Hukuki dayanağı yok

ÇOMÜ`de işten atılan ve iki yılı aşkın bir süredir hukuki mücadelesini sürdüren işçilerden Neslihan Ülkü Gül, geçtiğimiz günlerde ÇOMÜ Genel Sekteretliği`nden “Gelin sizi taşeron olarak işe alalım” dediğini açıklamıştı. ÇOMÜ işçilerinin davasına bakan avukatlar ise, “ÇOMÜ`nün bu teklifinin hukuki bir alt yapısı yok” dediler.

1104
ÇOMÜ`de işten atılan ve uzunca bir süredir yürüttükleri mücadelede artık yolun sonuna gelen işçiler, zaferlerini iş başı yaparak taçlandırmak istiyor. Çanakkale Onsekiz Mart Ünivresitesi`nde (ÇOMÜ) işten atıldıktan sonra hem ekonomik hemde manevi anlamda zor bir sürecin içine giren, bu süreç içinde açtıkları işe iade ve muvaza davalarını kazanan ÇOMÜ işçileri, ÇOMÜ bünyesinde, kadrolu olarak işe başlamak için gün sayıyor. 23 Ekim tarihinde işçilerin avukatları aracılığıyla mahkeme kararının ÇOMÜ`ye tebliğ edildiği öğrenildi. Mahkeme kararına göre ÇOMÜ işçilerinin, ÇOMÜ`nün kendi bünyesine iade edilmesi gerekirken, ÇOMÜ`nün “Size yardımcı olmak istiyoruz” cümlesi ile başlayan, ancak işçilerin bugüne kadar yürttükleri mücadeleyi görmezden gelerek, tekrar taşerondan işe alınma teklifi işçiler tarafından kabul görmedi. İşten atılan ÇOMÜ işçilerinden Neslihan Ülkü Gül, geçtiğimiz günlerde yaptıkları bazı sendika ve sivil toplum kurulu ziyaretinde bazı ilginç gelişmeleri paylaştı. Gül, “Üniversiteye yazımız gitti ve bizi ÇOMÜ`nün genel sekreterliği toplantıya çağırdı. Görüşmemizde üniversite yetkilileri, yasal prosüdürleri anlattılar. Kadronun verilemeyeceğini bize ilettiler. Bazı kanun değişiklikleri olmadan da kadro verilemeyeceğini söylediler. Bize yardımcı olmak için yine bizi taşerondan almak istediklerini söylediler. Biz bu mücadelemizi tekrardan taşerondan başlamak için yapmadık. Hukuki süreç devam ediyor. Rektörlükte yaptığımız görüşmeyi sendikamıza ve avukatımıza ilettik. Sendikamız ve avukatımız bununla ilgili gerekli açıklamayı yapacaktır” demişti.
 
Peki avukatlar ne diyor?
Mahkemenin ÇOMÜ işçilerinin, ÇOMÜ`nin kendi bünyesinde istihdam edilmesine yönelik verdiği kararın ardından, üniversite genel sekreterliğinin işçileri yönelik bu teklifi kafaları karıştırdı. ÇOMÜ işçilerini tekrar taşeronda istihdam etmeyi düşünen ÇOMÜ Genel Sekteretliği`nin bu teklifinin hukuki bir alt yapı olup olmadığını işçilerin davasına bakan avukatlara sorduk. Avukatlar, “Mahkeme işçilerin teşaronda değil, ÇOMÜ`nün kendi bünyesinde işe başlamalarına karar verdi. Biz zaten muvaza davasını kazandık. ÇOMÜ`nün bu teklifi de muvazanın bir kanıtıdır. Bu teklifin hukuki bir alt yapısı ve dayanağı yoktur. İşçiler, taşeronda değil, ÇOMÜ`nün kendi bünyesinde işe başlamaları gerekiyor” dediler.
Paylaş