“ÇED’ler sanal, modelleme yok”

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, termik santral alanlarında yaptığı incelemede nesli tükenmekte olan Akdeniz Foklarının, Marmara`da yaşadıkları son alanın da tahrip olacağını ifade ederek, ÇED raporlarını `sanal` olarak nitelendirdi, “ÇED raporlarına onay veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığında modelleme programı yok, modellemeden anlayacak personel yok!” tespitinde bulundu.

832
 
 
Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, hafta sonu Çanakkale`ye gelerek bir dizi incelemede bulundu. Lapseki-Karabiga arasına yapılması planlanan termik santral alanlarını gezen Bozoğlu, 1/100 binlik çevre düzeni planı ve Karabiga sahillerinde tespit edilen Akdeniz Fokları ile ilgili açıklama yaptı. Bozoğlu, nesli tükenmekte olan Akdeniz Foklarının Marmara`daki son yaşam alanlarının da termik santraller tarafından tahrip edileceğini ifade etti. “Çanakkale’de Şevketiye-Çanakkale/Balıkesir sınırı arasında onlarca ithal kömürle çalışan termik santrallerin önü açılmıştır. 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı’nın 8.10.5.2 maddesinde bu bölgenin tamamının ithal kömürle çalışan santraller tarafından doldurulabileceği belirtilmektedir” diyen Bozoğlu, “Bu kapsamda, süreç hızlıca yürütülmektedir. Şevketiye`den Bandırma`ya kadar olan bölgede 11 adet termik santral projesi bulunmaktadır. Karabiga’da ise projeler yoğunlaşmaktadır. 7’si plan aşamasında olan ve 1’i inşaat aşamasında olan termik santraller için yürütülen ÇED süreci gerçek dışı bilgilerle sürdürülmektedir” ifadelerini kullandı.
 
 
Akdeniz Fokunu görmüyorlar, yazmıyorlar, sormuyorlar!
Bölgedeki yaşamları bilim adamlarınca tespit edilen Akdeniz Fokları ile ilgili olarak ise Bozoğlu, “Karabiga Yarımadasının tamamında Akdeniz Foklarının yaşam alanları bulunmaktadır. Bu yaşam alanları ÇED raporlarında değerlendirilmemektedir. Karabiga’nın batısında yer alan yaklaşık 15 km uzunluğundaki kayalık kıyı yapısı Marmara Denizinde Akdeniz Fokunun yaşadığı son alandır. Bu 15 km’lik sahil şeridi ormanlık olması ve ulaşımının zor olması nedeni ile uzun yıllar bakir kalmış ve fokların güvenle yaşadığı son kıyı şerididir. Bu sahil şeridinin tamamına termik santral başvuru yapılmıştır. Çevre Düzeni Planında Akdeniz Foku yaşam alanı olarak ilan edilmesine rağmen, bölgedeki termik santral izin süreçleri hiçbir engele takılmadan devam etmektedir. Nesli kritik derecede tehlike altında olan ve uluslar arası sözleşmelerle koruma altına alınmış olan bu fokların mağaraları üzerine termik santral yapılacaktır. Kıyı yapısı tamamen tahrip olacağı için fokların Marmara’da yaşadığı son alanda yok olacak. Konuyla ilgili SAD-AFAG (Sualtı Araştırma Derneği – Akdeniz Foku Araştırma Grubu) fokların yaşadığı mağaralarda görüntülerini kaydettiler” dedi.
 
 
“Modelleme yok, modellemeden anlayacak personel de yok”
“Ancak bu gerçekliği şirketler görmüyor, ÇED hazırlayanlar yazmıyor ve ÇED raporunu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da sormuyor!” diyen Bozoğlu, “Bu durum bile bir danışıklı dövüşün göstergesidir. Bilimin raporlara ve kararlara sirayet etmediğinin göstergesidir! ÇED raporunu anlamayan bir Çevre Bakanlığı… ÇED raporlarına onay veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığında modelleme programı yok, modellemeden anlayacak personel yok! Biga ve çevre ilçelere yapılması planlanan ve özellikle Karabiga – Adatepe aralığında yoğunlaşan Termik Santral Projelerinin ÇED raporunda, tesislerin çalışmaya başlaması ile havayı ne kadar kirleteceklerine dair yapılan öngörüler (modelleme çalışması) gerçekleri yansıtmamaktadır. Tesislerin faaliyete geçmesinden sonra hava kalitesi sınır değerlerinin aşılacağını bilen firmalar modelleri doğru yapmamaktadır” ifadelerini kullandı.
 
“Bakanlığın yapamadığını biz yapacağız”
Bozoğlu, Çevre Mühendisleri Odası olarak bölgede modelleme çalışması yapacaklarını ifade ederek, “Onlarca termik santrale onay veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, toplam etkiyi görmemektedir. Bu konuda herhangi bir çalışma yapmamaktadır. Toplam etkinin görülmesi adına Odamız önümüzdeki günlerde modelleme çalışması yaparak kamuoyu ile paylaşacaktır. Bakanlığın devasa bütçesi ile yapamadığını Çevre Mühendisleri Odası yapacaktır!” dedi.
 
“500 bin ağaç kesilecek”
“Termik santral şirketleri orman alanlarını seçmekte ısrarcılardır” dilen Bozoğlu, “Çünkü bu alanlar onlar için en ucuz alanlardır. Devlete ağaç parasını verip istediklerini yapabilmektedirler. Bu yanlış uygulamadan acilen vazgeçilmelidir. Bölgede benzeri görülmeyecek şekilde tamamı yetişmiş orman alanı olan sahalar termik santraller için tahsis edilmektedir. Bu alanların tahsisinde kaybedilecek toplam orman varlığı birlikte değerlendirilirse 500.000’nin üzerinde ağaç kaybının yaşanacağı görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Paylaş