havadurum

“Büyük hedeflerimiz, hayallerimiz olmalı”

Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen 2012 yılını değerlendirerek, 2013 yılı ile ilgili öngörülerini açıkladı.

457
2012 yılı değerlendirmesi yapan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen 2013 yılında Çanakkale`nin karar alma sürecinde daha hızlı olması gerektiğini belirterek, iş dünyasının turizm, sağlık, altyapı, enerji, perakende sektörlerinde yeni iş ve yatırım fırsatlarını değerlendirmesini ve yeni ülkelere ve pazarlara açılması gerektiğini kaydetti. Üzen Çanakkalelilerin büyük hedeflerinin ve hayallerinin olması gerektiğini belirterek, özellikle 2015 yılında yapılacak etkinliklerle ile Çanakkale isminin ve markalarının tüm dünyaya duyurulması gerektiğini ve 2015`te bütün dünyanın Çanakkale`yi konuşması gerektiğini söyledi. 2012 yılının Avrupa ekonomilerinin sarsıldığı, siyasi krizlerin yoğunlaştığı ve tüm dünyada hızlı bir değişim sürecinin yaşandığı bir yıl olduğunu söyleyen Üzen 2013 yılı ile ilgili olarak ise; “Kimsenin neyin nasıl şekilleneceğini öngöremediği bu hızlı değişim süreci 2013 yılında da devam edecek" dedi.
 
“Farklı stratejileri değişime göre belirlemek zorundayız”
Türkiye`nin ekonomisinin dünyaya entegre olmuş bir ekonomi olarak karmaşadan etkilendiğini ve etkilerin bölgede ve sektörler bazında derin şekilde hissedildiğini belirten Üzen, değişim sürecinin getirdiği tehditlerin yanında, bir takım fırsatların da doğduğunu kaydetti. Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen: "Bizler Çanakkale de bu dönemin yöneticileri olarak bu değişim sürecinde farklı stratejileri değişime göre belirlemek zorundayız. Artık her zamankinden daha hızlı olmak zorundayız. Karar alma süreçleri her zamankinden daha kısa olmak zorunda. Artık sürekli proaktif davranmak zorundayız. Çanakkale olarak, Çanakkale de iş yapan işadamları, iş dünyası temsilcileri olarak ise, bizim herkesten diğer illerden daha hızlı olmamız, daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Türkiye’nin en güzel coğrafyasında bulunuyoruz, yaşıyoruz ve işyapıyoruz. Ülkemizin diğer illerine göre çok fazla güçlü yanlarımız bulunmaktadır. Bu bizlerin il olarak başarılı olmamız projelerimizi hayata geçirmemiz için fırsat vermektedir. Eğer bizler değişim sürecini iyi değerlendirebilirsek, atmamız gereken adımları hızlı bir şekilde atarsak, sancılı sürecin sonunda kazanan biz olacağız. Biz bunu Çanakkale olarak başaracağız. Bu süreçte özellikle bizlere, tüm bürokratlarımıza önemli görevler düşüyor. Zira bizler ekonominin kanaat önderleriyiz. İş dünyası bizim göstereceğiniz yoldan ilerliyor. Bizler doğru alanlara kanal açmalıyız ki, hedeflerimizi yakalayabilelim" diye konuştu.
 
“İlimize gelen turistlerin önemli bir kısmı AB’den geliyor”
Türkiye’nin başka bir çok ilinin Çanakkale`ye göre daha derin ekonomik sorunla karşı karşıya kaldığını belirten Üzen, tüm olumsuzluklara rağmen Çanakkale ekonomisinin büyük ve nitelikli sanayi kuruluşlarının sektörlerindeki başarılarının, tarım ve tarıma dayalı üretim yapan kobilerinin attıkları adımların, ilin kültürel değerlerini koruması ve turizmini geliştirmesi için gösterdiği çabalar ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin ekonomiye kattığı yeni değerler ile hem dinamizmi hem de direnç olarak kendini Türkiye`ye kanıtladığını söyledi. Üzen;” Çanakkale’nin ekonomik olarak en fazla ilişkisi olduğu bölgenin Avrupa ve AB üyesi ülkeler olduğunu belirtirken Avrupa Birliği’ndeki ekonomik krizin kısa sürede çözülecek gibi görünmediğini ve bu krizin 2013 yılında Türkiye`ye yansımasının ve doğrudan etkileme ihtimalinin de yüksek olduğunu kaydetti. Üzen: “AB ekonomisi bizim için dört açıdan çok önemli. Birincisi, bize en yakın Pazar Avrupa birliği. İkincisi Çanakkale ihracatının, büyük bir kısmını AB’ye yapıyor. Üçüncüsü; ilimize gelen turistlerin önemli bir kısmı AB’den geliyor. Dördüncü ve son olarak da; Çanakkale’ye gelen yabancı yatırımların büyük bir oranı AB kaynaklı” dedi.
 
“İhmal ettiğimiz bölgelere hızla girmeliyiz”
Üzen Çanakkale`nin sadece Avrupa birliği ülkeler ile değil, eskiden ihmal edilen coğrafyalarla da bağlantıya geçmesi ve yeni dünya ülkelerini keşfetmek zorunda olduğunu belirterek; “İş adamlarımızı, firmalarımızı bu bölgelere götürmek zorundayız. Bu bölgelerin başında da Afrika Asya ve Güney Amerika geliyor. Bu bölgeler bize alternatif olacaktır. Avrupa’daki krizi fırsat bilerek daha önce ihmal ettiğimiz bu bölgelere hızla girmeliyiz. Çanakkale olarak bu konuda hızla pozisyonumuzu alıyoruz. Daha bu ay Çanakkale Valiliği ile Çin de tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünleri fuarına Çanakkale olarak katılma kararı aldık. Bizler yol açmaya, yol almaya devam edeceğiz. İlimizin tarım ürünlerini çeşitlendirmek ve tümünü dünya markaları yapmak zorundayız. Çanakkale’de turizm, sağlık, altyapı, enerji, perakende sektörlerinde yeni iş ve yatırım fırsatları var. Bu sektörler ile ilgili her türlü bilgiyi ve desteği şirketlerimize iş dünyasının temsilcilerine sağlamamız büyük önem arz ediyor. Şirketlerimizin de bu yeni pazarlara giriş stratejilerini hızla oluşturması gerekiyor" dedi.
 
Üzen’den özeleştiri
Özeleştiri de getiren Üzen Çanakkale iş dünyasının ellerinde çantalarla, dil bilmeden, yol bilmeden birçok ülkede iş yapmaya çalıştığını belirterek: "Ancak artık devir değişti. Rekabet her zamankinden daha sıkı. İş yapma sistemleri hızla değişiyor. Bu yeni süreçte, ihracat ve yatırım yapacak girişimcimize hizmeti arttırmak ve çeşitlendirmek zorundayız. Bu süreçte bizim gibi oda ve borsalara eğitim konularında ve yol göstermede çok büyük görevler düşmektedir. Dünyanın dört bir yanında kurulu olan ve özel sektör mantığı ile işletilen ticaret ofisleri ile on line bağlanıp, dirsek teması içinde olmalıyız. Çanakkale iş dünyasını yurt dışındaki faaliyetlerini kolaylaştırmalı ve desteklemeliyiz. Bizim Çanakkaleliler olarak büyük hedeflerimiz hayallerimiz olmalı. Özellikle 2015 yılında yapılacak etkinlikler ile Çanakkale ismini, markalarını dünyaya duyurmalıyız. İhracat gelirlerini, turizm gelirlerini arttırmalıyız ve ülkemizin en fazla ihtiyacı olan dış ticaret açığının azaltılmasında en etkin illerden biri olmalıyız.Bütün dünya 2015 te Çanakkale yi konuşmalı. Herkes bunu başarmak için elini taşın altına koymalı. Biz hep beraber doğru bir planlama ve görev paylaşımı ile hükümetimizin de desteğini alarak bunu yaparız. Biz başarmak istiyoruz. Başaracak vizyonumuz, bilgimiz, enerjimiz, cesaretimiz, gücümüz var. Biz yapamazsak hiçbir il yapamaz diyorum" diye konuştu.
Paylaş