Engellerini aştılar

Çanakkale`de 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Beyaz Baston Günü nedeniyle kordon boyunda düzenlenen yarışta beyaz bastonlarıyla hızlı bir şekilde ilerleyen engelliler hızlarıyla vatandaşları hayrete düşürdüler.

543
 
 
Dünya Beyaz Baston Günü nedeniyle ilk olarak Cumhuriyet Meydanı`nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Atatürk Anıtı`na çelenklerin sunulduğu tören saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı`nın okunmasıyla devam etti. Törende konuşan Çanakkale Engelliler Derneği ve Spor Kulübü (ÇADES) Başkanı Adem Kurt; beyaz bastonun görme engelliler için önemine değindi. Kurt; "Körler için beyaz bastonun çok büyük önemi bulunmaktadır. Baston onların yaşamının bir parçasıdır. Kimseye bağlı olmaksızın onlar beyaz bastonu ile hareket ederler. Baston yegane özgürlük aracıdır. 1921 Yılında İngiltere’de yaşayan görme engelli Fransız fotoğrafçı bastonunu beyaza boyayarak gezmeye başlamıştır. Beyaz baston etrafta çok büyük ilgi görmüştür. Kullanım giderek dünyada yaygınlaşmıştır. 1963 Yılında Con Kenedi döneminde A.B.D’de BEYAZ BASTON yasası çıkarılmıştır. Yasa ile beyaz bastonun kullanımı giderek artmış, körlüğün simgesi haline gelmiştir. 1969 Yılında bugünkü adıyla Dünya Körler Birliği adlı en üst kör örgütü 15 EKİMİN her yıl ‘’dünya beyaz baston ve güvenlik körler günü’’ olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. 15 EKİM giderek daha çok ülkede dünya körler günü olarak kutlanmaktadır. Körler bastonun kullanım eğitimini aldıktan sonra, baston ile özgür hale gelmektedir. Ülkemizde beyaz baston körler gününün önemsenmesini ve kutlamaların yaygınlaştırılmasını bekliyoruz" dedi.
 
 
"Engelliler için yapılan yollar yetersiz"
Kentte hayatını sürdüren engellilerin yaşadıkları bazı sorunları da dile getiren Kurt; "Acınmak değil daha fazla eğitim, daha fazla iş, daha fazla sosyal hak ve özgürlük talep ediyoruz. Yerel çalışmalara gelince erişebilirlik konusunda Çanakkale Belediye Başkanlığının yapmış bulunduğu bir kısım çalışmalar göz ardı edilemez. Şu kadarki, özellikle görme engelliler için yapılan yollar yetersiz vaziyettedir. Yapılan yollar engelli temsilcileri ile birlikte imal edilmediğinden amaçlanan ölçüde fayda sağlamamaktadır. Örneğin, kordon boyunda yapılan engelli yolu bazı noktalarda direk, oturak ve çiçekliklere yakın mesafeden geçtiğinden engelli çarparak yaralanabilmektedir. Bazı durumlarda ise oturağı kullanan vatandaşlara görme engelli çarptığından arzu edilmeyen sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Atatürk caddesinde yapılan engelli yolu ise benzer vaziyettedir. Bazı noktalarda ağaca ve çöp kutusuna çok yakın geçtiğinden bizler arzu ettiğimiz şekilde kullanamıyoruz. Bu nedenle bizim adımıza bize rağmen değil engellilerle birlikte projelerin planlanmasını ve gerçekleştirilmesini talep ediyoruz" diye konuştu. Yapılan konuşmanın ardından tören sona erdi.
 
 
Engelliler hızlarıyla şaşırttı
Çanakkale Engelliler Derneği ve Spor Kulübü üyeleri, Dünya Beyaz Baston Günü etkinlikleri kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla kordon boyunda düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Golf Çay Bahçesi`nden başlayan ve Truva Atı`nın önünde biten yarışa beyaz bastonlarıyla katılan engelliler unutulmaz dakikalar yaşadılar. Kordon boyunda dolaşan vatandaşlarında dikkatini çektiği yarışı ilk üç içerisinde bitiren engellilere çeşitli ödüller takdim edildi. Truva Atı`nın önünde biten yarışı birinci olarak tamamlayan Aysel Sevim`e ödülü ÇADES Başkanı Adem Kurt tarafından takdim edilirken, yarışta 2. olan Vijdan Tosun ile 3.`lüğü elde eden Fatma Genç`e de ödülleri verildi. Etkinlik Truva Atı`nın önünde çektirilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.
 
Paylaş