“Bizim sabrımız kalmadı”

Emek ve Demokrasi Güçleri, Reyhanlı`da gerçekleşen hain saldırı nedeniyle sorumlu tuttukları AKP hükümetini protesto etti. AKP il binası önünde toplanan Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri, savaş politikalarını durdurmak için sonuna kadar mücadele edeceklerini bildirirken, attıkları çeşitli sloganlarla dış siyasetin baş sorumlularının yanı sıra Ahmet Davutoğlu`nu da istifaya davet etti.

Protesto eyleminde Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, AKP`nin Suriye`de savaş kışkırtıcısı, emperyalizm işbirlikçisi politikalarından vazgeçmesi gerektiğini belirterek; “Bizim sabrımız kalmadı. AKP savaş politikalarından vazgeç. Davutoğlu istifa” dedi.

679
AKP il binası önünde toplanan Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri, burada attıkları çeşitli sloganlarla hem Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu`nu istifaya davet ederken, AKP`nin Suriye`de savaş kışkırtıcısı, emparyalizm işbirlikçisi politikalarından vazgeçmesi gerektiğini belirterek; “Bizim sabrımız kalmadı. AKP savaş politikalarından vazgeç. Davutoğlu istifa” dediler. Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, AKP iktidarının Suriye sınırındaki diğer pek çok kent gibi Reyhanlı`yı da çatışmaya açık hale getirdiği belirterek; “Patlamanın yaşandığı ilçemiz, AKP tarafından Suriyeli silahlı muhaliflerin ve Uluslararası cihatçıların üssü konumuna getirilmiş bir sınır kentimizdir. Bu haliyle de Suriye sınırındaki diğer pek çok kentimiz gibi çatışmaya açık hale getirilmiş, halkımız savaşın hedefi yapılmıştır. Çanakkale`de Ankara`da barış isteyen halka müdahale eden AKP`nin savaş çığırtkanlığı Reyhanlı`da somutlaştırılmıştır artık. AKP iktidarı Suriye`de savaş kışkırtıcısı, Türkiye`de de gerici şoven politikalarla, yanı başımızdaki yangını körükleyip ülkemize taşıdığı gibi Türkiye içinde de bir çatışmanın tohumlarını ekmiştir. Biz bu gerçeği bundan çnce Antep`te yaşadık, Akçakale`de yaşadık, Cilvegözü`nde yaşadık. Ancak AKP emperyalist savaş kışkırtıcısı politikalarından vazgeçmedi” dedi.
 
“İstifa edin”
Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, savaş politikalarını durdurmak için sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydeden Koç; dış siyasetin baş sorumlularının yanı sıra Ahmet Davutoğlu`nun da istifa etmesi gerektiğini ifade ederek; “Daha birkaç gün önce uluslararası alanda siyasi çözüm üzerinde uzlaşılırken, Tayyip Erdoğan ABOD kanallarına demeç verip bir askeri müdahaleye destek vereceğini söylüyordu. Tayyip Erdoğan savaş istiyordu, işte savaş! Aynı Erdoğan bugün de savaş gerçeğiyle karşı karşıya kalınca `Sabırlı olacağız` diyor. Bizim sabrımız kalmadı! AKP Suriye`de savaş kışkırtıcısı, emperyalizm işbirlikçisi politikalardan vazgeçmelidir. Bu savaş politikasını haklı çıkarmak için Alevi-Sünni, Türk-Kürt gerilimini besleyen gerici-şoven siyasetini terk etmelidir. Sınır kentleri silahlı çetelerin ve uluslararası cihatçıların üssü olmaktan çıkarılmalıdır! Bu dış siyasetin baş sorumluları, başta Ahmet Davutoğlu olmak üzere istifa etmelidir! Bugün Reyhanlı`da yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor, savaş politikalarını durdurmak için sonuna kadar mücadele edeceğimizi beyan ediyoruz” diye konuştu. Yapılan açıklamanın ardından grup sessizce AKP il binasının önünden ayrıldı.
 
“Rüzgar eken fırtına biçmiştir”
Emek Partisi (EMEP) İl örgütünden yapılan açıklamada Reyhanlı’da yaşanan olaylar için AKP iktidarı sert bir dille eleştirildi. Yapılan açıklamada “Suriye’ye müdahalede taşeron rolü alan AKP hükümeti Reyhanlı’da halkın canına ve malına kast edilmesinin ortamını yaratmıştır. Rüzgar eken fırtına biçmiştir. AKP’nin Suriye politikası halkın canına mal olmuştur. Suriye’de kaos yaratan AKP, bu kaosun ülkemize taşınmasına neden olmuştur. Reyhanlı’da bomba yüklü iki araç onar dakika aralıkla patlatılmış ve onlarca vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Patlama, PTT ve belediye binaları önünde gerçekleşmiş ve bir kilometre alanında tesirli olmuştur. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ‘dışarıdaki kaosun içeri taşınmasına yol açanlardan hesap sorulacağını’ söyledi. Peki dışarıdaki kaosta sorumluluk kime ait? Türkiye neden Suriye’de çatışma ve kaos yaratılmasında taraf oldu? Suriye’de yaşanan çatışma, ülkemiz topraklarına taşınmıştır. AKP’nin yürüttüğü politika bunu kaçınmaz kılmıştır. AKP’nin bölgeyi savaşa sürükleyen politikaları nedeniyle daha önce de yine Hatay’da Cilvegözü sınır kapısında patlama yaşanmış ve 4’ü Türkiyeli 14 kişi hayatını kaybetmişti. Hatay halkı, AKP hükümetinin istifasını istiyor. Halktan, hükümete karşı ciddi bir tepki var. Yaşanan patlamalar halkta bir infiale yol açmıştır. Emek Partisi olarak yaralılara acil şifalar diliyor, yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı diliyoruz” dendi.
Paylaş