“Halkların özlemi HDP”

HDP Çanakkale İl Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şah siyasal gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Mehmet Şah, büyük bir hayal kırıklığıyla sona gelindiğini belirterek; demokratik, özgürlükçü, kardeşçe bir siyasetin HDP ile mümkün olduğunu belirtti.

469
Siyasal süreç noktasında değerlendirmelerde bulunan HDP Çanakkale İl Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şah; “Kendi çıkarları için menfaat birliği yapanlar siyasal alandaki karşılıklarını Kürtlerin asimilasyonu üzerinden, farklılıkların yok edildiği tekçiliğin hakim kılındığı anti demokratik toplum inşası ile oluşturdular” şeklinde bir değerlendirme yaptı. Mehmet Şah şunları kaydetti: “Türkiye seçmenin kendi özgünlüğü açısından halkın katılımı; siyasal, politik, davranışını belirler. Türkiye halkının, Osmanlı sürecinden bugüne taşıdığı belirgin bir davranışı yok gibi. Çünkü Osmanlı sona doğru halkları silikleştirdi ve kendi içinden çıkan diğer ulusların da alıp yürüttükleri anlaşılır bir politik davranışları yok. Osmanlı`dan ayrı bir ulus olarak çıkamayan Kürtler, zorunlu da olsa Türkiye siyaseti ile bir ittifaka girdi.Bu ittifak halkların hayrına olmadı ve ittifakları paradoksaldır. Cumhuriyetin kurucu kadroları arasında kısmen de olsa Kürtler de yer aldı.”
 
Siyasal yapı ikili egemen ,menfaatçi bir yapı
“Tek parti dönemi sonrası yeni kurulan Demokrat Parti kadroları da aynen iki unsurdan oluştu” diyen Şah, “Daha sonrası kurulan siyasal partiler de ikili egemen menfaatçilerden oluştu. Bu ortaklıkların tabiî ki sosyolojik açıklaması nedeni niçini biliniyor. İlginç olan bu iki unsurun da, iki toplum üzerinden sömürü mekanizmalarını çalıştırma iradesindeki birlik idi. Tüm dertleri ülke kaynaklarını, kendi çıkarları için kullanmalarıdır.. Ortaklıklarını sağlayan çıkar menfaat birliğiydi. Onların siyasal sosyal hedefleri; Kürtlerin, asimilasyonu ve farklılıkların tekleştirilmiş, antidemokratik toplum yaratarak sömürü düzenlerini sürdürmeleridir.Egemen gerici ittifak ortaklıkları,süreci Kürtlerin mağduriyetlerini , Türkiye`de yoksul kesimlerin mağduriyetleriyle birleştirerek sürdürdüler.. Daha bir kaç yıl önce Roboski katliamıyla bu karanlık ittifak yüzünü bir kez daha gösterdi. AKP bu olayda sessizliğini korudu, AKP içindeki Kürtlerde bu sessizliğe ortak oldular” ifadelerini kullandı.
 
Hayal kırıklığı ve yeni umut HDP
“Bu ittifak her dönem bir şekilde toplumun ezici çoğunluğunun oylarını alıyor” diyerek açıklamasına devam eden Şah, “Tirajı komik bir tiyatrosallıkla gerçekleşiyor. Cumhuriyet Halk Partisi`nden bıkan seçmen kurtuluşu Demokrat Parti`de gördü, yaşadıklarıyla hayal kırıklığına uğrayarak, sonrası benzer partileri denedi ve deneye deneye bütün kayıplarıyla AKP dönemine kadar gelindi. AKP, başta Kürt sorununu olmak üzere, askeri vesayeti, mağdur edilmiş İslami kesimlerin sorunlarını Avrupa standartlarında çözeceğine vatandaşı inandırdı. Ancak büyük bir hayal kırıklığıyla sona gelindi, görüldüğü gibi artık eskiyle gidilecek yol kalmadı. Yeni yaşam çağrısının işareti Cumhurbaşkanı seçimlerinde Selahattin Demirtaş`ın tercihi ile ortaya koyuldu. Demokratik, özgürlükçü, kardeşçe bir siyasetin HDP ile mümkün olduğu görüldü. Uzun bir zamandır özlediğimiz, mutlu, müreffeh bir yaşam çağrıdır 7 Hazirandaki çağrımız…” şeklinde konuştu.
Paylaş