Bravo Mutan`a

Kepez Belediyesi, Türkiye`nin en temiz belediyesi seçildi. Çanakkale Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Eğitim Fakültesi Süleyman Demirel Konferans Salonu`nda düzenlenen programda Türkiye`nin en temiz belediyesi yarışmasında birinci olan Kepez Belediyesi Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, Türkiye`nin en temiz sanayi tesisi alanında İÇDAŞ A.Ş adına Termik Santraller Direktörü Ahmet Kemal Türkeri ve Ege Linyit İşletmeleri Müdürlüğü adına Nizamettin Özbek gibi isimler ödül aldı.

1089
Çanakkale Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Eğitim Fakültesi Süleyman Demirel Konferans Salonu`nda düzenlenen programda Türkiye`nin en temiz belediyesi yarışmasında birinci olan Kepez Belediyesi Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, Türkiye`nin en temiz sanayi tesisi alanında İÇDAŞ A.Ş adına Termik Santraller Direktörü Ahmet Kemal Türkeri ve Ege Linyit İşletmeleri Müdürlüğü adına Nizamettin Özbek gibi isimler ödül aldı. Törende konuşan Vali Ahmet Çınar, çevre konusunun ahlaki ve vicdani bir mevzu olduğunu belirterek yaşam alanlarını korumak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için her türlü tedbirin alınması gerektiğinin altını çizdi.
 
 
Çevrecilerin karşı çıkmasına rağmen katliam devam ediyor
Çınar konuşmasında dünyada yaşanan küresel ısınma konusuna değinirken, Japonya`da balina katliamının sektör haline geldiğini ifade ederek çevrecilerin karşı çıkmasına rağmen katliamın sürdüğünü belirti. “Çevre ahlaki bir mevzudur. Hem siyasi ahlak, hem insani ahlak, hem toplum vicdanı hem de insan vicdanı açısından değerlendirilmesi gerekir” diyen Çınar: “ Çevre konusunda ya çok güçlü devletler bir gün gelecek ve birilerini çevreye uygun davranışlar sergileyin diye uyaracaklar, ya da bu iş böyle devam edecek” dedi. Çınar Çanakkale`nin bakir ve cennetten bir köşe olduğunu kaydederek, ilde yerleşimin henüz tamamlandığını belirtti. Şehir planında estetiğin önemine değinen ve çarpık yapılaşmayı anlatan Çınar: “Elimizle şehirlerimizi bozuyoruz, bu da bir çevre kirliliğidir. Şehirlerin planı, binaların şekil ve estetiği önemlidir. Mimari anlayış iyi olursa sokaklara huzur, kötü olursa stres verir” dedi. Modern çağda şehirleşmenin olumsuz ilerlediğini belirten Çınar: “Çok sayıda mimarlık fakültesi olmasına rağmen, hiç fakülte olmadığı zamanlarda yapılan yapılara bakıyoruz da hepsi estetik kaygı ve yoğun emek taşıyor. Bugün gelinen noktada betonlaşma çok çirkin ve kötü bir hal aldı” dedi.
 
Çevre bilinci medeniyetle bağlantılı
Vali Çınar çevreyi temiz tutma konusunda da toplumsal kontrol mekanizmasının devreye girmesi gerektiğini belirterek: “İnsanlarımız halen sokaklarda yerlere tükürüyor, izmaritleri yerlere atıyor. Bunu en yüksek eğitim alanlar dahi yapıyor. Çevre bilinci medeniyetle bağlantılı. Toplumsal çevre bilinci bir gelişmişlik, gelişmişlik de medeniyetle bağlantılı. Bu alanda gelişmeye ihtiyacımız var. Toplumsal bir kontrol mekanizması oluşturmalı ve kurallara önce kendimiz uymalıyız. Sadece ders ve nasihat vermek yeterli değil, aynı zamanda rol model de olmalıyız” dedi.
 
Çevreye örnek olan isimler ödüllendirildi
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nce müracaatta bulunan ve Valilik Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye`nin en temiz belediyesi yarışmasında Çanakkale`de Kepez Belediyesi Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, Türkiye`nin en temiz sanayi tesisi İÇDAŞ A.Ş adına Termik Santraller Direktörü Ahmet Kemal Türkeri ve Türkiye`nin en temiz sanayi tesisi yarışması kategori ikide birinci olan Ege Linyit adına Nizamettin Özbek ödül aldı. Program bitiminde ÇOMÜ Anafartalar Yerleşkesi`nden Halk Bahçesi`ne kadar yürüyüş yapan katılımcılar Halk Bahçesi`nde düzenlenen piknikte bir araya geldi.
Paylaş