Karakış bir geldi, pir geldi

Çanakkale`de Aralık ayının ikinci yarısına kadar devam eden güneşli hava, şerini soğuk hava ve kar yağışına bıraktı. 30 Aralık tarihinde başlayan ve etkisini artıran kar yağışı, önceki geceden itibaren don ve şiddetli soğuk ile devam etti. 200`e yakın köy yolunun trafiğe kapandığı öğrenilirken, Biga`da 24 köye elektrik verilemedi. Gökçeada ise deyim yerindeyse 17`nci yüzyılı yaşadı.

965
 
Çanakkaleliler yeni yılı, 30 Aralık günü başlayan ve iki gün boyunca yağan kar ile karşıladı. Kar ve beraberindeki kuvvetli soğuk, yılbaşı eğlencesine gölge düşürdü. Kent merkezinde beklenen hareketlilik yaşanmazken, kent yaşamı tabiri yerindeyse `felç` oldu. Kuvvetli rüzgar deniz ulaşımını aksatırken, 30 Aralık`tan itibaren Çanakkale-Kilitbahir, Lapseki-Gelibolu, Kabatepe-Gökçeada ve Geyikli-Bozcaada hatlarında seferleri zaman zaman iptal edildi. Hava sıcaklığının zaman zaman sıfırın altında 5`e düştüğü Çanakkale`de, fırtına, kar, tipi kenti olumsuz etkiledi. Karayolları ve şehir içi yollarında buzlanmaya karşı Belediye ve Karayolları ekiplerince tuzlama çalışmaları aralıksız devam ederken, Çanakkale`de ilk ve orta dereceli okullar 30.12.2014 tarihinde yarım, 31.12.2014 tarihinde tam gün olmak üzere toplam bir buçuk gün tatil edildi. Çanakkale Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Olumsuz kış şartları nedeniyle acil eylem planı hazırlayan kurum ve kuruluşlara bu hazırlıklarını gözden geçirerek ekiplerini hazır halde bulundurmaları ve olabilecek bir acil durumda müdahale etmek üzere teyakkuz durumuna getirilmiştir” dendi. Emniyet ve Jandarma trafik ekipleri teyakkuz durumuna geçirilerek, zincirsiz ve kar lastiği takmadan yola çıkılmaması hususunda sürücülerin uyarıldığı bildirildi.
 
 
200`e yakın köy yolu kapandı
Çanakkale Valiliği`nden yapılan açıklamada “Biga İlçesinde 24 köye elektrik verilememektedir. Münferit elektrik arızaları da olmakta ve ekipler anında müdahale etmektedir. Toplam 198 köy yolu kapalı olup kar yağışının durmasını müteakip İl Özel İdare ekiplerince grup köy yollarının açılma çalışmalarına başlanacaktır” denildi.
 
 
Belediyede `kriz` masası oluşturuldu
Çanakkale Belediyesi, kent merkezinde etkili olan olumsuz hava koşulları nedeni ile tuzlama ve kar temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürürken, Belediye Başkan Yardımcıları Handan Özyayla ve Rebiye Ünüvar`ın koordinasyonunda oluşturulan kriz masası, anlık sorunlara müdahale etti. Çanakkale Belediyesi Çağrı Merkezi ise gün boyu görevdeydi. Hava şartları nedeniyle oluşabilecek her türlü olumsuzluğa karşı, Çanakkale Belediyesi tarafından kent genelinde çok sayıda personel ve ekipman, ulaşım akslarının sürekli olarak yaya ve araç trafiğine açık tutulabilmesi için tuzlama ve küreme çalışmalarına aralıksız devam ederken hava koşulları nedeniyle karşılaşacağınız herhangi bir olumsuz duruma ilişkin ve dışarıda barınma ihtiyacı tespit edilen vatandaşlar için için belediye Çağrı Merkezi 444 17 17 nolu telefonun aranması istendi. Çanakkale Belediyesi`nden yapılan açıklamada “Kentimizde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle can ve mal güvenliğiniz açısından özel araçlarınız ile trafiğe çıkmamanızı, toplu taşıma araçlarını kullanmanızı dileriz. Ayrıca don olayı nedeniyle gerekli olan su sayaçlarının zarar görmemesi için muhafaza altına alınmasını önemle rica ederiz. Hava muhalefeti nedeniyle dışarıda barınma ihtiyacı olduğu tespit edilen vatandaşlarımız için Belediyemiz Çağrı Merkezi (444 17 17) nolu telefonu arayarak bilgi verebilirsiniz” dendi. Ayrıca Çanakkale Belediyesi tarafından organize edilen, yılbaşı gecesi İskele Meydanında saat 21:30`daki Roman Dans Grubu Gösterisi ile 22:00`deki Ahır Kapı Roman Orkestrası Konseri hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi.
 
 
Gökçeada`da 17`nci yüzyıl
Gökçeada`da elektrik kesintileri büyük problem olurken, ada halkı düşük voltajlı verilen ve sık sık kesilen elektrik nedeni ile mağdur oldu. Ada Kargası isimli sosyal medya hesabı ise yılın ilk gününe yine `isyan` ile girdi. “Bu ne utanmazlıktır” başlığı altında yayınladığı mesajında Ada Kargası, “Gökçeada yine elektriksiz! Jenaratörler niye çalışmıyor! Gökçeada`da yeterli güçte kurulu jeneratör var. Bunlar neden çalıştırılmıyor? Üç kuruşluk mazot parası vermemek için binlerce insan soğuğa ve elektriksizliğe mahkum ediliyor. Hiç mi utanmıyorsunuz UEDAŞ yetkilileri? Batılı ülkelerin yüzelli yıl önce tamamladığı elektrifikasyon sistemini hala adam gibi işletemeyen, her karda, yağmurda, rüzgarda hatta periyodik bakımlarda elektrik kesintileri yaşatan bir ülkenin idarecileri olarak hiç mi utanmıyorsunuz? Osmanlı zamanında elektrik yoktu Gökçeada`da, `Osmanlıya dönmek`ten bunu anlıyorsanız, başardınız! Bizi elli yıl öncenin jeneratörden elektrik verilen günlerinden beter hale getirdiniz, jeneratörleri bile çalıştırmıyorsunuz. yazıklar olsun!” siteminde bulundu.
 
 
Paylaş