Karaata; “Deklarasyona göre tavır alacağız...”

SGK ile Türkiye Eczacılar Birliği, yeni protokol için bir uzlaşı sağlayamadı. 31 Ocak tarihinde sona erecek protokol için bir araya gelen SGK ile Türkiye Eczacılar Birliği, 1 Şubat`ta yürürlüğe girmesi gereken yeni protokolde anlaşmaya varamaması, ilaçta kriz kapıda yorumlarına yol açtı.

659
Yeni protokol ile ilgili Ankara’da yapılan toplantının sonunda yayınlanacak deklarasyona göre tavır alacaklarını belirten Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata; “Eczaneleri bu işe bulaştırmasınlar istiyoruz. Eğer firmalarla anlaşılmazsa SGK’nın üstünde kalacağı için bu yükü kaldırmak istemiyorlar. O yüzden sözleşmeler imzalanmadı. Sözleşme olmazsa, hasta, ilacını parasıyla alacak” dedi.
 
29 Ocak tarihinde yapılacak mitingin “Yıkıma dur de” adını taşıdığını belirten Karaata; “Olağanüstü boyutlara ulaşan ilaç fiyat düşüşleri ve sürekli artan kamu kurum iskontoları, eczane ekonomilerinde büyük bir yıkıma yol açtı. Örneğin; mevcut "kamu fiyatlandırma sistemi", iskonto artışları nedeniyle eczanelerde Aralık 2009`dan bu yana %24`lük bir ciro/gelir kaybına neden oldu. Bu süreç, küçük ve orta ölçekli eczane-lerde gelir/gider dengesizliğini daha da artırarak iflas sürecini hızlandırdı. Bugün gelinen noktada; Eczanelerin yaşayabilmesi ve ilaç hizmetinin sürdürülebilmesi için kayıplarımızın karşılanması kaçınılmaz olmuştur” dedi.
 
31 Ocak tarihinde sona erecek protokol için bir araya gelen SGK ile Türkiye Eczacılar Birliği, 1 Şubat`ta yürürlüğe girmesi gereken yeni protokolde anlaşmaya varamaması, ilaçta kriz kapıda yorumlarına yol açtı.
 
Konu ile ilgili açıklama yapan Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata, yeni protokol ile ilgili Ankara’da yapılan toplantının sonunda yayınlanacak deklarasyona göre tavır alacaklarını söyledi. İstanbul’da yapılması planlanan eyleme Çanakkale’den de katılım sağlanacağını ifade eden Karaata; “Şu an protokol henüz imzalanmadı. Kamu kurum ıskontoları artık eczanelerin üzerinde değil, firmalarla direk halledilsin. Eczaneleri bu işe bulaştırmasınlar istiyoruz. Eğer firmalarla anlaşılmazsa SGK’nın üstünde kalacağı için bu yükü kaldırmak istemiyorlar. O yüzden sözleşmeler imzalanmadı. Sözleşme olmazsa, hasta, ilacını parasıyla alacak. Bu konu ile ilgili Ankara’da toplantı yapılıyor. Toplantı sonunda bir deklarasyon yayınlanacak. O deklarasyona göre tavır alacağız. İstanbul Eczacılar Odası başkanlığında yapılacak bir miting var. Bu mitinge münferit olarak eczacı arkadaşlarımız katılacak” dedi.
Paylaş