HDP farklı

Partilerin milletvekili adayları belli oldu.
CHP delege bazında yapmış olduğu ön seçimle adaylarını belirlediği için, rahat gözükse de; seçilecek sırada olmayan adayların alacağı tutum nedeniyle bazı sorunların yaşanacağı görüntüsü daha işin başında kendisini gösterdi.
Ancak bu sorun şimdilik parti içi sınırlar dahilinde şekilleneceği için nihai sonucu çok etkileyici olmayacaktır.
AKP adayları, AKP içersinde bazı fırtınaların yaşanmasına neden olacak bir tercih olarak ciddi olumsuzluklara sebep olabilir.

610
AKP’nin bugüne kadar yapmış olduğu eğilim yoklamalarının hiçbir kıymeti harbiyesinin olmadığı ortaya çıktı.
İstanbul Milletvekili Bülent Turan getirildi, 1. sıraya oturtuldu. Bu tepeden inmenin, doğal olarak bazı olumsuz sonuçlarını AKP yaşayacaktır.
Aday adaylığına bu denli ilginin olduğu bir kentte böylesi bir müdahale nereden bakarsanız bakın, kabul görmeyecek bir tutumdur.
Bu seçimlerin en dikkat çeken partisi olarak HDP farklılığını Çanakkale’de de gösterdi.
Bugüne kadar siyasi hayatta kadının unutulan rolü HDP ile hayat buldu.
Bu sözde değil, HDP tarafından bizzat hayata geçirilen bir gerçek olarak HDP’yi diğer partilerden farklılaştırmaktadır.
Çanakkale’de siyasette unutulan kadının adı HDP ile hayat bulmuştur.
HDP’nin geneldeki tavrının da bu temelde olduğunu düşünürseniz; bu yaklaşımın ne kadar içselleştirildiğini ve gerçekçi olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
Bu tavır, diğer partilerin yapmış olduğu gibi kadının sadece adı olsun şeklindeki göstermelik tavrından çok farklıdır.
Yeri gelmişken Çanakkale’de AKP’nin 3. sırada kadın adaya yer vermesi üzerinden yapılacak propagandaların içeriğinin boş olduğunu, tamamıyla tribünlere oynamanın getirmiş olduğu bir taktik olduğunu belirtmeliyim.
Her şeyden önce kadının eşitliğini yok sayan bir siyasal yaklaşımın kadın temsiliyeti üzerine söyleyeceği her şey boştur.
AKP hükümetiyle birlikte başta kadın cinayetleri olmak üzere kadın üzerindeki baskı ve şiddetin ne kadar yoğunlaştığı bilinen bir gerçektir.
Kadını yok sayan onu eve kapayıp sosyal hayattan koparan, üretimde ucuz işgücü olarak kullanan, daha çok sömürmek daha çok kazanmak adına tercih eden, kadının tek kariyerinin annelik olduğunu söyleyerek eşitsizleştiren bir siyasal yaklaşım için kadın; siyasal hayatta ancak göstermelik olarak değerlendirilen bir objeden öte anlam taşımamaktadır.
Hele birde 3. sırada yer alan AKP’nin kadın adayının kendisinin kadın mücadelesi noktasındaki yaklaşımı; ‘siz erkekler evlerinizde bir kadın ile uğraşamıyorsunuz ben nasıl yüzlerce kadınla uğraşayım’ şeklindeki mantığı ile birleşince kadın temsiliyetinin AKP açısından hiçbir öneminin olmadığını söyleyebiliriz.
İşte böylesi koşullarda 3 adayını kadın olarak belirleyen Çanakkale HDP, Çanakkale kadınları için bir şanstır.
Bu seçimlerde dikkat edilecek en önemli konulardan biri de bugüne kadar yok sayılan kendilerini ifade etme imkânı bulamayan Türkiye’nin çeşitli kategorilerinde mağdur edilmiş kesimleri şimdi HDP ile siyaset sahnesine çıkıyorlar.
Bu son derece önemlidir.
Egemenlerin ve sermayenin ezberi artık bozulmuştur.
Özellik sosyalist adayların HDP çatısında seçime girerek mecliste var olmaları, demokrasi ve emek mücadelesinin gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır.
Bu gerçeği görmeden geçemeyiz.
Demokrasi ve emek mücadelesi tüm mücadele alanlarının kazanımlarıyla ilerleyecektir, bundan dolayı parlamentoda yer alacak, kendisini ifade edecek sosyalistlerin varlığı çok değerlidir.
Çanakkale HDP adayları da tamda bu nitelikleriyle sizlerden biri olarak, bugüne kadar alıştırıldığımız sermaye ve egemenlerin temsilciliği düzeyinde mecliste görev alan vekil gerçeğinin dışında şimdi artık direkt sizi temsil edecekledir.
Buradan hareketle oyunuzu kullanırken; sizin gibi, sizden birinin olmasına dikkat ederek vekil değil kendi iradenizin mecliste var olması gerçeğini, 7 Haziran seçimlerinde tercihlerinizle gerçekleştirebilirsiniz.
İşte bu farklılık HDP’nin en temel özelliği olarak yoksulların emekçilerin, kadınların, yaşam savunucuların, mağdur edilenlerin tercihi açısından önemli bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır.
Bu farklılığı meclise taşımak, %10 barajını yıkmak adına tercihlerimizi kullanmak yeni bir yaşam için atılacak ilk adımdır.
HDP’nin, emek demokrasi ve barış adına üstlenmiş olduğu sorumluluk bugün ülkemizde sermayenin saldırılarına karşı sinerjik bir katkı da oluşturmaktadır.
Özellikle bundan sonraki süreçte sosyal demokrat cephede bunun olumlu etkilerini görmek bile bir kazanım olacaktır.
HDP Çanakkale adaylarını kutlar, başarılar dilerim.
Çanakkale HDP adayları başta kadın mücadelesi olmak üzere, emek ve çevre mücadelesi açısından kentte ses getireceklerdir.
Kendilerini izlemeyi sürdürelim…
Çünkü onlar içimizden birileri…
Paylaş