Gözaltılar serbest

Çanakkale`de geçtiğimiz günlerde düzenlenen yürüyüşte çıkan arbede ve polis müdahalesinin yankıları dinmiyor. Eylemde gözaltına alınanlar önceki akşam serbest bırakılırken, İskele Meydanı`nda düzenlenen açıklamada konuşan Çanakkale Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk, “AKP`yi korumak adına yakın mesafeden halkın üzerine plastik mermi saçıldı” iddiasında bulundu.

913
Çanakkale`de geçtiğimiz günlerde Özgürlük Parkı`nda başlayan yürüyüş, AKP İl başkanlığı önünde polisle eyleme katılan grup arasında arbedeye dönüşmüş ve üç kişi gözaltanı alınmıştı. Polisin yakın mesafeden biber gazı sıktığı ve sert müdahale ettiği görülen eylemin yankıları devam ediyor. Önceki gün İskele Meydanı`nda basın açıklaması düzenleyen Çanakkale Halkevi, AKP iktidarını ve Çanakkale Emniyeti`ni eleştirdi. Emek Partibi, TKP, ÖDP, BDP gibi siyasi partilerin, Emek Gençliği, Öğrenci Muhalefeti, SGD, Öğrenci Kolektifi gibi gençlik örgütleri ile Çevre Platformu, KESK gibi sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği açıklamayı Çanakkale Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk yaptı. “31 Mayıs`ta Gezi Parkı`nda ağaçları korumak için nöbet tutan insanlara saldırmasıyla başlayan halkın isyanı AKP`nin gerici faşist ve piyasacı politikalarıdır” diyen Öztürk, “Gezi, dolan bardağın son damlasıdır. Ardından ODTÜ`ye olan hınçlarını ağaçlarını yok ederek çıkarmaya çalıştılar. Ama bu ülkenin onurlu halkı bunlara izin vermedi. Bunun karşısında 6 gencimizi katlettiler. Ölümden kandan ve gözyaşından beslenenler vahşeti acımasızca halkın üzerine gaz bombasıyla, plastik mermiyle, jopla, palayla kustular. Mehmet Ayvalıtaş`ı, Abdullah Cömert`i, Ali İsmail Korkmaz`ı, Medeni Yıldırım`ı, Ethem Sarısülük`ü ve Ahmet Atakan`ı öldürenler neden öldürdü? Berkin Elvan 88 gündür neden komada? Bu ülkede gençler neden öldürülüyor? Ölmeyi hak edecek ne yaptılar? Suçları doğayı mı sevmek, insanları mı sevmek? (Halkını öldüren hükümetin meşruluğu kalmıştır) diyenlerin meşruluğu kalmış mıdır? 31 Mayıs`tan bugüne kadar olduğu gibi dün de ülkenin dörtbir tarafında halk sokağa çıktı, gençlerimiz ölmesin diye. Tayyip`in kahramanları yine ikramiyeyi hak ettiler. Zonguldak`tan Didim`e, Hatay`dan Çanakkale`ye, İstanbul`dan Ankara`ya dört bir yanda imamın ordusu halka savaş açtı” dedi.
 
 
Çanakkale`de plastik mermi iddiası
“Yine yüzlerce insanı yaraladı” diyen Öztürk, Çanakkale`de de plastik mermi kulanıldığına değindi. Öztürk, “Çanakkale dede bu ölümlere kayıtsız kalmayıp tepkimizi göstermek istedik. Bunu da bu ölümlerin sorumlusu olan AKP`den hesap sormaya gittik. Ama Tayyip`in süper kahramanları yine saldırdı, Çanakkale yine ilklere sahne oldu. AKP`yi korumak adına yakın mesafeden halkın üzerine plastik mermi saçıldı. Bir üniversiteli elinden bir kadın arkadaşımız sırtından vuruldu. Bütün çarşı gaza boğuldu. Akp`nin polisi yoldan geçen bir paketçiyi bile dövecek kadar vahşileşebiliyorlar. Dün üç arkadaşımız gözaltına alındı. İki kişi müdahale sırasında değil polisin saldırısından sonra polise (-neden saldırıyorsunuz?) sorma suçunu işleyerek gözaltına alındılar. Ve keyfi bir şekilde saat 16:45` e kadar Adliyeye sevk edilmeyip özgürlükleri kısıtlandı. Tayyip ve kahramanlarının bu hırçınlıkları korkularından kaynaklanıyor. Ama korkunun bir faydası olmayacak. Tayyip yolun sonunu görüyor. Halkın taşan öfkesinin karşısında bu bozuk düzen yıkılacak ve onlar da bunun altında kalacak. Ahmet Atakan gibi nice gencimiz ölümsüzleşti. Onlar artık bu mücadelenin değerleri, onurlu yaşamın temsilcileri. Bizler de şehitlerimizin yolunda mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
 
Gözlatılar alkışlar arasında serbest kaldı
Olaylar sırasında gözaltına alınan üç kişiden biri aynı gün serbest kalmıştı. 14 yaşında olduğu öğrenilen gözaltındaki çocuğun ailesi gelerek gözaltından aynı gün alırken, diğer iki kişi ise önceki akşam serbest bırakıldı. Halkevi ve Öğrenci Kolektifi üyelerinin Adliye önünde karşıladığı gözaltındakiler, arkadaşlarına sarıldılar. Gözaltındaki arkadaşlarını alkışlar ve sloganlarla karşılayan gençler ise “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” dediler.
 
Paylaş