Çanakkale'de yumurta fiyatlarında düşüş

Çanakkale’de son haftalarda yumurta fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşanıyor. Hem yerel üretimin artması hem de ihracattaki yavaşlama, fiyatların gerilemesinde etkili oldu. Üreticiler, mevcut fiyat seviyelerinin Kurban Bayramı’na kadar devam edeceğini öngörüyor.

424

Yumurta üreticisi Zafer Demirdak, kentteki fiyat düşüşünü arz-talep dengesiyle değerlendirerek, “Yerel köylerde üretim yükselmeye başladı. Arz talep dengesi düştü, çünkü normal kümeslerdeki üretim bir tık daha arttı. Yeni civcivler yarkalar çoğaldı. İhracatta şu an yavaşlama var. Yurtdışına satışta azalma var. O yüzden fiyatlar biraz geriye geldi. Bu durum Kurban Bayramı’nın sonuna kadar devam eder. Kurban Bayramı’ndan sonra yükselmeye başlar.” dedi.

Geçen hafta büyük boy yumurtanın kolisi 160-170 TL civarındayken şu anda 150 TL seviyelerine geriledi. Tane fiyatı da 6-6,5 TL’den 4-5 TL aralığına düştü. Demirdak, “Şu anda maliyetlerle satış arasında bir denge var.” diyerek mevcut fiyatların hem üretici hem tüketici açısından makul olduğunu belirtti.

Talep büyük şehirlerde değişiyor

Demirdak, büyük şehirlerdeki nüfus hareketliliğinin de fiyatları etkilediğine dikkat çekerek, “İstanbul’da kışın çok fazla talep olabiliyor, çünkü çoğu kişi şehre gidiyor. Şu anda da Çanakkale’den İstanbul’a, İstanbul’dan Çanakkale’ye giden insanlar var. Bunlar yazın bu tarafa geçiyorlar. Çok fazla bir nüfus oluşturmadıkları için fiyatlarda bir denge oluyor. İstanbul’da ise kışın 20-30 milyona yakın nüfus varsa yazın 15 milyona düşüyor. Bu da arz talep dengesizliği yaratıyor. Bu büyük şehirler için geçerli, çünkü üretimin çoğu büyük şehirlere yakın yerlerde kurulu oluyor. Büyük şehirler çekmeyince bizim gibi küçük bölgelere yumurtalar gelmeye başlıyor. Fiyatlar düşüyor, biz de daha çabuk ulaşabiliyoruz. Büyük şehirler yüksek talep çekerse ulaşımımız azaldığı için otomatik olarak bizim de fiyatlarımız artıyor” ifadelerini kullandı.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş