Karabiga’nın kaderi de ‘kara” olmasın!

Karabiga’da termik santral iskelesi ve kül depolama sahası projesi nedeni ile yapılan olağanüstü toplantılar da sonuç vermedi. Kaleler mevkiinde yapılması planlanan termik santral “İskelesi ve Kül Depolama Sahası” projesinde halkın dediği oldu. Dün gerçekleşen ve termikçinin markajı ile yapıldığı ileri sürülen olağanüstü meclis toplantısında ise 5 üye “evet” derken 5 üye “hayır” dedi. Böylelikle bu toplantıdan da bir sonuç çıkmadı. Yani termikçiye “dur” diyen, 8 Nisan tarihle belediye meclis toplantısında alınan karar geçerli olurken, sürecin bundan sonra nasıl işleyeceği merak konusu.

1396
Karabiga Kaleler mevkiinde yapılması planlanan termik santral “İskelesi ve Kül Depolama Sahası” projesinde halkın dediği oldu. Karabiga Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısında 1/5000’lik imar nazım planlarının, 1/1000’lik uygulanabilir alanı içerisinde imar planının kabul edilmesiyle başlayan ve 8 Nisan tarihinde meclis üyelerinin “Mart ayı meclis toplantısında imar ve nazım planları görüşülürken pek anlamadık. Beldenin yakınına kurulmaya başlanan kül depolama çukurları nedeni ile kararın iptali yönünde oy kullanıyoruz” dedikleri dilekçenin ardından termik santral şirketi beldede operasyonlara başlamıştı.
 
Olağanüstü toplantı gerçekleşmemişti
Meclis üyelerinin 8 Nisan tarihinde, Mart ayında termik santralin önünü açan, imar planlarına muhalefet ederek, termikçiye “dur” demesinin ardından termik lobisi 10 Nisan tarihinde Karabiga Belediyesi’nde olağanüstü meclis toplantısı düzenlenmesini sağladı. Ancak, 10 üyenin 5`i katılmadığı için toplantı yapılamadı. Yapılamayan meclis toplantısı 12 Nisan Cuma gününe (düne) ertelendi. Dün gerçekleşen ve termikçinin markajı ile yapıldığı ileri sürülen olağanüstü meclis toplantısında ise 5 üye “evet” derken 5 üye “hayır” dedi. Böylelikle bu toplantıdan da bir sonuç çıkmadı. Yani termikçiye “dur” diyen , 8 Nisan tarihle belediye meclis toplantısında alınan karar geçerli olurken, sürecin bundan sonra nasıl işleyeceği merak konusu.
 
İkna toplantısından da sonuç çıkmadı
Karabiga’da gerçekleşen ve termikçilerin organize ettiği iddia edilen olağanüstü meclis toplantısı öncesi Termik Santrali yetkililer, belediye meclis üyelerini “bilgilendirme” adı altında ikna toplantısı düzenlemek istedi. Ancak 10-15 kişilik vatandaşın da katıldığı toplantıdan bekledikleri sonucu çıkaramayan termikçilerin son şansı ise belediye meclis toplantısıydı. Ancak buradan da istediklerini alamadılar.
 
Çevre Platformu süreci takip etti
Karabiga’deki süreç ile ilgili olarak açıklama yapan Karabiga Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Aslı Badem, “Karabigada Belediyesinde yapılan bugünkü (dün) olağan üstü toplantı öncesinde; dün akşam (önceki akşam) akşam saat 20.00’de termik santral yetkilileri Belediye meclis üyeleri ile (bilgilendirme toplantısı) yapmak istedi. Halka sızan bu bilgi kulaktan kulağa yayıldı. Halka kapalı olarak yapılması planlanan bu toplantıya toplantı saatinden önce oraya giden 10-15 kişi toplantı salonuna girerek toplantıya katıldılar. Toplantıda termik santral temsilcisi halkın katılımını görünce çok şaşırdı. (Biz bu toplantıyı böyle beklemiyorduk. Nasıl ki her evin mahremiyeti varsa; bu toplantının da mahremiyeti olmasını bekliyordum. Böyle olacağını bilseydim hazırlanıp gelirdim) diyerek kendini ifade etmeye çalıştı. Halkın ve termiğe karşı olan meclis üyelerin yoğun itirazları ile geçen toplantıda bir sonuç elde edilemedi. Dün gece (önceki gece) akıllarda kalan soru ise bu toplantının hangi amaçla yapıldığıydı. Maalesef yine yanıt bulamadı” dedi.
 
Halk meclis toplantısına katıldı
Badem, “Bugün (dün) saat 11:30’da yapılan Belediye Meclis toplantısına Karabiga Çevre Platformunun örgütlemesiyle halkın katılımı oldukça fazla oldu. Toplantıda Karabiga Belediye başkanı 8 Nisanda (iptal kararı alınan imar nizam planlarının) tekrar oylanmasını talep etti. Oylama açık mı, gizli mi olması için yapılan açık oylamada 5’e 5 oyla eşitlik sağlandı. Bunun üzerine açık oylamada başkanın oyu 2 oy sayılarak gizli oylama usulü kabul edildi. Gizli yapılan oylamada 5 (evet) 5 (hayır) çıktı. Bunun üzerine belediye meclis üyelerinden biri (usuller gereği oylamanın tekrarlanmasını yine eşitlik olması durumunda kura çekilmesini bunun usulünün bu olduğunu) söyledi. Başkan ise (açık oylama yapalım) dedi. Meclis üyesi bunun usule uygun olmadığını belirtti. (Gizli olsun diye oyladınız onayladınız şimdi böyle yapamazsınız) dedi. Bunun üzerine halk itiraz eden meclis üyesini destekledi. Kısa süren gerginlik sırasında bir diğer meclis üyesi bundan sonraki toplantıların halka ve basına kapalı yapılmasını talep etti. Halk buna tepki gösterdi.Bir türlü nihai kararını veremeyen Demokrat Partili meclis üyesi Kadir Balkan yine fenalık geçirdi ve toplantı iptal edildi. Daha dün gece (önceki gece) halka buna karşı olduğunu belirten Kadir Bey; bu sabah yaptığı açıklamada termiğe hayır diyemeyeceğini belirtmişti” dedi.
Şeffaf belediyecilik nerede kaldı?
Badem, açıklamasında “Karabiga’da yaşanan bu gergin ve sıkıntılı süreç halkı son derece tedirgin ediyor. Sonuç itibariyle seçimle gelmiş olan belediye başkanı ve meclis üyeleri çok kısa bir süre sonra 2014 yılında seçilemeyebilirler. Burada asıl olan şey şudur; bu yönetim artık Karabiga halkının güvenini kaybetmiştir. Halk olarak termik santralin imar planının onaylanmasını kapsayan bu kararın bu meclis tarafından alınmasının yanlış olduğunu düşünüyor. Belediye meclis üyelerinin her gün, hatta gün içinde bile sürekli olarak karar değiştirmesini ele alacak olursak şeffaf belediyecilik anlayışı nerde kaldı? Bu kadar önemli kararları neden halkın katılmadığı toplantılarda yapılmasını istiyorlar? İlerleyen günlerde gerginliğin daha fazla artmaması için belediye başkanımızı ve meclis üyelerimizi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Adı (Karabiga) olan beldemizin geleceğinin de (kara) olmaması için imar nizam planlarına karşı onurlu bir direniş gösteren belediye meclis üyelerimizi de kutluyoruz.” dedi.
Paylaş