“Emekçiler iktidar yandaşlığı yapamaz”

Çanakkale`nin mevcut Belediye Başkanı ve CHP adayı Ülgür Gökhan, ziyaretlerine işçe ve memur sendikaları ile devam etti. DİSK`e bağlı Genel İş Sendikası Şube Başkanı Erdinç Uslan ile KESK`e bağlı Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Zeki Önder ve yönetimlerini ziyaret etti. “Sosyal demokrat bir partinin arkasında bir işçi ve memur sendikalarının olması kadar doğal birşey olamaz” diyen Başkan Gökhan, “Sosyal demokrat partilerin emekçiler tarafından desteklenmesi esastır. Emekçiler iktidar yandaşlığı yapamaz, yapmamalıdır” ifadelerini kullandı.

557
Çanakkale`nin mevcut Belediye Başkanı ve CHP adayı Ülgür Gökhan, dün önce DİSK`e bağlı Genel-İş`i ardından da KESK`e bağlı Tüm Bel-Sen`i ziyaret etti. DİSK`in kuruluşunun 47`nci yılı olması sebebiyle, DİSK Genel İş Şube Başkanı Erdinç Uslan ile birlikte pasta kesen Başkan Gökhan, ülke genelinde sendikalılaşma oranının düşük olduğunu ifade etti. “Seçim dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarını, sendika ve odaları geziyoruz. Onların görüşlerini alıp desteklerini istemek için ziyaretler yapıyoruz” diyen Gökhan, “En büyük talep ve isteklerden biri taşeron işçilerin kadroya alınması, olamıyorsa da taşeron işçilerin de sendikal haklarını kavuşmasıdır. Ancak hükümet bir türlü buna fırsat vermedi. Dolayısıyla orada çalışan arkadaşların hakları noktasında kayıpları, demokratik katılım noktasında da zaafiyet oluştu. Giderek sendikalaşma oranı düşüyor. Sendikalı olan çalışan sayısı yüzde 10`larda olduğu biliniyor. Sendikalı olduklarında emekçilerin başına nelerin geldiğini Türk Hava Kurumu`nda gördük. Ancak bizim gibi ideolojisinde emekten yana olan yönetimler ya da siyasi iktidarların fırsat vermesi ile sendikalaşma fırsatı gelişmiş oluyor. Bazı yerlerde iktidarın sendikaları da var. iktidar değiştiğinde sendikalar da değişiyor ve bu durum emekçiler üzerinde bir baskı unsuru oluşturuyor. Tabiki Çanakkale Belediyesi`nde en azından sendika ilişkilerimizde iyi seviyedeyiz diye biliriz. Seçimler öncesi toplu sözleşmemizi de kazasız belasız geçirdik” ifadelerini kullandı.
 
“CHP`yi destekliyoruz”
“Çanakkale Belediye Başkanı ve CHP adayı olarak sizin isminizin belirlenmesinden en fazla mutluluk duyanların başında herhalde DİSK Genel-İş Sendikası Çanakkale Şubesi gelmektedir” diyen Uslan ise, Başkan Gökhan`ın emekçi dostu olduğuna vurgu yaptı. Uslan “Çanakkale Belediyesi ağırlı olmak üzere Çanakkale`de örgülüyüz. Bizden önceki arkadaşlarımız ve biz sizinle çalıştığımız için adaylığınız bizi mutlu etti. Sizin toplu sözleşme görüşmeleri sırasındaki emeğin yanındaki tavrınız, Çanakkale`de hep beklediğimiz, hatta bürokratlardan dilimizin yandığı anda, yaptığınız müdahaleler ile işçisinin ve emekçisinin yanında olan bir belediye başkanı imajı sergilediniz. Emek dostu, emeğe sahip çıkan bir belediye başkanı örneği gösterdiğiniz için size ayrıca teşekkür ediyorum. AKP saldırılarına karşı, kentteki bir takım dinamiklerin haraketli olması gerekiyordu. AKP`nin yaptığı her türlü saldırıya karşı, sahada bir tek DİSK Genel İş sendikası vardı. Son olarak kıdem tazminatının kaldırılması nedeni ile `Diren İşçi` eylemi gerçekleştirdik. Türkiye`de kıdem tazminatı ile ilgili olarak ortaya atılan yasa tasarısı geri çekilmez zorunda kaldı. Ankara`daki son başkanlar toplantısında ülke genelinde CHP`nin açıkça desteklenmesi kararı alındı. Bu nedenle biz de DİSK Genel İş Sendikası olarak üyelerimizle birlikte CHP adaylarının desteklenmesi kararını desteklediğimizi, bunu da alenen beyan ettiğimizi tüm Çanakkale kamuoyuna bildiriyoruz. Bu nedenle sizin arkanızdayız, sizinle birlikteyiz. Size çıktığınız bu yolda başarılar diliyoruz” şeklinde konuştu.
 
“Aynı kaderin yolcusuyuz”
“Bu kararınızı saygıyla karşılıyorum” diyen Başkan Gökhan ise, “Sosyal demokrat bir partinin arkasında bir işçi sendikasının olması kadar doğal birşey olamaz. Bugüne kadar olmamış olması yanlıştır. Özellikle sosyal demokrat partilerin emekçiler tarafından desteklenmesi esastır. Emekçiler iktidar yandaşlığı yapamaz, yapmamalıdır. Bilindiği gibi DİSK, 12 Eylül faşizminin kapattığı bir sendikadır. Daha sonra yeniden açıldığı ve açıldığı günden itibaren de eski gücüylü mücadalesini sürdürüyor. Aynı CHP gibi; o da 12 Eylül faşist rejimi ile kapatılmıştı. Aynı kaderin yolcusuyuz. Birbirimizi desteklememizde bir beis yoktur” yorumunu yaptı.
Paylaş