havadurum

Atölye Mai'ye hiç uğradınız mı? "Kadınlar evlerinde artık fasulye ayıklamasın"

404

 Eski eşyaları yeniden işleyerek farklı ve otantik dekorasyon ürünlerine çevirme işine hobi olarak başlayan Asu Özgen, açtığı Atölye Mai ile başka kişileri de katarak eski ürünlerin çöpe gitmesi yerine yeniden kullanılması için çalışıyor. Atölye Mai’nin kapısını diğer kişilere de açan Özgen, “Kadınlar artık evlerinde fasulye ayıklamasın” diyor. Eskiyi yeniye dönüştürmeye nasıl karar verdiğini anlatan Özgen; “İlk atölyemizi 2016’nın Temmuz ayında açtık. Yerimiz yetmeyince de yer değişikliği yaparak buraya geçtik. İlk olarak bu işe hobi olarak başladım. Can sıkıntısından mütevellit bir ahşap kutu bulup, yanında da guaj boya ve fırçayı görünce, beyin fotoğrafı çekiyor zaten. Bunu buna süreyim, bunu bunla süsleyim derken, interneti karıştırıyorsunuz. Onlar yapıyor da ben niye yapamıyorum diye düşünüyorsunuz. Ondan ziyade aile yakınlarını, yaşlı insanları kaybediyorsunuz ve onlardan kalan ve hatırası olan eski eşyaları da atmak istemiyorsunuz. Onları tekrardan kullanmak ve dönüştürmek istiyorsunuz. Çocuklarımız da onlarla büyüsün istiyorsunuz. Oradaki bir duygusallıktan kaynaklanan hobi, şimdi bir işe dönüştü. Benim gibi düşünen de çok insan varmış. Eşyalarını atmak istemeyen, anılarını yaşatmak isteyen, büfeden kitaplık yapan kişiler de varmış. Tüketim toplumu olduk belki, ama bir kısım insan da daha duygusal ve daha bilinçli davranıyor. Bunlar daha ziyade çevreci insanlar oluyor, ahşabı seven, nostaljiyi seven insanlar oluyor. Bizim hedef kitlemiz de eskiyi benimseyen insanlar zaten. Ben de onlardan biriymişim. Ben de bunu yeni keşfettim. Benim gibi birçok insan da buldum” dedi.

 
 
“Atölyemizi onlara da açtık”
Atölye Mai’de yaptıkları işleri anlatan Özgen; “Genelde ev dekorasyonu üzerine işler yapıyoruz. Bizim mucize maddemiz palet tahtaları. Dünya genelinde palet tahtaları artık çöp değil, hepsi bir şeye dönüşüyor. Biz de artık onları bir şeylere dönüştürmeye başladık. Aslında daha çok hobi olarak yapıyoruz. Hiçbir zaman profesyonel olarak düşünmedik. Elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Talep de geliyor. İnsanlar da bu işi yapmak istiyor ve atölyemizi onlara da açtık. Buraya gelerek atölyemizi istedikleri gibi de kullanabiliyorlar. Benim meşhur bir lafımdır, yıllardır da kullanırım, ‘Kadınlar artık taze fasulye ayıklamasınlar evlerinde’, bir şeyler üretsinler, bir şeyler yapsınlar ve çocuklarına böyle örnek olsunlar. Ben de artık fasulye ayıklamıyorum” dedi. 
 
“Dönüşler çok olumlu oluyor”
Çanakkaleliler’in ilgisinin az olduğunu, ancak giderek artacağını düşünen Özgen; “Şu anda Çanakkaleliler’in ilgisi az diyebilirim, ama bunun artacağını düşünüyorum. Çünkü bütün işaretler bunu gösteriyor. Ben hiçbir tanıtım, duyuru yapmadım, açılış da yapmadım. İstediğim şuydu, insanlar birbirinden duyarak buraya gelsin. Buraya gerçekten bu işi yapmak isteyen insanlar gelsin istedim. Şimdi bir gidiyor, üç gelmeye başladı. Sanıyorum üçler de beş olmaya yakın. Dekorasyona çok önem veriliyor, ama çok yüksek fiyatlara dekorasyon malzemeleri almaya başlayınca, artık bunu biz yapalım demeye ve daha tasarruflu düşünmeye başladı insanlar. Biz de bildiğimizi öğretmeye çalışıyoruz. Dönüşler çok olumlu oluyor. Şimdiye kadar olumsuz bir dönüş almadım. Burası daha çok bilen insanların tercih edeceği bir yer, çok lüks isteyen insanların tercih edeceği bir yer değil burası. Daha çok yazlıklar, restoranlar tercih ediyorlar” dedi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş