"Alamos Gold'un orada kalması hukuken mümkün değil"

655
Kanadalı Altıncı Şirket Alamos Gold`un iştiraki Doğu Biga Madencilik`in Kirazlı altın madeni işletmesi için ruhsat tartışması devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından şirketin 10 yıllık yenileme ruhsatı verilmemiş, CİMER üzerinde sorulara dair verilen cevapta, `şirketin alanı boşaltacağı ve alanın rehabilite edileceği` açıklaması yapılmıştı. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ise Enerji Bakanı Fatih Dönmez tarafından önergesine verilen cevapta `ruhsatın iptal edilmediğinin` açıklandığını belirtmişti. Doğu Biga Genel Müdürü Ahmet Şentürk önceki gün yaptığı açıklamada, "Kazdağları`ndan hiç bir yere gitmiyoruz, 60 yıllık ruhsat hakkımız var" ifadelerini kullandı. Kazdağları Ekoloji Platformu tarafından konuyla ilgili açıklama yapıldı. `Maden Kanunu`nda `ruhsat süresi dolan ruhsat sahalarında maden işletme faaliyetlerinin yapılamayacağı` hükmünün yer aldığı belirtilen açıklamada; "Şirket hukuka aykırı davranmaktadır" denildi. Açıklamada; "Alamos Gold`un Kazdağları`nda değil 60 yıl, 60 saniye dahi kalması hukuken mümkün değildir!" ifadelerine yer verildi. 
 
"Kirazlı`yı rehabilite et çığlığı geniş yankı buldu"
"Kanadalı Alamos Gold`un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik`in Genel Müdürü Ahmet Şentürk, "Kazdağları`ndan hiç bir yere gitmiyoruz, 60 yıllık ruhsat hakkımız var, Türkiye Cumhuriyeti`ne söz verdiğimiz gibi yerin altındaki madeni çıkaracağız" diyerek bir açıklama yaptı. Görüyoruz ki, Kazdağları`ndan yükselen #KirazlıyıRehabiliteEt çığlığının kamuoyunda geniş bir karşılık bulması Alamos Gold/Doğu Biga cephesinde büyük bir paniğe yol açtı. Şirket, çoktan ayağının altından kaçmış bulunan hukuki zemini tahkim etme kaygısıyla ard arda açıklamalar yapmaya başladı. Mevcut hukuksal durumu kamuoyu dikkatinden kaçırma telaşını yansıtmanın ötesine geçemeyen bu beyanların zihinleri bulandırmaması için yakın zamanda yaşananlar ve hukuksal duruma dair somut gerçekleri bir kez daha kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı duyduk. Öncelikle Kazdağları`mıza sadece para gözüyle bakan şirketin, halkın bu projeyi istemediğini açıkça göstermesine rağmen böyle bir açıklama yapmasını kınıyoruz" denildi. 
 
"10 yıllık bir proje için gelecek kuşaklara miras olan bir ekosistem heba edilemez"
Açıklamada; "Alamos Gold/Doğu Biga şirketinin Kirazlı`daki ruhsatı, süresi içinde temdit edilmediği için hükmünü yitirmiştir. Şirketin alanda 60 yıl değil, 60 günlük hukuku bile kalmamıştır. Doğu Biga Madencilik`in Genel Müdürü Ahmet Şentürk, yaptığı açıklamada; Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi ile sahada 10 yıl boyunca varlık göstereceklerini, Türkiye Cumhuriyeti`nden aldıkları milyonlarca lira teşviki hiç hesaba katmayarak, bırakacakları gelirden sayıları şişirerek bahsetmiştir. Çanakkale, yüzde ellisi tarım, hayvancılık ve turizm ile geçinen bir şehirdir. Çanakkale`nin tarım, hayvancılık ve turizm gelirleri, iddia ettikleri madencilik gelirinin kat kat üstündedir. Çanakkale sadece tarım üretimi ile 1 yılda ülke ekonomisine 1 milyar dolardan fazla katkı sağlamaktadır. 10 yıllık bir proje için gelecek kuşaklara miras olan bir ekosistem heba edilemez. İklim krizini ve kuraklığı en ağır şekilde yaşamaya başlayan ülkemiz için orman varlığı hiç bir parasal değerle ölçülemeyecek kadar değerlidir" denildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş