ortadan kaldırılmamalıdır. Genel tabloya bakılmalı, her şeyden önce halkın memnuniyetinin sağlanması amaçlanmalıdır” diye konuştu.
Paylaş