“Neden bunları yaşıyorum, neden bunlar benim başıma geliyor?”

Son yılların hızla yayılan trendi, günlük koşuşturma ve stres içinde özellikle iş dünyasında başarılı işlere imza atmış kişilerin ve kurumların tercih ettiği yollardan biri olan yaşam koçluğu konusunda uzman bir isim olan Arzu Erkan aslında çok yönlü bir isim...

1104
 
İç mimari eğitimi alan ve bu konuda çalışan Erkan’ın astroloji ile tanışması ve çıktığı içsel yolculuğun ona kattıkları ve sonrasında yaşam koçluğunda mola vermesi arasında geçen süreci ve” hayatta olanla, olması istenilen ve olacak olanlar” konusundaki analizci bakışı, sorgulamaktan kendini alamayanlar için de bir ipucu olabilecek değerde.
 
Olay: Arzu Hanım kendinizi tanıtır mısınız?
Arzu Erkan: “Marmara üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi İçmimarlık bölümünden mezun oldum. Daha öğrenci iken çalışma hayatının içine girip, şahıs ve kurumsal firmalarda otel, ev, ofis ve mağaza iç mekan tasarım ve uygulaması üzerine çalıştım. 2000 yılında Londra’ da, Laura Asley mağazalarında satış ve müşteri ilişkileri konusunda deneyim sahibi oldum. 2005 yılında kendi firmamı kurup, anaokulu iç mekan ve mobilya tasarımı ile birlikte, ahşap çocuk oyun grubu tasarım ve uygulamaları alanında çalışmalarıma devam ettim. Geçtiğimiz Haziran ayında, İstanbul’dan, Çanakkale’ye taşındım. Haritamın vaat ettiği, kadere teslim olup ( Ki bunu başarmak için yıllardır maddi manevi verdiğim çaba göz ardı edilemeyecek kadar değerliydi) kendimi evrenin kollarına bıraktım. Kadere teslim oldum. Burada, aradığım o çok huzurlu ve mutlu hayata kavuştum.”
 
Olay: Kadere teslim olmak dediniz, bunu biraz açar mısınız?
Arzu Erkan: “Olmayan her şey, hakkımızda en hayırlı olacağa yer açmak için olmamakta. Olmayana üzülmemeyi ve tam tersine sevinmeyi öğrendim, çünkü o benim istediğim zamanda olmayıp, çok üzülüp, ağladığım her şeyin arkasından, o kadar güzellikler oldu ki ve oluyor ki... Bunun farkındalığı ile kadere teslim olmak ve zamanı beklemek gerekiyor.”
 
 
Olay: Astroloji ile tanışmanız nasıl oldu?
Arzu Erkan: “Kundalini Yoga ile tanıştıktan sonra, yaptığımız derin meditasyonlar ile içsel olarak yaşadığım boşluğun nedenlerini sorgulamaya başladım. Astroloji,ile tanışmam da bu döneme denk geliyor. Neden bunları yaşıyorum ve ne yaptığım için bunlar başıma geliyor, hangi seçimler bana bunları yaşatıyor ve neden hayatımda aynı döngüler devam ediyor? diye sorgulamaya başladım. Bu sorgulamalar sonunda, daha sonra hocam olan Öner Döşer, doğum haritama baktı ve tüm bu soruların yanıtlarını bulmamda ve bundan sonraki hayatımda çizeceğim yönü seçmemde çok büyük desteği oldu. Güneşim yengeç’de, yükselenim akrep ve ay da kova da olunca, hocam astroloji eğitimini almamı ve eğer bu eğitimi tamamlarsam, çok doğru yorumlayabileceğimi söyledi ve ben de Astroloji Okuluna başlamaya karar verdim.”
 
Olay: Astroloji eğitiminizin mesleğinize ne gibi katkıları oldu?
Arzu Erkan: “Astroloji yüzyıllardır insanlara yol göstermiştir. Hava durumunda, yağış olabileceği olasılığına karşılık şemsiye alınması önerilir değil mi? Aynı durumu astroloji ile de bağdaştırıyoruz. Önceden başımıza gelebilecekleri görüp, ona göre önlemimizi alabiliyoruz. Kariyer, sağlık, ruhsal göstergeler, evlilik, ilişkiler gibi konularda, geçmişte yaşadıklarımızın nedeni ve gelecekte olabilecekler konularında alacağımız kararlarda doğru yönlendirmeler yaparak, yaşam konforumuzu arttırmamıza yardımcı olmakta. Aldığım astroloji eğitimini, öncelikle ilk mesleğim olan İç mimari ve dekorasyon alanında kullanmaya başladım. Müşterilerimin kişilik ve karakterlerini çözüp, onların isteklerine çok daha hızlı ve doğru yanıtlar vermem, iç mimari alanındaki kariyerimde çok etkili oldu. Halen, İstanbul İçmimarlar Odası Şube Sekreteri olarak, mesleğime olan desteğimi sürdürmekteyim.”
 
Olay: Hani hep duyuyoruz gezegenler, burçlar, evler. Bunlar ne işe yarıyor?
Arzu Erkan: “Gezegenler için ne, burçlar için nasıl, evler için nerede? gibi sorulardan yola çıkarsak tüm bu soruların yanıtları ve bu yanıtlarla yapılan hesaplamalar kişinin kendini tanımasına ve gelecekle ilgili sorularına çeşitli yöntemler kullanarak karşılık bulmasına yardımcı olur.”
 
Olay: Kendi haritanızı okudunuz mu, okuduysanız ne hissettiniz?
Arzu Erkan: “Mum dibine ışık vermez” demiş ya atalarımız, bunun anlamını algılayamamıştım. Evren öyle bir denge kurmuş ki, bu bilgilere sahip olan kişiler, yalnızca kendi çıkarları doğrultusunda kullanmamaları için, kendileri hakkında yorum yapmaya izin vermiyor. Dolayısı ile kendi haritamı okuyabilsem bile, yorum konusuna gelince, devreye zihnim giriyor ve yorum yapamıyorum. Ben de, kendim ile ilgili kararlarda, kendi iç sesimi dinliyorum ve bir de astrolog meslektaşlarımla birbirimizin haritalarına yorum yapıp, kendi iç sesimizin sağlamasını yapıyoruz.”
 
Olay: Biraz da yaşam koçluğu yönünüzden bahsedelim. Neden bir yaşam koçuna ihtiyaç duyarız? Koçluk sistemi nasıl bu kadar yaygınlaştı?
Arzu Erkan: “Koçluk insanın gelişmesine, yeni bir beceri, yetkinlik veya davranış öğrenmesine, özel veya işle ilgili koyduğu hedeflere ulaşmasına veya bir problemini çözmesine destek olmaktır. Koçluk, ilk olarak 60`lı yılların sonunda ABD`de bütün bir kurumun daha etkin çalışması için çalışan örgütsel gelişim danışmanlarının yürüttükleri projelerin parçaları olarak kurumun içindeki liderlerle birebir çalışmaları ile başladı denebilir. Yani koçluk kavramı aslında organizasyonel gelişim çalışmaların bir parçası idi. 80`li yıllarda Thomas Leonard koçluğu daha geniş kitlelerin de yararlanacağı bir biçimde yapmaya ve profesyonel koçlar yetiştirmeye başladı. Hayatta üst üste yapılan hatalar büyük zaman kayıplarına neden oluyor. Yaşam çok kısa ve kaybedecek zamanımız yok. Profesyonel destek alarak, zaman kaybetmeden, bu yaşama gelirken seçmiş olduğumuz sınavları kolaylıkla atlatmak olası. Bu seçimleri yaparken seçeceğiniz yaşam koçu sizi kendi istekleri doğrultusunda yönlendiren değil, sizin yetilerinizi ve isteklerinizi doğru algılayıp o doğrultuda, seçimleri doğru yönde yapmanız için size, kendi seçiminizi yaptırandır.”
 
Olay: Koçun tam olarak kişiye etkisi nedir?
Arzu Erkan: “Ulaşmak istediğiniz hedefleri belirlemeniz için sizi cesaretlendirir. Karar vermenize yardımcı olur. Daha çabuk sonuçlar elde edebilmeniz için olaya odaklanmanıza yardımcı olur. Size daha fazlasını gerçekleştirmeniz için desteği ve yapıyı sağlar, yol gösterir.”
 
Olay: Pekala kimler en çok bir yaşam koçu ile çalışmayı seçiyor? Ortak yönleri var mı?
Arzu Erkan: “Yaşamında iyiye yönelik bir değişiklik yapmak isteyen herkes. Girişimciler, iş sahipleri, profesyoneller ve değişim sürecindeki insanlar, gelişime açık şirketler genellikle bir koçla çalışırlar. Kariyerleri veya yaşamda ulaştıkları seviyelerden bağımsız olarak danışanlarımın hepsinin ortak bir özelliği var: hepsi de yaşamlarından daha fazlasını isteyen, başarıyı amaçlayan, ilerlemeye ve gelişime açık.”
 
Olay: İnsanın iç huzurunun bedeli var mı sizce? Bu bedel nedir?
Arzu Erkan: “Evren daima bize kendimizi gösterebilmek için aynalama yapar. Karşımıza çıkan her kişi aslında bize, bizi göstermek içindir. O gün sinirli iseniz, sürekli kavga edersiniz karşınıza çıkanlarla. Sakin ve huzurlu iseniz, herkes size çok iyi görünür. Bu açıdan öncelikle kendimizi düzeltmeliyiz ki, en önce yakın çevremize ve işimize u yansısın. Hiç farkına vardınız mı? Sakin, huzurlu kişilerin işleri de, ilişkileri de çok düzgün gider. Onlar kendilerine saygı gösterirler ve değer verirler. Bu da karşılarındakine yansır. İşte bu insanlar için elde ettikleri huzuru kimsenin yok etmesine izin vermezler.”
 
Olay: Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Arzu Erkan: “Ben teşekkür ederim, çalışmalarınızda başarılar dilerim.”
Paylaş