Çanakkale’nin kahvaltı kültürü marka olma yolunda

Çanakkale'nin zengin kahvaltı kültürü, 14 coğrafi işaretli ürünüyle birleşerek turizmde markalaşma yolunda ilerliyor.

108

14 gıda ürününde coğrafi işarete sahip olan Çanakkale'nin kahvaltı kültürünü markalaştırmak için ilk adım atıldı.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Ticaret Borsası ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, “Çanakkale Kahvaltısı Markalaşıyor” konulu bilgilendirme toplantısı, Çanakkale Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlendi.

Toplantıda, Çanakkale Kahvaltısı’nın markalaşma süreci ve atılabilecek adımlar ele alındı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, “Çanakkale turizminde güç birliği mottosuyla ve Çanakkale kahvaltımızı markalaştırma adına tüm paydaşlarımızla beraber yola çıktık. Bu yol umarım Çanakkalemiz adına hayırlı olur. Çanakkalemiz kültür turizmi adına bilinebilirliği, tanınırlığı yüksek bir ilimiz. Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da Çanakkale denilince birçok değer ön plana geliyor. Ama Çanakkale’ye gelen ziyaretçilerimiz açısından şöyle bir sorun var. ‘Ya Çanakkale’nin neyi meşhur, ne yiyebiliriz’ sorusuyla karşı karşıya kalıyorduk. Bu soruların cevabını vermek için de paydaşlarımızla beraber yola çıktık.” dedi. 2018 Troya Yılı'nın Çanakkale’nin tanıtımı için çok verimli olduğunu kaydeden Esirgemez, “Şimdi ilimizde yeni bir dinamizm için Çanakkale’nin zengin kültürüyle yeme-içme kültürünü bir araya getirmek istedik. En büyük destekçimiz kahvaltı veren işletmecilerimiz. Sizler bizim aynı zamanda turizm elçimizsiniz çünkü sizin verdiğiniz hizmet, kalite, güleryüz gelen ziyaretçilerin memnuniyetine yansıyor.” ifadelerine yer verdi.

Neden Çanakkale Kahvaltısı?

Açılış konuşmasının ardından konuya ilişkin hazırlanan slaytı sunan Esirgemez, Çanakkale’de gıda kategorisinde 14 adet coğrafi işaretli ürün bulunduğunu söyleyerek, özellikle Ezine Peyniri'nin ününe değindi. Esirgemez, “Coğrafi işaret tescilli ürünlerin, hem iç hem de dış piyasada tanınırlığının arttılması, turizme olan katkıların ve gastronomi değerlerimizin tanıtımını önemli ölçüde artıracaktır. Neden kahvaltı? Bir insan sabah kalktığında aklına gelen ilk şey ‘ne yiyeceğim’ oluyor. Gıda, temel ihtiyacımız. Türkiye’ye baktığımızda bazı illerimizin kahvaltı modeli oluşturduğunu ve turizmden bir pay aldığını gördük. Komşumuz Balıkesir de bir atak yaptı. Biz Çanakkale’ye baktığımızda ‘bu kadar zengin ürün varken, kültürel ve doğal zenginliklerimiz varken neden böyle bir şey yapmayalım’ dedik. Kahvaltı bizim kültürümüzde olduğu kadar birçok farklı kültürde günün en önemli öğünü olarak kabul edilmektedir.” dedi.

Yol haritası çizildi

Paydaşlar olarak ortaya bir yol haritası koyduklarını kaydeden Esirgemez, “Çanakkale’nin beslenme kültürünü yansıtan ve ziyaretçileri cezbeden bir kahvaltı menüsü oluşturuyoruz. 2016’dan beri Çanakkale’nin yaklaşık yüzde 95’i gezildi. Köylerdeki yöresel lezzetlerin tamamı reçete haline getirildi. Çanakkale’de şu an resmi olarak 6 tane gastronomi derneği faaliyet göstermekte. 2 hafta önce gastronomi derneklerimiz bir platform haline gelerek, Çanakkale Gastronomi Platformu’nu kurdu. Derneklerimizde, bizde ve üniversitede bulunan reçeteleri bir araya getirerek, bir sabah kahvaltısı menüsü oluşturuyoruz. Çalışmalarımızı Kasım’ın ortasında bitireceğiz, hep beraber Çanakkale Kahvaltısı’nın lansmanına çıkacağız. Sadece ilde değil, il dışına da yayacağız. Biz reçeteyi oluşturup, lansmana çıktıktan sonra, Merkez ilçemizdeki otellerimizde ve kahvaltı veren işletmelerimizin verdiğimiz reçeteyi uygulaması. Yani menülerinde bir Çanakkale kahvaltısı ibaresi koymaları, menülerine dahil etmeleri. Gastronomi derneklerinden kahvaltı veren işletmelerinde, ayda bir iki kere olsa tanıtımını yapmak. Burada sosyal medya içerik üreticilerimiz de çok önemli. Bu süreç Mayıs’a kadar devam edecek çünkü her yıl 17-21 Mayıs Sayın Emine Erdoğan himayelerinde geleneksel Türk Mutfağı haftası olarak kutlanıyor. 17 Mayıs’ta da büyük bir katılım ile Çanakkale’nin bir bölgesinde kahvaltımızın en büyük lansmanını yapacağız. Tescil çalışmalarımızı da sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Türkiye'de örneği var

Toplantıda sunum yapan ÇOMÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. İlker Türkeri, “Çok büyük bir çalışmanın başlangıcını yapıyoruz. Çanakkale Kahvaltısı’nın var olduğunu bilmek bizi gastronomi anlamında daha güçlü hale getirecektir. Çanakkale Kahvaltısı, bölgeye yayılacak ve geleceğin şefleri öğrencilerimiz de bizi temsil ederek, markalaşma sürecinde bize destek verecektir. Çalışma bugün-yarın değil, Çanakkale ve kahvaltı var olduğu sürece devam edecek. Çanakkale Kahvaltısı zaten var. Daha önce tescillenmiş 14 ürünümüz var. Birçoğu da kahvaltıyla ilişkili ürünler. Ülkemizde örneği var: Van kahvaltısı. 2014 yılında Van Kahvaltısı faaliyete geçti ve 6 yıl sonra da tescillendi.” dedi.

"Attığımız bu adımlar çok kıymetli"

Çanakkale’nin tarihten kültüre, gastronomiden doğaya kadar, her alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Başkan Abdullah Deniz, “İlimizde çok sayıda markalaşmış ve markalaşma niteliğine sahip ürünümüz bulunmakta. Kahvaltılarımızın olmazsa olmazı Ezine peynirimiz, Avrupa Birliği Coğrafi İşaret belgesi alan İlk Türk Peyniri. Tabii, İlimizin coğrafi işaretli ürünleri bununla sınırlı değil. Bunun gibi birbirinden kıymetli birçok ürünümüz bulunmakta. Bizler Çanakkale Ticaret Borsası Yöneticileri olarak Birliğimiz önderliğinde yöresel değerlerimize sahip çıkıyoruz." ifadelerine yer verdi. Paydaşlar olarak gastronomi konusunda kararlılıkla çalışmalarımızı yürütmeye, marka değerlerimizin arkasında güçlü bir şekilde durmaya devam ettiklerini vurgulayan Başkan Deniz, “Bugün de bu amaçla bir araya gelerek Çanakkale Kahvaltımız için attığımız bu adımlar çok kıymetli. Bilhassa gelecek nesillerle, kültür mirasımız arasında kopmaz bağlar oluşturmayı hedeflemekteyiz. Ayrıca bu iş birliği sayesinde Çanakkale’nin tarım ve turizm potansiyeli de daha fazla ön plana çıkacaktır.” şeklinde konuştu. Deniz, konuşmasını sonlandırırken, tüm paydaşlar bir araya geldiği takdirde üzerinden gelinmeyecek zorluk olmadığını belirterek, toplantının hayırlı olmasını temenni etti.

"Potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz"

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik ise, “Çanakkale, tarihi ve doğal zenginliklerinin yanı sıra, yerel lezzetleriyle de büyük bir değer taşıyor. 'Çanakkale Kahvaltısı' bu zenginliğin önemli bir parçası ve biz bu değeri daha geniş kitlelere ulaştırarak tanıtmak için işbirliği içinde hareket ediyoruz. Gastronomi ile ilgili olarak da yıllardır çalışıyoruz. ‘Çanakkale Sofrası’ adlı kitabımızda tüm yerel lezzetlerimize yer verdik, köy köy dolaşıp araştırdık. Yerel üreticilerimizi desteklemek, ürünlerimizin tanıtımını yaparak Çanakkale kahvaltısını bir marka haline getirmek en büyük hedeflerimizden biri. Ayrıca bu girişim bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Gastronomi turizmi günümüzde ciddi bir potansiyele sahip. Biz de Çanakkale olarak bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Yerel ürünlerimizin değerini artırmak, turizm sektörüne yeni bir soluk kazandırmak için işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz. Burada en önemli unsur güç birliği. Tüm yerel aktörler bir arada olduğu müddetçe üstesinden gelemeyeceğimiz bir husus yok. Bugün bu birlikteliği sağlayan İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Çağman Esirgemez’e çok teşekkür ederim.” dedi.

Çanakkale Gastronomi Platformu Koordinatörü Haldun Örgüt de Çanakkale Kahvaltısı hakkında konuşma yaptı.

Gerçekleştirilen toplantıya; İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, ÇOMÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. İlker Türkeri, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, Gastronomi dernekleri temsilcileri, İşletmeciler, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sema Sandal, Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver, ÇOMÜ öğrencileri, sosyal medya içerik üreticileri ve basın mensupları katıldı.

Toplantı, soru-cevap bölümünün akabinde sona erdi.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş