Doğarken fişleniyor muyuz?

Yeni doğan bebeklere yapılan tarama testlerinin işlendiği yeni form tartışma konusu oldu. Yeni doğan bebekler için hazırlanan formda yer alan “çocuk evlilik içi mi, evlilik dışı mı?”, “Bebeğin dini nedir?” gibi sorular tartışma yaratırken, konuyu gündeme taşıyan CHP’li Aytuğ Atıcı, “Bu form utanç tablosudur” derken, SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım ise; “Son derece yanlış bir uygulama. Bu uygula-mayı kabul edemeyiz” dedi.

620
Yeni doğan bebekler için hazırlanan formda yer alan “çocuk evlilik içi mi, evlilik dışı mı?”, “Bebeğin dini nedir?” gibi sorular tartışma yarattı. Konuyu gündeme taşıyan CHP’li Aytuğ Atıcı, “Bu form utanç tablosudur” derken, SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım ise; “Son derece yanlış bir uygulama. Bu uygulamayı kabul edemeyiz” dedi. Bakanlık, bebeklere uygulanan topuk kanı testinin formlarını değiştirdi. Sağlık için gerekli bilgiler çıkartıldı, yeni sorular eklendi. Artık yeni doğanların dini, evlilik dışı olup olmadığı kayıt altına alınıyor. Sağlık Bakanlığı, yeni doğan bebeklere yapılan tarama testinde hastalıkların erken teşhisi için kullanılan bazı verileri bilgi formundan çıkarttı. Yerine bebeğin dini, evlilik dışı olup olmadığı soruları eklendi. Eski formda aile ve bebeğin kimlik bilgileriyle yetinilirken, yeni formda kimlik bilgilerine ek olarak bebeğin dini ve evlilik içi-evlilik dışı seçeneklerinin eklenmesi kamuoyunda tepkilere neden oldu.
 
 
Yıldırım; “Yanlıştan bir an önce dönülmeli”
Sağlık Bakanlığı’nın uygulaması sonucunda yeni doğanların dini, evlilik dışı olup olmadığının kayıt altına alınmasına tepki gösteren SES Çanakkale Şube Başkanı Eftal Yıldırım, söz konusu yeni uygulamanın son derece yanlış olduğunu ve bu yanlıştan bir an önce geri dönülmesi gerektiğini belirterek; “Çocuğun doğar doğmaz dininin sorgulanması son derece yanlış bir uygulama. Formda yer alan; ‘Çocuk evlilik içi mi, evlilik dışı mı?’ gibi sorulara da tepkiliyiz. Bebekliğin ilk aşamasında bunların belirtilmesini ve yaygınlaştırılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Böyle bir tutuma da tepkiliyiz. Çünkü, din konusu insanın kendi bilinci doğrultusunda daha sonra karar verebileceği bir durumdur. Bu nedenle kesinlikle böyle bir tavrın doğru olmadığını, bu iktidarın kendi siyasal görüşünün ürünü olduğunu ve bir an önce bu uygulamanın geri çekilmesi gerekiyor. Bu tamamen yanlış bir uygulamadır. Zaten uygulamanın bir geri dönüşü olacaktır. Çünkü çok tepki yarattı. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Hele hele çocuğun doğar doğmaz, evlilik dışı mı yoksa evlilik içi mi olduğunun bilinmesi gerekmez. Bu bakımdan bu uygulama yanlıştır. Bu yanlıştan da bir an önce dönülmeli” dedi.
Paylaş