İddiaların ardı arkası kesilmiyor

Geçen hafta Gelibolu Ilgardere mevkiinde çıkan yangın sonucunda resmi olarak açıklanan 100 hektar alanın kül olması ile sonuçlanan felaket için; yaşandığı iddia edilen ihmaller her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor.

1515
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün kapatılması ile birlikte yaşanılabilecek riskler konusundaki kaygılar felaket sonrasında şimdi daha bir önem kazandı.Yangının olduğu bölgede sorumluluk merkezi konumunda olan; Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü’nün , bu bölgede yapılması gerekli yangın öncesi birtakım önleyici çalışmalar için Orman İşletme Müdürlüğüne izin vermemesi gündeme bomba gibi düştü. Yangın önleyici çalışmalar arasında yapılması gerekli işler olarak ;yangın yollarının otlardan arındırılması, ormanlardaki yanıcı madde miktarının azaltılması amacıyla seyrekleme ve dal budaması yapılması gibi işlemlerin yerine getirilmediği belirtildi.Bu çalışmaların yapılmaması nedeniyle bu bölgede domuzların dahi ormanda dolaşmasının zor olduğu belirtilirken yangına müdahalenin de zaafa uğratıldığı bir durum yaratıldığı bildirildi
 
Orman Amenajman planı yok
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü’nün bölge için yapması gerekli olan Amenajman planının uzun yıllardır yapılmamış olması nedeniyle bölgede orman işletme şefliğinin yangın önleyici  ormancılık tekniklerinin o bölgede yaşama geçirilemediği iddia edildi. Bu konuda görüş aldığımız yetkililer  şunları belirtti :” Bu alan tarihi SİT alanıdır ve sahada yapılacak olan tüm çalışmalar SİT kurulunun iznine tabidir.Bu konuda SİT kuruluna görüş veren de III nolu Bölge Müdürlüğüdür. Bu Bölgedeki ağaçlar ise insan dikimidir, ve burası Doğal Sit Alanı da değildir. Bağnaz Milli Parkçılık zihniyeti sebebi ile bu alana Amenajman Planı yapması gereken III nolu Bölge Müdürlüğü bu planı onlarca yıldır yapmadığı için, bu bölgede yangın önleyici ormancılık teknikleri oradaki şeflik tarafından uygulanamamaktadır. Bu da alanda Orman Yangın riskini 10 kat artırmaktadır ve adeta yangına davetiye çıkarmaktadır.”
 
Orman amenajmanı nedir?
Orman Amenajmanı, bir orman işletmesini veya onun ayrıldığı alt işletme ünitelerini, saptanan amaçlara göre planlamak, planın uygulanmasını izlemek ve denetlemek, belirli aralıklarla yapılan envanterle, işletmede meydana gelen değişmeleri ortaya koymak, işletmenin ekonomik sonucunu saptamak, buna göre süresi biten planı yenilemek için gerekli bilgileri veren, planlayıcı ve denetleyici bir Ormancılık Bilim Dalıdır.
 
 
Göreviniz, yangına mı, balığa mı, müdahale?
Orman yangınlarına uzaktan kumanda ile müdahale ederek başarılı olunamayacağı gerçeğinin bir başka yönü de görevlilerin denetimsizliği konusunda kendisini gösteriyor. Yangından 1 gün önce yangın organizasyondaki görevi sürekli devriye gezmek yangına ilk müdahalede bulunmak olan İ46 kodlu yangın ekibinin boğazda balık tutar konumdaki hali bu konudaki disiplin ve ciddiyetin hangi düzeyde olduğunu çok iyi gösteriyor. Uzaktan kumandanın böyle bir performans yaratacağı bölge müdürlüğünün kapatılması sırasında çok söylendi. Bu siyasi kararı verenler ne yazık ki yangın sonrasında can kaybı olmamasının arkasına sığınarak inşallah ve maşallah edebiyatı ile  yaklaşım gösterdiler. Alınacak dersler var, bir daha böylesi bir felaket yaşanması için yetkilerin gerekli önlemleri alması konusunda kamuoyunun önemli bir hassasiyetinin geliştiğini  ayrıca belirtmek isteriz.
Paylaş