havadurum

Diren Çanakkale!

İçinde çok sayıda demokratik kitle örgütünün bulunduğu ve yine çok sayıda siyasi partinin destek verdiği eylemler silsilesi 17 Ocak`ta başlıyor. 2014 yılı Ocak ayından itibaren, “direncanakkale” başlığı altında geniş halk kesimlerinin, bir araya gelip, yan yana durduğu bir ortak mücadele ve muhalefet gücü oluşturulması gerektiğini düşünen kitle örgütleri, “Şimdi direnme zamanı” diyor.

1027
Çanakkale`de bir araya gelen çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi partilerin de desteği ile 17-24 Ocak tarihleri arasında eylem sürecine start veriyor. KESK, DİSK, TMMOB, TTB Çanakkale Tabip Odası, İHD, ÇGD, TÜKODER ve Çanakkale Çevre Platformu gibi sivil toplum örgütlerinin çağrı yaptığı ve önümüzdeki hafta başlayacak olan eylemlerde çevre, sağlık hakları ile özgürlükler temelinde talepler dile getirilecek. Eylemler ile ilgili olarak yapılan çağırıda, “2013 yılından yeni yıla çok önemli bir miras devir aldık. `Gezi Parkı` olayları ile başlayan ve ülkenin neredeyse tamamına yakınında, milyonlarca yurttaşın özgürlükleri, hakları ve yaşam alanlarına karşı yükselttikleri mücadele ve direniş ruhu, 2014 yılına umutla, dİrençle ve cesaretle girmemizi sağladı” dendi.
 
 
“Sürekli ve nitelikli bir mücadele süreci”
“2014 yılında emekten, özgürlüklerden ve her türlü haktan yana geniş halk kesimleri olarak, Cumhuriyet tarihinde, yolsuzluk, hukuksuzluk ve hırsızlık batağında, kirliliğin merkezinde, AKP rejimini, emperyalizmin planlarında başarısız bir deneme, kirli bir sayfa olarak tarihin belleğine yazdırmak istiyoruz” denilen açıklamada, “Bu amaçla 2014 yılı Ocak ayından itibaren, “direncanakkale” başlığı altında geniş halk kesimlerinin, bir araya gelip, yan yana durduğu bir ortak mücadele ve muhalefet gücü oluşturmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu amaçla 2014 yılında yaşamın her alanında, Çanakkale’de bir araya gelen yan yana duran, örgütlü, örgütsüz tüm kesimleri bir araya getiren etkinliklerde, eylemlerde ve mücadele alanlarında ortak hareket etmek istiyoruz. Ekli yazımızda ortak bir dille ifade edilmeye çalışılan, tesbit ve önermeler ve 2013 yılından 2014’e projeksiyon olan düşünceler çerçevesinde, 2014 yılı Ocak ayından itibaren `direncanakkale` başlığında sürekli ve nitelikli bir mücadele geleneğinde bir araya gelip yan yana durmayı başaracağız” ifadeleri dikkat çekti.
 
Büyük Çanakkale Mitingi`ne davet
Demokratik kitle örgütleri çağrılarında, eylem takviminin yoğgun olduğuna dikkat çekerek, “Özellikle 18 Ocak 2014 cumartesi günü `Büyük Çanakkale Mitingi`ni hep birlikte kitlesel bir şekilde gerçekleştirmeyi umuyoruz” dediler. “Saat 12:30 da Eski Salı Pazarı çıkışlı mitingimiz, Cumhuriyet Meydanında sonlanacak” denilen açıklamada eylem takvimi de bildirildi. Buna göre, eylemler silsilesi, 17 Ocak Cuma günü saat 10:30`da Çanakkale Çevre Platformu sözcüsü Hicri Nalbant’ın Gezi Parkı eylemleri sırasında ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner tarafından açılan davanın duruşması ile başlayacak. Çanakkale Adliyesi önünde yapılacak eylemin ardından 18 Ocak cumartesi günü saat 12:30`da #direncanakkale yürüyüş ve mitinginde bir araya gelinecek. 19 Ocak Pazar günü saat 14:50`de gazeteci Hrant Dink’in katledilişinin 7. Yılında Saat Kulesi önünde basın açıklaması, 20 Ocak pazartesi günü saat 18:00`da gazeteci-yazar ve şair Pakrat Estukyan’ın Mahal’deki söyleşisi, 21 Ocak Salı günü saat 10:30`da Çanakkale Adliyesi`nde 13 yaşındaki B.T.İ’nin davası ve 24 Ocak Cuma günü saat 19:00`da gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun katledilişinin 20. yılında Esenler Mahallesi 18 Mart Sitesi bahçesinde Uğur Mumcu Parkı’ndaki anma etkinlikleri organize edilecek.
Paylaş