“Konut bu, şakası olmaz”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, evlerinin yıkılacağı duyumu üzerine kaygıya kapılan İsmetpaşa Mahallesi sakinleriyle bir araya geldi. Kentsel Dönüşüm ile ilgili mahalle sakinlerini bilgilendiren Başkan Gökhan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin belediyeden habersiz bir şekilde yaptığı toplantılara da kızdı. Gökhan; “Konut kadar hassas bir noktada kafalar bulandırılmaz ve insanlar tedirgin edilmez” dedi.

700
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan İsmetpaşa Mahallesi`nde belediyeden habersiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından düzenlendiğini söylediği kentsel dönüşüm toplantılarına tepki göstererek: "Konut kadar hassas bir noktada kafalar bulandırılmaz ve insanlar tedirgin edilmez" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin 113 dönüm üzerinde 866 tane konuttan mülkiyetlerinin 4`te 1`inin belediyede olduğu bir alanla ilgili yerel yönetimden habersiz yasayla ilgili vatandaşı bilgilendirmesine sert çıkan Başkan Gökhan: “ Mülkiyetinin 4`te 1`inin belediyeye ait olduğu bir alanla ilgili bilgilendirme toplantısı yapıyorsun, vatandaşı çağırıyorsun da, belediyeyi niye çağırmıyorsun?” dedi.
“Sorumluluk almak ve ön ayak olmak istiyoruz”
Gökhan konut olayına hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini belirterek: “Konut bu, araba değil. Şakası olmaz. Hasbelkader ev sahibi olmuş insanları tedirgin etmenin anlamı yok” dedi. İsmetpaşa sakinlerine de: “Yasa ile ilgili gerçekleştirilen iki toplantıyı unutun, biz belediye olarak sorumluluk almak ve bu dönüşüme ön ayak olmak istiyoruz” diyen Gökhan konunun meclis gündemine taşınacağını da söyledi.
“Ya zorla verirsin, ya 3’te birini elinden alırız”
Gökhan İsmetpaşa Mahallesi sakinlerine seslenerek: "Buralarda benim de bilmediğim bilgilendirme toplantıları oluyor. Belediye başkanı olarak benim haberim yok.Yerel yönetim temsilcisinin olmadığı yerde toplantı yapılamaz. Bu toplantılarla ilgili Sayın Vali`yi aradım. (Benim de haberim yok) dedi, sonra bilgi alarak toplantıların gerçekleştiğini doğruladı. Onlara (toplantılarda neanlatıyorsunuz?) dedim. Bürokrat havasında cevaplar vererek, bilgilendirme toplantısında yasayı anlattıklarını söylediler. Bu toplantıda vatandaşa anlatılanlar belli. Ya zorla verirsin, ya 3`te birini elinden alırız, ya da parasını veririz sizi çıkartırız durumu. Toplantıda bu laflar söylenirken, sizlerin oylarınız ile seçtiğiniz yerel yönetim temsilcisi var mı? Yok. Yetki yerel yönetimdedir. Elbette bu toplantılarda her kafadan yükselen sorulara cevap verilememiş” diyerek insanların morallerinin bozulduğunu kafalarının bulandığını ve ardından dedikodu ve hurafe üremesine çanak tutulduğunu belirterek: “Herşeyin sonunda da belediyenin haberi vardı denilecekti. O yüzden biz de bu toplantıyı düzenlemeyi uygun gördük. Size şimdiye kadar anlatılanları unutun. Bu toplantı halkı doğru bilgilendirme toplantısıdır” dedi.
“Belediye alasını yapar”
Gökhan Kentsel Dönüşüm planlaması ile ilgili belediyenin Ankara`dan planlama konusunda uzman kişilerle çalıştığını ifade ederek, meclisten yetki almayı planladıklarını belirtti. “Biz sizden daha iyi planlarız. Bizim çözümümüzde belediyenin payı yüksek olduğundan ilave külfet getirmez. Gerekirse 5 kattan 6 kata çıkış izni veririz. Katılımcı bir şekilde insanların haklarını koruruz. Biz insanları kapı dışarı etmeyiz, bizim bunu yapmaya yüreğimiz yetmez, ama Ankara`nın yüreği yeter” dedi. Gökhan Kentsel Dönüşüm ile ilgili 54 Evler`de de belediye olarak devreye girdik. Barışkent Toplu Konutları`nda da belediye olarak yüzümüzün akıyla çıktık. Belediye alasını yapar” dedi.
Çanakkale`de Dönüşüm Master Planı yapacağız
Başkan Gökhan Çanakkale Merkez Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında İsmetpaşa Mahallesi sakinleri ile yaptığı bilgilendirme toplantısında belediyenin arkasındaki Küçük Sanayi alanınından Setboyu Caddesi`ne Eski İnönü Heykeli`nin olduğu bölgeden Atatürk Caddesi`ne Pazar Yerine kadar olan alan ile ilgili plan tadilatı yaptıklarını belirterek, kentsel dönüşümü teşvik ettiklerini ifade etti.
Parion Hotel bittikten sonra o bölgede de iyileştirme yapacağız
Gökhan Setboyu Caddesi`nde şu an hareketlenme olmadığını belirterek, yapımı devam eden Parion Hotel bittikten sonra otel çevresinde de iyileştirme ve dönüşüm çalışmalarının başlayacağını söyledi. Toplantıda Fevzipaşa`da yapılan iyileştirme çalışmaları hakkında da bilgi veren Gökhan yasa çıktıktan sonra İmar Müdürlüğü`nün çalışmalar yaptığını belirterek kentsel dönüşüm sırasında ilgili bölgede yaşayan insanların bir yere taşınması gerektiğini ve yol göstermek gerektiğini söyledi. Gökhan: “İnsanlara al bu parayı git, kendine ev tut demek doğru değil, onlara yol göstermek lazım, o yüzden barınacakları alan arayışı içindeyiz” dedi. TOKİ`nin Yeni Otogar`ın altında yoksul konutları projesi plan tadilatının geçen ay meclisten geçtiğini belirten Gökhan bu doğrultuda ayda 800 TL`ye konut edindirme projesinin de önümüzdeki süreçlerde hayata geçirileceğini kaydetti.
Gökhan: “2 alan tespitimiz daha var. Biri Barbaros Mahallesi Çay karşısı, diğeri de Setboyu Caddesi. Bu alanlarla ilgili de belediyenin çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaları yaparken hiç bir açıklamada bulunmadık. Sizin karşınıza çıkmamız için somut bir öneri getirmemiz gerekirdi. Konut gibi insanların hassas olduğu bir konuda kafalar bulandırılmaz” dedi.
“Cami yerinde kalacak, okulda iyileştirme yapılabilir”
Bölgede 3.derecede zemin riski olduğunu belirten Gökhan: “Herkesin bu bölgede, aynı alanda ya da yakınında aynı metrekarde birer konut edinemesi sağlanacak. Elimizde iki silahımız var. Birincisi mülkiyetlerin 4`te biri belediyede, ikincisi meclisten geçeceğini umuyoruz. 5 kata bir kat daha vermek üzere okul ve camii kalacak. Belki okulda yeniden iyileştirme yaparız. Bu alan içinde bunun çözümünü bulacağız. Benim en sevmediğim şey insanları tedirgin etmektir. Benim sizden saklayacak birşeyim yok. Bir bürokrat yasayı anlatarak tedirginlik yaratamaz, katılım ve rıza önemlidir. Benim en büyük korkum kentte huzursuzluk yaratılmasıdır” diye konuştu.
Gökhan semt sakinlerine 18 aydan önce projenin pratiğe dökülme şansı olmadığını belirterek: “1,5 yıl boyunca master plan çalışması yapacağız. Sizler de çok masraf yapmadan, küçük rötuşlarla yaşamınıza devam edin” diye ekledi.
Paylaş